Sambal Tumis Ikan Sardin Yang Mudah


Bila cuti sekolah anak-anak memang akan sentiasa kelaparan, kadang-kadang tu sampai kekeringan idea nak masak apa. Seboleh mungkin Kak Arni akan memasak dan kalau tak sempat memang akan keluar mencari kudap-kudapan.


Masak nasi dan lauk pauk memang wajib terutamanya waktu tengahari , time lapar ialah waktu petang hingga malam. Seperti kita sedia maklum, zaman sekarang ni barangan keperluan makanan mahal jika kita masak sendiri secara tidak langsung dapat menjimatkan dan sudah semestinya terjamin dari segi kebersihan.


Walaupun ianya ringkas dan mudah yang penting anak-anak kenyang :)


Kadangkala lauk waktu tengahari kehabisan sebab ada yang berulang makan, bila dah petang kekeringan idea nak masak apa, so Kak Arni pilih masak Sambal Tumis Ikan Sardin yang mudah dan sedap.










Sambal Tumis Sardin

Bahan-bahan

1 tin sardin (brand ikut selera masing-masing)
1 biji bawang besar (terpulang nak hiris bulat atau melebar)
1 sudu kecil garam halus
1 biji tomato dibelah empat atau asam keping atau asam jawa






Bahan Kisar

6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
10 - 15 tangkai cili kering


Cara-cara

Panaskan minyak dan goreng ikan sardin seketika. Tutup kuali supaya ianya tidak meletup dan mengotorkan dapur. Angkat dan ketepikan.







Dengan menggunakan minyak yang sama, tumis bawang kisar dan cili kisar sehingga cili masak dan terbit minyak. Masukkan air asam jawa atau asam keping atau tomato yang dibelah empat.





Masukkan sos sardin ke dalamnya dan garam. Kacau rata, jika kering masukkan sedikit air.





Akhir sekali masukkan ikan sardin dan bawang besar. Sesuaikan rasa dan kepekatan kuah yang kita sukai. Sedia untuk dihidang dan makan dengan nasi panas-panas :)



Selamat mencuba. Bulan ni promosi beli ESP 4 botol anda akan dapat diskaun 5%.

Kari Ikan Merah Yang Sedap


Kenapa Kak Arni suka share resepi dalam blog? Walaupun resepi yang Kak Arni share adalah resepi yang simple-simple sahaja tapi resepi inilah yang selalu Kak Arni masak di rumah. Mungkin akan datang bila Kak Arni  dah takde dan anak-anak teringin nak makan boleh lah mereka refer ke sini je.





Kari Ikan Merah

Bahan-bahan :

1 ekor ikan merah
1 paket kecil rempah kari (Kak Arni gunakan rempah kari ikan Adabi)
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Sedikit halba campur
1 tangkai daun kari
Sedikit serbuk cili/cili kisar - jika suka pedas
Air asam jawa
1 kotak santan kotak - agak cair


Bahan-bahan lain

Kacang bendi
Buah tomato
Cili hijau - belah 2 (opsyenal)

Cara-cara memasak

Panaskan minyak dan tumis bawang merah, bawang putih, halba campur serta daun kari. Masukkan rempah kari yang dibancuh dengan serbuk cili/cili boh dan sedikit air. Masak sehingga pecah minyak sebelum santan dituangkan.


Tumis sehingga rempah menjadi garing. Masukkan santan dan air asam jawa.



Bila mendidih , masukkan ikan. Kemudian masukkan bendi, tomato dan cili hijau.




Biarkan mendidih seketika dan kemudian kecilkan api sehingga ianya pecah minyak.



Masukkan garam, sesuaikan dengan  rasa dan sedia untuk dihidangkan. Bagi mereka yang suka rasa kari yang sedikit masam boleh lebihkan air asam.


Bimbang kolesterol naik jika terlebih makan, dun worry Shaklee kan ada. Set kolesterol yang biasanya Kak Arni akan suggest ialah Omega, Phytocol dan Garlic. 


Bagaimana ingin memiliki Set Kolesterol Shaklee?

Mudah sahaja sila   whatsapp 010-2995619 atau emailkan ke arnisyazila@gmail.com.








5 Sebab Lelaki Perlukan ESP




ESP memang sinonim dengan wanita akan tetapi golongan lelaki pun boleh minun ESP. Golongan lelaki yang mana perlukan ESP?


1. Pelajar yang perlu bergegas ke kelas di waktu pagi

ESP ni cara penyediaan dia mudah sahaja. Kak Arni faham lelaki ni kan dai tak suka perkara yang renyah, so dia hanya perlu bancuh ESP, mix dengan air dan shake shake sahaja on the way ke kelas tu. Nak minum masa dalam bas atau atas motor/dalam kereta tengah tunggu traffic light. Bismillah dah boleh minum, takde lah nanti perut tu berkeroncong sepanjang kelas berlangsung. Perut kenyang, fikiran pun boleh fokus semasa dalam kelas.


2. Untuk para atlit dan mereka yang suka bersukan


Selepas uolls workout/jogging/cycling/main bola walau apa sahaja sukan yang uolls lakukan minumlah segelas ESP untuk elak muscle tear.


3. Untuk mereka yang ingin turunkan berat  badan

Once you dah minum ESP, perut akan rasa kenyang dan seterusnya mengelakkan dari makan makanan yang merapu. ESP bersifat rendah glisemik yang menyebabkan anda rasa kenyang lebih lama. Jika minum ESP selepas workout, ia mengelakkan muscle tear dan menggalakkan pembakaran lemak bukannya otot.


4. Lelaki yang sering rasa letih dan tidak bertenaga

Antara kebaikan ESP Shaklee ialah memberi tenaga segera dan bertahan lebih lama. Fungsi soya Non GMO ESP ialah memberi makanan kepada sel-sel tubuh dan seterusnya memberi tenaga kepada tubuh.


5. ESP untuk lelaki yang mementingkan kesihatan

ESP membekalkan protein yang diperlukan oleh tubuh. Protein digunakan dalam dua bentuk di dalam badan kita.

Pertama membina sel-sel baru (dan menyingkirkan sel-sel lama dan rosak) memberi makanan kepada sel yang baru dan sihat.

Kedua Protein diperlukan untuk sintesis hormon dan enzim dalam tubuh. Kedua-dua hormon dan enzim yang sihat dan stabil adalah sangat penting untuk memastikan tubuh kita dapat berfungsi dengan baik.

ESP memang diperlukan di setiap rumah sekurang-kurangnya walau hari kita yang sememangnya sibuk 24 jam tubuh kita masih dapat makanan yang sihat.   

Bulan October ni ada promo ESP, beli 4 botol dapat diskaun 5%. 

Kanak-kanak Boleh Dijangkiti Beguk - Punca Dan Rawatan Beguk



Baru-baru ini kebanyakkan sekolah di Selangor ramai yang terkena jangkitan Beguk. Actually penyakit ni dah lama tiada di Malaysia kalau ada pun tak ramai yang kena. Tapi disebabkan semakin ramai yang kena maka Kak Arni nak kongsikan pengalaman sendiri tentang penyakit Beguk ni.







Bila bercerita tentang beguk ni, Kak Arni sendiri pernah mengalaminya. Sebelum leher membengkak, sakit kepala yang teramat sangat diikuti dengan demam. Sangat sukar nak makan sebab kita tidak boleh mengunyah, ia akan sakit berdenyut-denyut  sampai keluar airmata lah.


Bila dikenangkan semula hmm seksanya beberapa hari tu, kita yang dewasa pun terasa sakit apatah lah lagi jika anak-anak kecil terkena jangkitan beguk. Mereka akan menolak makanan dan minuman. Tapi dalam masa yang sama kita tak nak perut anak-anak kita kosong, bila perut kosong penyakit lain pula yang datang. Kak Arni akan bagi tips bagaimana nak anak-anak makan semasa jangkitan beguk.


Sebelum tu kita baca info tentang Beguk, tanda-tanda dan rawatan. Sumber info dari portal MyHealth


Apakah itu beguk?

Beguk merupakan satu penyakit yang disebabkan oleh virus. Ia menyebabkan pembengkakkan dan rasa sakit pada kelenjar parotid. Ia mudah berjangkit dan virus merebak melalui titisan daripada mulut, hidung dan tekak apabila mereka yang dijangkiti beguk mengalami batuk atau bersin. Ia boleh berjangkit selepas 3 atau 4 hari selepas pembengkakan bermula.

Apakah tanda-tanda dan gejala-gejala Beguk?

Tanda dan gejala jangkitan bermula selepas 12-25 hari berhubungan dengan orang yang dijangkiti. Sesetengah orang yang dijangkiti beguk tiada simptom awal, mereka mungkin menghadapi :

Demam
Sakit kepala
Mulut kering dan hilang selera
Keletihan
Pembengkakan pada satu atau kedua-dua kelenjar parotid
Gejala-gejala ini biasanya hilang dalam masa 10–12 hari.

Jika anda mengalami tanda-tanda ini silalah berjumpa Doktor dengan segera.

Adakah ia satu penyakit yang ringan(biasa)? Walaupun semua orang yang dijangkiti biasanya akan pulih sepenuhnya, kadang-kadang komplikasi juga boleh berlaku seperti:

Encephalitis(Pembengkakan pada otak)
Meningitis(pembengkakan pada lapisan otak)
Panccreatitis( Pembengkakan pada Pankreas)
Orchitis(Lebam pada testis) berlaku pada lelaki dewasa
Pekak
Bagaimanakah ia dirawat?

Tiada ubat yang khusus untuk beguk tetapi simptom-simptom boleh dilegakan dengan :

Paracetamol untuk mengurangkan demam dan rasa sakit
Mengambil lebih minuman tetapi elakkan jus-jus yang berasid
Letakkan ais pada kelenjar parotid atau testis untuk melagakan kesakitan.
Orang yang dijangkiti hendaklah tinggal di rumah sehingga ianya tidak boleh lagi berjangkit ( iaitu sehingga 9 hari selepas pembengkakan kelenjar saliva) atau sehingga bengkak tersebut hilang.

Bolehkah ia dicegah?

Beguk juga boleh dicegah dengan vaksin. Vaksin beguk ini diberi pada umur 12 bulan dan kemudian ketika berumur 7 tahun sebagai sebahagian daripada vaksin MMR iaitu (mumps,measles and rubella) ianya sangat berkesan untuk mencegah beguk ini.

Bagi anak-anak yang mengalami jangkitan Beguk, Kak Arni galakkan sediakan bubur nasi untuk anak-anak seboleh mungkin mereka tak perlu mengunyah, bagi mereka minum air kosong, susu dan bagi bagi orang dewasa boleh ambil ESP dan Cinch Shaklee ini untuk mengelakkan dari perut kosong.

Bagaimana Shaklee boleh membantu apabila terkena jangkitan Beguk?




Vitamin Shaklee membantu mengurangkan bengkak, mengelakkan jangkitan virus ke organ lain dan tingkatkan imuniti badan.

Lecithin - Berfungsi untuk menyurutkan bengkak

Nutriferon - Mengatasi jangkitan virus dan kurangkan risiko daripada berjangkit kepada orang lain.

Vitamin C - tingkatkan imuniti badan yang lemah akibat jangkitan.


Semoga info yang Kak Arni kongsikan ini membantu mereka yang sedang mengalami jangkitan virus Beguk.





FOREST CITY JOHOR - Tarikan Terbaru Di Johor




Selain dari Legoland, Hello Kitty ada tarikan terbaru di Johor iaitu Forest City. Ada sahabat yang dah pernah ke sana?


Kak Arni belum  menjejakkan lagi kaki ke Forest City. Tapi InShaaAllah suatu hari nanti nak ke sini juga tempat terbaru di Johor.


Walaupun orang Johor tapi memandangkan dah duduk di Selangor kalau nak ke sana memang kena plan betul-betul , kena ikut cuti sekolah. Maklumlah anak-anak semua dah sekolah :)


Since belum ke sana, Kak Arni kongsikan video dari En suami yang dah ke sana baru-baru ni.

Bagi mereka yang ingin mengetahui lebih lanjut tentang Forest City boleh klik SINI.

Percutian di The Kabin Pantai Remis Jeram Selangor


Cuti sekolah baru-baru ni kami staycation ala dekat je lebih kurang 40 minit dari rumah, kami cari yang dekat sebab nak elakkan kesesakan yang teruk di highway. Bila dekat kosnya tak mahal. Kami memilih The Kabin yang terletak di Pantai Remis Jeram. Belakang The Kabin ialah pantai Remis, pantai ni tak boleh mandi manda kerana airnya tidak sesuai.




Pintu masuk The Kabis Pantai Remis Jeram






Kaunter Reception


Di bahagian belakang kaunter Receptionist ada satu meja pool, ada buaian, ada tandas lelaki dan perempuan serta bilik solat yang bersih. Bersebelahan kaunter ialah court Basketball dan Futsal. Bagi yang ada anak-anak remaja mereka boleh beriadah di sini. 


Ada banyak kemudahan yang disediakan di sini, antaranya ialah terdapat 2 kolam renang untuk kanak-kanak dan dewasa, boleh sewa basikal, tempat untuk ber BBQ, karaoke, cafe. Basically cafe sediakan beberapa pilihan makanan , harga yang kita bayar tidak termasuk breakfast ya. So sambil-sambil menjaga anak berendam kita boleh minum-minum di cafe ni :)





Memandangkan kami seramai 5 orang dengan 2 orang anak remaja kami memilih 2 bunk bed dan 1 katil Queen. Bilik memang tak luas kerana kita duduk dalam kontena/kabin, di dalam kabin antara kemudahan yang disediakan ialah aircond, bilik air dengan water heater, fridge, tv dengan siaran astro. Kami memilih bilik Singapore berhadapan dengan cafe.


Pemandangan di hadapan bilik kami, terdapat kerusi meja untuk bersantai menikmati keindahan alam, nak makan minum




Suasana dan susunan di dalam bilik. Boleh lihat di sini The Kabin untuk bilik-bilik yang lain.





Boleh rujuk di sini untuk rate harga setiap bilik


Petang tu kami mengambil kesempatan jalan-jalan di Pantai Remis ambil angin laut walau tak boleh mandi manda tapi seronok menikmati alam semulajadi dan keluar dari rutin harian kita. 


Menjelang petang perut dah berkeroncong, masing-masing kelaparan jom kita makan di Restoren Aroma Ikan Bakar Jeram, di sini kita boleh pilih ikan, udang, sotong, ketam dan seterusnya nak masak apa dan di makan bersama-sama dengan nasi. Alhamdullilah kami semua kekenyangan dan boleh balik Kabin semula :) Restoren ni sentiasa ramai orang dan kebetulan kami sampai awal, maka makanan pun sampai awal.




So far kami berpuas hati dengan The Kabin, pengalaman yang berbeza dengan tidur dalam kabin/kontena juga dengan kemudahan yang disediakan, aktiviti yang anak-anak boleh join memang tidak mengecewakan.

Maybe suatu hari nanti kami akan ke sana lagi, Family Day perhaps. InShaaAllah


The Kabin 
Lot 2984 Jalan Jati, Pantai Remis,
45800 Jeram, Kuala Selangor, Malaysia.
Coordinate: 3.195 N, 101.307 E








Kulit Muka Semakin Cerah Dengan Vitamin C


Mudah je kalau kita nak kulit yang cantik dengan cara yang paling selamat. Sebaiknya elakkan membeli krim yang resultnya akan nampak dalam masa seminggu kerana kita tidak tahu kandungan dalam krim yang mana kesannya akan membawa mudarat kepada badan kita.


Kak Arni cadangkan pengambilan Vitamin C secara konsisten untuk kulit muka. Nak tahu kenapa Vitamin C Shaklee sentiasa mendapat permintaan?






Kebaikan dan Manfaat Sustained Release Vita C Plus ialah


Merangsang pembentukan kolagen
Menguatkan imun sistem
Membantu mengekalkan kulit yang awet muda
Mengatasi masalah insomnia
Mencegah jangkitan penyakit mudah berjangkit seperti demam, selsema, batuk
Mengawal tekanan darah
Mencerahkan kulit secara semulajadi
Memberikan tenaga
Membantu penyerapan ion
Mengekalkan kolesterol yang sihat
Meningkatkan metabolisma dan membantu mengekalkan berat badan ideal
Mengelakkan katarak
Mengawal masalah kulit berminyak
Mengecilkan pori muka
Membantu melindungi badan dari radikal bebas
Mengurangkan asid untuk pesakit gout
Mengawal paras gula dalam darah


Hubungi kak Arni untuk maklumat lanjut , bagi yang ingin set kombo dengan harga terbaik kita boleh runding :)
.
.
Kak Arni
010-2995619
RM97.50 , 180 tablet