Skincare Selamat Untuk Ibu Mengandung Kulit Berjerawat, Berminyak, Kering Dan Sensitif



Teringat dulu masa mengandung, bermula dari anak pertama 17 tahun dulu Kak Arni dah aware tentang penggunaan skincare. Zaman tu belum banyak lagi lambakan skinacre di pasaran kecuali di kaunter pasaraya dari jenama yang terkenal.




Berbanding sekarang lambakan produk skincare yang  kebanyakkannya skincare dibuat di kilang yang sama, yang berbeza hanya lah label dan bungkusan. Pengguna tertipu dengan tagline CEPAT BERKESAN, PUTIH KEMBALI, BERAT TURUN DENGAN PANTAS. Akibatnya kesan kepada pengguna mereka mengalami kulit muka yang bermasalah, berjerawat, kulit semakin nipis, jeragat tumbuh menggila.

Manakala yang nak CEPAT KURUS mengalami masalah buah pinggang. Berat kembali naik dengan mendadak selepas berhenti mengambil ubat kurus.

Mari kita sama-sama baca kesan penggunaan kosmetik mengandungi bahan beracun kepada kulit kita


PERIHAL BAHAN RACUN BERJADUAL DAN KESANNYA PADA KESIHATAN


Produk yang mengandungi hydroquinone dan tretinoin adalah merupakan produk farmaseutikal yang perlu berdaftar dengan Pihak Berkuasa Kawalan Dadah dan hanya boleh digunakan dengan nasihat profesional kesihatan.

Produk kosmetik yang dicampurpalsu dengan hydroquinone boleh menyebabkan kemerahan pada kulit yang disapu, ketidakselesaan, perubahan warna kulit yang tidak diingini, malah kulit menjadi hipersensitif. Kesan dari penggunaan hydroquinone boleh menghalang proses pigmentasi (depigmentasi) yang mengurangkan perlindungan kulit daripada pancaran sinar UV merbahaya dan boleh meningkatkan risiko kanser kulit.

Produk kosmetik yang dicampurpalsu dengan tretinoin biasanya dipromosikan untuk tujuan merawat masalah jerawat dan membantu mengurangkan kedutan. Penggunaan tretinoin tanpa pengawasan boleh menyebabkan bahagian kulit yang disapu menjadi kemerahan, tidak selesa, pedih, mengelupas dan hipersensitif kepada cahaya matahari.

Produk kosmetik yang dicampurpalsu dengan merkuri boleh memudaratkan kesihatan kerana merkuri yang terkandung dalam produk kosmetik boleh menyerap masuk ke dalam badan dan menyebabkan kerosakan pada buah pinggang dan sistem saraf. Ia juga boleh menganggu perkembangan otak kanak-kanak yang masih kecil atau yang belum dilahirkan.

Selain itu, kesan mudarat akibat pendedahan kepada merkuri boleh juga dialami oleh orang sekeliling terutamanya kanak-kanak apabila produk kosmetik yang mengandungi merkuri yang disapu pada kulit meruap dan dihidu. Bayi dan kanak-kanak kecil boleh terdedah kepada merkuri apabila mereka menyentuh produk kosmetik yang mengandungi merkuri atau orang yang menggunakan produk kosmetik tersebut dan kemudiannya memasukkan jari-jari mereka ke dalam mulut. Penggunaan produk yang mengandungi merkuri boleh juga menyebabkan ruam, iritasi dan perubahan lain pada kulit.

DATUK DR. NOOR HISHAM ABDULLAH
Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia
22 Mac 2017

Sebagai ibu mengandung kita masih nak menjaga kulit wajah kita kan tanpa membahayakan diri kita dan bayi yang dalam kandungan. Dan kalau tak mengandung pun masih tetap kena jaga kulit wajah kita dari bahan kimia yang merbahaya.



Kenapa Saya Rasa Selamat Dan Yakin Dengan Set Penjagaan Muka Shaklee


1. Shaklee telah menjalankan penyelidikan nutrisi selama 55 tahun untuk mencipta set penjagaan kulit yang termaju dipasaran, yang membantu mengelakkan kulit berusia sebelum waktunya, sebaliknya menggalakkan kelihatan 10 tahun lebih muda.

2. Nutrisi merupakan keperluan asas bagi wajah yang sihat dan cerah berseri. Pemilihan nutrien yang betul, sukatan yang betul serta sesuai dengan diri pengguna juga memainkan peranan yang penting.

3. Asas bagi produk Enfuselle ialah Vital Repair+ Complex yang eksklusif, iaiti satu campuran sinergi 7 nutrien antipengoksida yang memberikan hasil lebih hebat berbanding penggunaan nutrien secara berasingan.







Keistimewaan Produk Enfuselle

Berasaskan nutrien
Terbukti secara klinikal
7 paten
Diuji oleh pakar dermatologi
Tidak menimbulkan alahan
pH seimbang
Tidak diuji pada binatang


Dirumuskan tanpa:
Parabens
Natrium lauril sulfat atau natrium
Propilena glikol
Penghasilan daripada haiwan atau produk sampingan daripada haiwan
Minyak mineral atau petrolatum
FD&C atau pewarna
Ftalat
1,4 – dioksana



Rutin Asas Harian Penjagaan Wajah

4 turutan langkah pada setiap pagi dan petang akan menjadikan kulit kekal sihat dan gebu:
Membersih
Meneutral
Melembap
Memperbaiki

Set Enfuselle terbahagi kepada 2 jenis kulit:

Kulit normal hingga kering
Normal hingga kulit berminyak

Set Untuk Kulit Normal Hingga Kering (Normal To Dry Skin)

1. Hydrating Cleansing Lotion (177ml) – Mencuci
Losyen pencuci campuran berkrim yang bertindak menanggalkan kotoran, bahan pencemaran dan solekan tanpa menjejaskan lapisan minyak semulajadi kulit.




2. Hydrating Toner (177ml) – Meneutral
Formula bebas alkohol dengan minyak pemebap semulajdi bagi melindungi dan melembapkan wajah.




3. Hydrating Moisturizer (48g) – Melembap
Diperkaya dengan krim emolien bebas minyak dan tidak melekit untuk kesan yang cepat.




Set Untuk Kulit Normal Hingga Kulit Berminyak


1. Purifying Cleansing Gel (177ml) – Mencuci
Bebas sabun dan pH seimbang diperkaya dengan Vitamin E yang berbuih lembut bagi memastikan kulit kekal segar dan lembut.




2. Purifying Toner (177ml) – Meneutral
Mengekal dan menganjalkan semula kulit wajah, menghaluskan struktur kulit, membantu mengawal muka berkilat dengan menghapuskan lebihan minyak.




3. Balancing Moisturizer – Melembap
Formula yang ringkas, tidak berminyak dan mampu mengawal pengeluaran minyak pada wajah, bertindak membekalkan kelembapan segera.




Untuk Semua Jenis Kulit


Eye Treatment (14ml) – Memulih



Bahan botani anti penuaan dan Vitamin C amat berguna untuk merawat kulit yang lembut dan di sekitar mata.

Set yang dicadangkan sesuai untuk ibu mengandung atau mereka yang ada masalah kulit kering, berjerawat, berminyak atau sensitif untuk mencuba.


Set ni tahan lebih kurang 4 bulan dan lebih. Sangat menjimatkan. Yang penting tiada kesan sampingan. Buat permulaan mungkin ada rasa macam pedih dan kering sikit. Sebab kulit mengambil masa untuk sesuaikan dengan bahan-bahan baru pada kulit. Mungkin sebelum ini menggunakan bahan penjagaan kulit yang mengandungi bahan kimia terlarang oleh itu kulit ambil masa untuk singkirkan bahan-bahan tu dan pulihkan keadaan kulit. Healing crisis ni berlaku lebih kurang dalam seminggu. Tapi lepas tu kulit rasa makin selesa.

Ingin dapatkan Set Skincare Enfuselle Shaklee sila   whatsapp Kak Arni 010-2995619

Kenapa Perlu Ambil Vitamin Walau Dah Ambil Makanan Seimbang




Saya dah ambil makanan setiap hari complete ikut piramid makanan. Semua dah cukup kenapa nak makan vitamin/suplemen lagi. Tak payah la nak membazirkan duit tu.


Mungkin dia ingat dia masih lagi hidup di tahun 20an agaknya, tiada pencemaran, tiada radiasi, sayur-sayuran dah buah-buahan tanam tepi rumah tanpa menggunakan racun serangga, ayam ternak sendiri.


Ketahuilah bahawa kita hidup di zaman yang mana

1) Hasil pertanian ditanam di tanah pertanian yang kurang berkualiti sebab zaman sekarang ni semua nak cepat kan, tanah pun tak sempat nak berehat. Kebanyakkan ayam yang diternak pun dicucuk dengan hormon supaya cepat membesar.




2) Pemakanan harian yang tidak seimbang, lebih-lebih lagi banyak makanan segera yang dimodifikasi.

3) Pencemaran alam termasuklah asap kereta, radiasi (henpon, komputer, barang letrik), asap kilang, habuk construction dan sebagainya. Ini semua menyumbang kepada penghasilan radikal bebas yang boleh merosakkan sel tubuh kita & menyebabkan kanser!

4) Kita sering tertekan atau dengan kata lain stress. Setiap kali kita stress, sebenarnya ia memberi kesan kepada kolesterol kita (walaupun rasa dah tak makan makanan berlemak).

5) Barangan yang kita gunakan mengandungi banyak bahan kimia. Walaupun kita rasa dah makan dan guna produk organik, tapi terdapat bahan-bahan kimia yang tersembunyi dalam barang plastik, dakwat, cat, baju, kasut dan sebagainya yang kita pakai setiap hari dan tak perasan.

Dan terdapat pelbagai faktor yang menyumbang kepada kenapa kita perlu mengambil suplemen.

Suplemen tugasnya ialah mencukupkan keperluan vitamin dan mineral harian kita yang diperlukan oleh badan kita, yang mana makanan yang kita ambil setiap hari tidak dapat bekalkan.
Oleh itu sebaiknya carilah supplemen yang terbukti selamat dan berkesan melalui ujian klinikal, dibuktikan lagi dengan Landmark Study.


Luka Bersalin Cepat Sembuh Dengan Vivix




Ada yang mengadu pada Kak Arni dia tak suka makan jamu atau pil semasa dalam pantang. Lain orang lain situasinya. Tapi dalam masa yang sama dia nak luka dia cepat sembuh, badan bertenaga dan dapat menyusukan baby. Tidak dinafikan memang ada yang langsung tak makan sebarang suplemen semasa dalam pantang, luka memang sembuh tapi akan ada perbezaannya lambat atau cepat, badan lebih bertenaga atau tidak.

Untuk uolls yang tak berapa gemar nak makan banyak-banyak pil. Ambillah Vivix minuman tonik sweet sour tu. Bagi mereka yang baru bersalin samada normal atau caeserean boleh ambil Vivix.

Vivix ni bagus untuk luka dalaman , kalau nak luka cepat sembuh minumlah Vivix selain dari set berpantang Shaklee dan jaga pemakanan harian.

Bagi ibu yang bersalin Caeser walaupun dah setahun dua luka tu masih terasa sakit, pedih, ngilu dibahagian luka cubalah Vivix. InShaaAllah kita cuba ikhtiar dengan Vivix ya.





Bagaimana Vivix Membantu Ibu-Ibu Yang Bersalin Secara Caeserean atau Normal


1. Membantu penyembuhan

Vivix adalah sumber antioksida dan mempunyai kandungan resveratrol yang tinggi membantu dalam penyembuhan luka bersalin ibu.


2. Membaiki Sel

Vivix juga membantu dalam membaiki sel-sel hingga ke peringkat DNA lagi. Ia akan menghasilkan sel-sel baru yang lebih sihat dan panjang jangka hayatnya. Jadi luka kita tak nampak tu akan cepat sembuh dengan Vivix.


3. Memberi Tenaga Pada Ibu

Dalam kandungan Vivix juga terdapat penjana tenaga yang dipanggil Mitochondria. Mitochondria membantu memberi tenaga yang ibu-ibu perlukan semasa berpantang. Sebab itulah ibu-ibu yang ambil Vivix semasa berpantang ni cepat sihat dan bertenaga.

4. BONUS : AWET MUDA

Disebabkan Vivix ini membantu dalam melambatkan proses penuaan dalam badan kita , ibu berpantang yang mempunyai kulit kusam dan tak bermaya, menjadi bertambah cantik berseri. 



Resepi Roti Jala Yang Lembut Dan Mudah


Frankly speaking dulu-dulu memang tak rajin nak buat roti jala, pada Kak Arni macam leceh je nak membuatnya .. hehe M nya tu besar sangat . Bila anak-anak dah semakin membesar terutamanya semasa cuti sekolah, yang mana asyik lapar je. Mommy pun kena rajinlah kan syarat-syaratnya ialah resepi tu kena mudah dan ringkas dan bahan-bahannya pun mudah dicari atau disediakan. Lagipun kalau kita buat sendiri lebih menjimatkan.


Kebetulan pulak masa entri ni ditulis tengah cuti sekolah, hujan pulak tu dari pagi. Apalagi terus datang idea nak buat roti jala dimakan dengan kuah kari ayam. Kali ni buat memang banyak hampir 1kg tepung dan buat kari ayam terus 1 ekor, lauk ni boleh dimakan masa lunch terus.





Resepi roti jala ni memang sedap dan ianya lembut. Ada pelbagai resepi tapi pada Kak Arni yang ni paling simple dan mudah. Untuk yang baru belajar nak buat boleh cuba dulu dengan resepi ni ya.



Bahan bahan:

3 cawan tepung gandum
2 1/2 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil garam
1 biji telur
3 cawan air/santan/susu segar (saya guna air dicampur sedikit santan)
Sedikit pewarna kuning

Cara-cara:
Blendkan semua bahan di atas hingga sebati. Kalau nak tahu adunan dah boleh dijala atau belum, cuba masukkan sesenduk ke dalam acuan. Kalau keluarnya tak putus-putus maknanya dah boleh di jala menggunakan kuali non stick. Kuali biasa pun boleh asal tak melekat. Kalau pekat tambah air lagi sehingga boleh dijala.

Lepas jala atas kuali biarkan dalam beberapa saat. Kalau dah masak tak payah dibalik terus aje di angkat dan digulung.


Credit resepi to Azie Kitchen

Bab menggulung ni anak-anak memang rajin menolong. Bagi yang tak tahu macam mana nak menjala boleh je tengok kat youtube, zaman sekarang kan mudah je gunakan teknologi yang ada untuk kebaikan :)

Vitamin Untuk Motivasi Diri , Vitamin Untuk Yang Selalu Stress






Perasaan down, rasa kurang motivasi , kejap kejap lapar, asyik mengantuk je, kurang fokus, asyik rasa nak marah je tu puncanya ada sesuatu yang kurang dalam badan kita.


Situasi ini berkait rapat dengan kekurangan aktiviti neurotrasmitter dalam otak kita. Neurotrasmitter maksudnya ialah pindahan maklumat antara sel-sel dalam otak. Penting bagi kita menjaga neurotrasmitter supaya ianya seimbang.


Bagi mengekalkan atau kita sentiasa berada dalam keadaan bermotivasi, sentiasa bersemangat dan dapat memberi tumpuan, maka otak kita memerlukan nutrien seperti asid amino, vitamin, mineral dan nutrien lain untuk keseimbangan.

Bagaimana kita nak dapatkan sumber asid amino, vitamin yang lengkap untuk otak kita? Rangkaian vitamin Shaklee menawarkan vitamin yang lengkap untuk otak kita.






ESP Shaklee (Protein)

Protein membina neuron dan neurotrasmitter. ESP juga ada asid amino yang menjaga neuron dan saraf kita supaya sentiasa peka.

Lecithin

Mengandungi phosphatidylcholine iaitu precursor untuk penghasilan salah satu jenis neurotrasmitter iaitu acetylcholine. Ia membantu perpindahan neurotrasmitter dengan lebih cekap dan berkesan.

Omega Guard

Mengandungi kandungan DHA & EPA yang bagus untuk meningkatkan fungsi otak dan juga mengurangkan risiko otak mengecut.

Performance Drink

Melancarkan pemindahan neurotrasmitter dari satu sinaps ke sinaps yang lain.

B Complex

Menjaga kesihatan neurotrasmitter dan mengandungi asid folik yang juga berfungsi meningkatkan daya ingatan. Selain itu ia juga mengandungi

Vitamin B6 membantu meningkatkan serotonin dalam otak yang boleh mengatasi masalah kemurungan.

Vitamin B12 menghasilkan sel darah merah yang baru, mengawal transmisi saraf dan mensistesis DNA.

Kesimpulannya jika kita rasa asyik mood swing je, Kak Arni galakkan pengambilan vitamin seperti yang dicadangkan. Keseimbangan rohani dan mental memang penting lebih-lebih lagi dalam situasi ekonomi sekarang. Selain dari makan vitamin, amalkan sekurang-kurangnya baca 1 muka surat Al Quran setiap hari agar diri kita lebih kuat.

Resepi Oreo Cheese Cake Tak Perlu Bakar Mudah Dan Ringkas


Buat peminat cheese cake, mesti suka kan dapat resepi yang mudah dan ringkas. Sedap pun sedap, jimat belanja. Kak Arni nak kongsikan resepi ni khas buat peminat cheese cake. Resepi sangat sesuai untuk Kak Arni yang takde kemahiran mem "baking"


Bahan-bahan Yang Diperlukan





Bahan-bahan;

Icing sugar (3 sudu besar)
Whipping cream dairy (200ml)
Cream cheese (100g, nak pakai lebih pun boleh untuk bagi tebal lagi )
Esen vanilla (1 sudu kecil)
Oreo (2 paket) atau beli paket yang dah siap crushed
Butter (2 sudu besar)

Bahan-bahan ni mudah didapati di kedai bakeri. Budget dalam RM50.


Cara-cara Nak Buat

Step pertama. Hancurkan 1 paket oreo, keluarkan krimnya sebab tu Kak Arni suka pakai yang dah siap crushed lebih mudah. Lepas tu campurkan butter yang dah cair. Butter ni tugasnya ialah memadatkan supaya oreo tidak tertanggal. Mampatkan dalam loyang sebelum tu lapikkan plastik supaya mudah untuk dikeluarkan.



Step kedua. Pukul whipping cream sampai berbuih macam texture aiskrim yg cair. Nak guna mixer pun boleh jangan terlalu lama sehingga dia berbuih sahaja.




Di bekas yg lain + lebih besar, sebatikan cream cheese, gula icing dan esen vanilla.

Third step. Campurkan whipping cream ke dalam bekas cream cheese. Sebatikan.




Selepas oreo dimampatkan bersama-sama butter dan diletakkan whipping cream beserta cream cheese, gula icing dan esen vanilla. Kak Arni tabur oreo di atasnya, yang lebih rajin boleh decor, make up bagi lagi cantik :)


Dah siap masukkan dalam peti ais at least 4 jam, ada juga yang letak dalam freezer jangan lama-lama sangat , beku nanti susah nak makan, rasa pun dah lain.


Inilah hasilnya buat satu loyang tak sampai 24 jam dah habis. Yang Kak Arni buat ni mungkin versinya kurang cantik tapi sedap, kalau tak sedap takkan boleh habis ya tak hehe. Selamat mencuba




Bagi yang kreatif boleh je buat macam ni hasil gambar dari Google.





Cinch Untuk Yang Teringin Nak Sado Tapi Malas Nak Workout




Man Vs Wild, kuat makan tapi malas bersenam bilanya nak sado? :)

Kak arni suggest Cinch untuk kaum Adam yang mempunyai ciri-ciri berikut

1. You busy takde masa nak workout, malas nak exercise dengan 1001 alasan so Cinch adalah pilihan yang terbaik. Sebab bila uolls consume Cinch automatik perut tu rasa full, bila makan tengahari atau malam selera nak makan banyak tu takde. Maka slowly berat pun turun.

2. Kerja siang malam, busy waktu makan pun tak menentu, bila kali terakhir makan makanan yang berkhasiat pun dah lupa. Badan pun rasa tak bertenaga, letih, lesu so u need something yang boleh boost up your energi. Cinch adalah pilihan yang terbaik. Jangan minum air yang bukan-bukan tu, badan kita ni nak pakai lama.

3. Uolls kaki gym. Cinch ni membantu shape up dengan cantik sebab diperkaya dengan protein. Paham keinginan nak six pack tu tapi kena rajin la dengan bimbingan instructor. Kut main taram je tak jadi lah, Betul betul

Ciri-ciri ni lah yang menyebabkan kaum Adam suka minum Cinch. Relaks la bro minum Cinch  takdenya hilang macho tu makin bergaya dan sihat lagi ada :)

Cinch ada 3 perisa, vanilla, cafe latte dan chocolate.




Kenapa Cinch Shake Shaklee berkesan dan berbeza dari minuman jenama lain?

Membantu mengekalkan jisim otot tanpa lemak
Menghilangkan lemak, berat dan inci (inch loss)
Terbukti secara klinikal
Diperkasa dengan Leucin


Secara ringkasnya Cinch Shake berjaya membuat anda mengawal rasa lapar, meningkatkan tenaga, menyokong metabolisma dan memberi kepuasan kepada pengguna.


Apa itu Leucin?


Leucin merupakan asid amino perlu yang tidak boleh dihasilkan oleh tubuh. Ia merupakan satu-satunya asid amino yang boleh meransang sintesis protein otot. Cinch Shake Shaklee yang diperkasa dengan leucin terbukti mampu mengekalkan 100% jisim otot tanpa lemak dan menghilangkan lemak, berat dan inci.

Apa yang kita boleh dapat dalam 1 hidangan Cinch Shake Shaklee?


Indeks glisemik rendah - 22, sesuai untuk penghidap kencing manis
Diperkasa dengan leucin untuk memelihara otot semasa menurunkan berat badan.
Lengkap dengan 24 jenis vitamin dan mineral
Tinggi protein (24g setiap hidangan) memberikan kita rasa puas dan kenyang
Tinggi serat (6g setiap hidangan)
Sumber soya bebas GMO
Tiada perasa, pewarna bebas tiruan
Rasa yang sangat enak, memberikan kepuasan semasa menurunkan berrat, datang dengan 3 perisa yang sedap lazat seperti coklat, cafe latte dan vanilla.

Selain turun berat badan, kulit tak menggeleber, bonus tambahan dengan pengambilan Cinch Shake secara konsisten kulit kita pun semakin cantik.

Ok amacam seronok baca kelebihan minum Cinch ni, cepat-cepat hubungi Kak Arni



010-2995619

#tipbadannaksado
#VitaminUntukShapeup
#VitaminUntukLelaki