Resepi Muffin Pisang Yang Mudah Disediakan









8-10 biji pisang Rastali/emas
2 cawan tepung (ayak)
3 biji telur
1 cawan gula perang
1 cawan minyak
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil bicarbonate
1 penutup esen vanilla
Secubit garam

Ke semua bahan ni Kak Arni masukkan dalam blender. Kalau boleh pakai blender yang berasingan dari yang digunakan seharian, kut nanti ada flavour bawang, cili api haha.

Lepas blend, masukkan bancuhan dalam ke dalam paper cup. Tuang separuh sahaja. Boleh letak coklat cip sebagai hiasan, Kak Arni guna coklat cip lebihan buat cookies hari tu, kita elakkan pembaziran.

Bakar pada suhu 170 darjah celsius selama 25 - 30 minit. Sebelum tu oven perlu dipanaskan terlebih dahulu. Kena pandai adjust api.

Kalau terhangus atau tak menjadi, It's ok kita cuba lagi sehingga berjaya :)

Personally suka resepi ni sebab tidak terlalu manis kerana menggunakan gula perang.

Selamat mencuba semua

Berkebun Menyihatkan Fizikal Dan Mental Juga Menjimatkan Wang



Semua orang ada hobi kan, yang seronoknya hobi ni memberi banyak manfaat kepada diri kita dan dalam masa yang sama ianya menjimatkan wang kita salah satu hobi yang menjadi kegemaran ramai ialah berkebun.


Secara peribadinya, berkebun dengan Kak Arni ibarat langit dan bumi , dah cuba beberapa kali kami kurang chemistry haha. Maka mencari lah ke pasar sayur-sayuran segar. Parents Kak Arni rajin berkebun walau mereka duduk rumah taman.


Ralit melihat mereka yang duduk rumah flat/Apartment mencari ruang untuk bercucuk tanam. Skil ni kena belajar untuk dapat hasil yang memuaskan.





Berkebun ni salah satu cara aktiviti yang sangat baik untuk kesihatan khususnya bagi warga emas. Hanya 30 minit setiap hari memadai untuk menguatkan tulang mereka. Cuma mereka perlu lebih berhati-hati semasa mengalihkan pasu-pasu besar kerana ia meningkatkan risiko untuk mereka kena slip disc.


Manfaat Berkebun Untuk Kesihatan


Menguatkan Sistem Imun

Seperti yang kita sedia maklum, tanah sememangnya kotor dan banyak bakteria. Pendedahan terhadap mikroorganisma terutamanya pada kanak-kanak akan meningkatkan ketahanan tubuh badan untuk melawan penyakit di kemudian hari.

Dalam erti kata lain, tubuh yang terbiasa dengan keadaan itu akan mula membina perisai untuk melawan bakteria serta kuman. Selepas berkebun cucilah tangan sebersih-bersihnya.


Senaman 

Kajian mendapati 3 jam berkebun adalah sama dengan 1 jam berada di gim. Ini kerana aktiviti seperti mencangkul, mambaja, menyiram, memetik buah dan sebagainya adalah sangat memenatkan sama seperti anda melakukan senaman,


Merangsang Otak

Aktiviti berkebun melibatkan banyak latihan seperti pergerakan fizikal, interaksi sosial, pembelajaran kognitif dan sebagainya. Berdasarkan laporan CNN, terdapat 2 kajian membuktikan berkebun mempunyai pengaruh positif yang mampu merendahkan risiko dimensia atau nyanyuk bagi mereka yang berusia 60 hingga 70an.


Penyerapan Vitamin D

Terdapat kajian menyatakan bahawa kekurangan Vitamin D boleh mendatangkan risiko diabetes tahap 2. Oleh itu dengan melakukan aktiviti berkebun dapat memberikan masa yang sewajarnya kepada tubuh untuk mendapatkan bekalan vitamin D yang secukupnya.


Bagaimana Pula Berkebun Boleh Menjimatkan Wang


Dengan menanam sayur-sayuran ianya menjimatkan perbelanjaan dapur.
Menanam bunga-bunga yang unik dan boleh dijual kepada perancang perkahwinan atau kedai bunga
Menjual sayuran organik kepada kedai, restoren dan hotel
Menanam dan menjual tumbuhan herba


Credit : Majalah iSihat


Suplemen Untuk Mereka Yang Suka Berkebun


Suplemen ni membantu mereka yang sering keletihan dan mungkin ada yang badan sakit-sakit selepas berkebun. Dan ada juga yang kena slip disc akibat tersalah angkat pasu-pasu yang berat.


Perkara ini sering terjadi lepada warga emas dan tidak mustahil berlaku kepada mereka yang lebih muda.


Kak Arni cadangkan pengambilan Vivix, Ostematrix dan Omega secara konsisten untuk mereka yang suka berkebun.

Keistimewaan Dan Kebaikan Vivix Shaklee


Kak Arni sering diajukan pertanyaan tentang Vivix Shaklee. Vixix merupakan suplemen anti penuaan terbaik di dunia yang dibangunkan selepas penyelidikan bertahun-tahun oleh Shaklee.


Di dalam satu penemuan utama, kajian klinikal menunjukkan ramuan aktif Vivix berupaya mengaktifkan pengawalan utama genetik yang menolong melambatkan penuaan pada tahap selular. Ramuan Vivix telah menunjukkan ia memberi impak kepada 4 mekanisma penuaan pada tahap selular.





4 Mekanisma Penuaan Pada Tahap Selular


1. Kerosakan DNA

Setiap hari, setiap sel tubuh diserang oleh hampir sejuta serangan yang merosakkan DNA. Serangan-serangan ini merosakkan pengkalan data genetik, menghasilkan satu "typo" (kesilapan dari yang asal) yang akan mengganggu fungsi sel dan panjang umur.

Ramuan Vivix melindungi dan memperbaiki selular DNA


2. Pengawalan Genetik

Pengawalan genetik  menyumbang kepada kemerosotan umur pada tahap selular.

Di dalam satu penemuan utama, ujian klinikal terbaru, menunjukkan ramuan Vivix mengaktifkan satu pengawalan genetik utama yang menolong melambatkan penuaan tahap selular.


3. Pengeluaran Tenaga Yang Kian Menurun Oleh Sel-Sel

Mitochondria (penjana tenaga) di dalam sel menghasilkan tenaga yang kita perlukan. Apabila kecekapan mitochondria menurun fungsi sel turut menurun.

Ramuan Vivix menggalakkan biogenesis (pembentukan baru) mitochondria untuk meningkatkan tahap tenaga di dalam sel.


4. Penimbunan Protin AGE

Penimbunan berlebihan protin AGE (Advanced Glycation End Products)  boleh menyebabkan kerosakkan tahap selular yang akan mengganggu keutuhan sel dan panjang umur.

Ramuan Vivix adalah 10X lebih kuar dari resveratrol (kandungan unik dalam anggur muscadine) untuk melambatkan protin AGE.



Kebaikan Vivix Shaklee

Menggalakan penuaan yg sihat – awet muda dan anti-penuaan
Membantu mengelakan kanser – merencat sel kanser dari menjadi semakin serius
Mengurangkan risiko penyakit jantung – melindungi jantung
Mengurangkan kompilasi diabetes / kencing manis
Meningkatkan kesihatan arthritis dan menyokong kesihatan sendi – melindungi saraf
Mengurangkan insiden penyakit nyanyuk - merawat azhameir
Membantu merawat penyakit parkinson
Membantu memulihkan penyakit strok - angin ahmar
Meningkatkan kesihatan imum badan
Menggalakan kesihatan keseluruhan


Vivix™ adalah minuman campuran botani merupakan revolusi terbaru di dalam pemakanan polifenol. Mengandungi campuran unik botani Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan polifenol menjadikan Vivix begitu unik. Polifenol adalah kumpulan fitokimia yang terdiri daripada sebatian tanaman yang mengandungi khasiat antioksidan dan sel anti-penuaan semulajadi.

Testimoni Mereka Yang Minum Vivix Dengan Konsisten










Setiap pembelian 2 botol Vivix anda dapat FREE MEMBERSHIP dan Cash Rebate. Whatsapp Kak Arni 010-2995619 dengan segera.

Tip Penjagaan Moden Untuk Bersalin Caeserean


Bila dengar kena bersalin caeserean semua dah takut kan, takut perut kena belah, takut perut berparut. Pelbagai perasaan masa tu. Sedangkan sepatutnya kita bersyukur yang kita ada pilihan lain untuk keluarkan baby kita dengan selamat.


Ada pelbagai sebab kenapa ibu-ibu kena caeserean, pengalaman kak Arni sendiri masa anak pertama memang dah sakit contraction selang 5 minit, 1 hari 1 malam tak boleh tidur, bukaan cuma 2 cm sahaja. Tidur memang dah tak boleh sebab sakit, apatah lagi nak makan memang dah tak lalu.


Bila keesokkan harinya nurse buat ctg test, baby dah semakin lemah. Sudahnya kena emergency caeserean rupa-rupanya baby dah terbelit tali pusat sebab tu dia tak dapat turun. Bila dikeluarkan dia dah biru, lambat menangis. Selepas diazankan terus di bawa ke Child care unit dan duduk di situ selama 2 minggu. Tak dapat nak bayangkan perasaan masa tu. Ada hikmahnya kenapa kena ceaserean.


Kelahiran yang kedua pun kena ceaserean sebab baby besar dan tak turun-turun haha, suka tul dia duk dalam perut mommy. Doktor ambil keputusan caeserean dikhuatiri parut lama terbuka jika bersalin normal. Dan yang ke 3 memang tahu dah kena caeserean, kak Arni terima dengan hati terbuka as long as baby selamat dikeluarkan.


Bila kita bersalin caeserean ni penjagaan dalam pantang ada sedikit perbezaan dari yang bersalin normal. Maklumlah lukanya pun ditempat berlainan kan.


Tip Penjagaan Moden Untuk Bersalin Caeserean


Proses pemulihan bagi mereka yang bersalin secara caeserean adalah lebih lama jika dibandingkan dengan mereka yang bersalin normal. Sebaiknya semasa disahkan mengandung dah kena cari maklumat untuk penjagaan dalam pantang bersalin secara normal dan caeserean.


Ibu yang caeserean, hari pertama memang tak boleh bangun, hari kedua selepas tiub air kencing dibuka, kita memang akan dipaksa untuk bangun. Ya sangat seksa dan sakit dibahagian luka, nak bangun pun ada caranya. Kena minta bantuan , kepala mungkin rasa pusing kena slow and steady.


Bersalin caeserean boleh mandi cuma make sure tempat luka tu sentiasa kering sebelum mahupun selepas mandi, biasanya kak Arni cover dengan plastik walaupun sebelum keluar hospital, doktor akan spray tempat luka. Biasanya selepas seminggu baru berani tak cover dengan plastik.


Pengambilan makanan seimbang sangat penting semasa kita dalam pantang untuk proses penyembuhan luka. Proses penyembuhan luka dalaman dan luaran memerlukan vitamin , zat dan protein yang cukup. Makanan yang berserat dan dan bervitamin tinggi seperti sayur-sayuran dan buah-buahan serta makanan berprotein tinggi seperti ikan sangat digalakkan ianya bukan sahaja untuk penyembuhan luka bahkan dapat mengembalikan tubuh sihat dan cergas. Elakkan sayuran dan buahan yang berangin (urat boleh bisa jika tersalah makan semasa dalam pantang)


Ibu-ibu perlu minum air yang secukupnya semasa dalam pantang terutama air kosong untuk elakkan dehidrasi.  Dehidrasi (kekurangan cecair badan) akan meningkatkan risiko jangkitan kuman. Selepas pembedahan risiko jangkitan kuman sering berlaku pada peparu, air kencing, luka dan darah beku dalam kaki ataupun Deep Vein Thrombosis (DVT). Pengambilan air yang cukup akan buatkan kita kerap buang air kecil dan kuman dapat dikeluarkan.


Bagi yang bersalin caeserean elakkan pengambilan jamu kerana ia mengandungi herba yang boleh melambatkan proses penyembuhan luka.


Senaman boleh dilakukan, Kak Arni bukan suruh melompat bintang. Sebaik sahaja ubat bius semakin menghilang dah boleh gerakkan kaki sikit-sikit. Jangan biarkan sahaja kaki tak bergerak cuba bergerak sikit-sikit. Pergerakan ini membantu melancarkan proses peredaran darah dan dapat mengelakkan DVT. Paksa diri untuk bangun dan bergerak, sakit memang sakit. Nak cepat baikkan?


Bila kita bersalin caeserean, agak sukar untuk kita  menyusukan baby semasa hari pertama. Minta bantuan nurse untuk letakkan baby sebelah kita dan susukan sambil berbaring. Penyusuan adalah yang terbaik untuk ibu dan baby.


Orang bersalin caeserean boleh berbengkung dengan syarat pastikan material kain bengkung adalah jenis kain kapas. Ini kerana ianya tidak menyebabkan berpeluh dan lembap di tempat luka pembedahan maka proses penyembuhan luka tidak akan terganggu. Pastikan kerap membuka bengkung yang dipakai bagi memastikan jahitan luka tidak terjejas akibat geseran dengan  bengkung.


Sokongan moral sangat perlu bagi ibu-ibu yang baru bersalin terutamanya dari suami. Ianya sangat membantu dalam proses penyembuhan mental dan fizikal.


Suplemen Untuk Yang Bersalin Ceaserean boleh klik Set Berpantang Caeserean.


Testimoni mereka yang mengambil Set Berpantang Shaklee



Boleh hubungi Kak Arni untuk maklumat lanjut. Setiap pembelian Vivix 2 botol anda layak Free membership dan cash rebate











Suplemen Bantu Kecilkan Fibroid, Hilangkan Cyst


Suplemen boleh membantu mengecilkan fibroid dan hilangkan cyst. Ramai dikalangan kita wanita yang mempunyai masalah cyst atau fibroid samada kita sedar atau tidak.




Kehadiran cyst pada setiap bulan adalah normal bagi semua wanita. Semua wanita yang sihat dan subur akan menghasilkan cyst pada ovari mereka.  Ovarian cyst ini disebut  "functional ovarian cyst". Cyst ini mengandungi ovum atau benih perempuan dan cyst ini akan pecah untuk mengeluarkan ovum apabila mencapai saiz lebih kurang 20mm atau 2cm diameter.

Apabila ovum telah keluar dari ovarian cyst yang pecah ini, menyebabkan tiada lagi ovarian cyst. Pada kitaran haid yang berikutnya, ovarian cyst yang baru akan muncul, membesar dan mempunyai peranan yang sama.


Secara amnya, apabila saiz ovarian melebihi 20mm atau 2cm diameter dan tidak pecah, maka ia akan memberikan masalah.


Credit to : Dr Zubaidi



Tanda tanda Anda Mengalami Cyst dan Fibroid

Haid yang tidak teratur
Pendarahan tang banyak dan berpanjangan ketika haid
Senggugut yang teruk
Masalah ketidaksuburan hormon
Sakit ketika hubungan intim
Perut membuncit
Sering mengalami keguguran dan sukar hamil
Kerap buang air kecil (akibat tekanan pada pundi kencing)
Mengalami masalah sembelit (akibat tekanan pada saluran najis)
Mengalami sakit belakang atau kaki


Antara Faktor Utama Ialah

1. Hormon estrogen yang berlebihan

2. Lambakan xenoestrogen dalam tubuh wanita

- estrogen sintetik yang terdapat dalam persekitaran (makanan, air, kimia dari indutsri pertanian dan penternakan)

3. Obesiti

4. Genetik


Suplemen Bantu Kecilkan Fibroid, Hilangkan Cyst

Berikut adalah testimoni yang konsisten dengan Vivix, yang mana sebelum ni beliau mengalami period yang tidak teratur dan ada cyst. Selepas beberapa lama konsisten dengan Vivix, cyst hilang, period kembali normal bonusnya kulit wajah kemerah-merahan. Best ke best




Setiap pembelian 2 botol Vivix anda dapat keahlian Shaklee percuma dan cash rebate. Bagaimana nak dapatkan Vivix dengan harga istimewa. Sila whatsapp Kak Arni 010-2995619

Tanda Tanda Anda Mengalami Penyakit Vertigo


Pernah dengar penyakit Vertigo? Biasa yang kita dengar penyakit darah tinggi, kencing manis, gout, jantung. Mungkin ramai yang mengalaminya cuma tidak pasti kenapa dan bagaimana boleh terjadi.


Apa Itu Vertigo

Vertigo ni seumpama anda melayang-layang seperti tidak berpijak di bumi yang nyata. rasa seperti pening kepala, sekeliling berputar yang menyebabkan rasa tidak seimbang, nak jatuh atau pitam.




Penyebab Vertigo Berlaku

Penyakit ini berpunca daripada gangguan kepada sistem keseimbangan badan kita. Secara umumnya keseimbangan tuhub manusia dikendalikan oleh otak. Apabila otak menerima maklumat, ia akan memproses maklumat dan menghantar mesej kepada tubuh untuk digerakkan. 


Sistem keseimbangan kita bertumpu di bahagian mata dan kedua-dua bahagian telinga. Vertigo akan menyerang jika terdapat gangguan pada bahagian  dalam telinga dan juga penglihatan.



Masalah Telinga - radangan, jangkitan atau mendapan serta pembentukan kalsium di saluran semisirkular yang boleh menyebabkan masalah dalam sistem vestibular. Sistem vestibular ini meliputi telingan dan sistem saraf yang mengawal keseimbangan.


Tanda Tanda Anda Mengalami Vertigo


Merasakan diri berpusing-pusing atau bergoyang

Merasakan hilang keseimbangan. Ianya boleh berlaku dalam beberapa saat, minit atau jam. Ianya datang dan pergi.

Menjadi sangat sensitif pada cahaya, bunyi serta merasa sakit kepala.

Merasakan penglihatan bertindih

Merasakan kesukaran untuk bernafas dan berpeluh

Merasakan pergerakan jantung yang cepat

Mempunyai masalah untuk menelan dan bercakap serta merasa lemah

Sebaiknya dapatkan rawatan dan pengesahan dari doktor pakar telinga, hidung dan tekak (ENT)


Faktor Pencetus Vertigo

Terdapat beberapa faktor penyebab Vertigo, secara umumnya ia disebabkan oleh gangguan sistem peredaran darag dan keadaan tubuh yang tidak mampu menjaga keseimbangan.


Antara faktor penyebab Vertigo ialah

Pengambilan makanan harian yang tidak sihat (makanan yang tinggi kelesterol, tinggi kandungan gula dan lemak)

Mengalami perubahan tekanan darah, migrain, kekurangan waktu tidur.

Mengalami gangguan fungsi otak akibat kurangnya pengaliran darah menuju otak. Apbila oksigen tidak cukup untuk diangkut ke seleuruh tubuh. Mengakibatkan sisten pembuluh darah dan saraf terganggu.

Mengalami radang dan jangkitan telinga  oleh bakteria hingga menyebabkan gangguan kepekatan cairan pada organ telinga. Mengakibatkan tubuh tidak dapat keseimbangan.

Apabila terdapat gangguan saraf di sekitar mata, ini juga menyebabkan sistem keseimbangan tubuh badan terganggu.

Mabuk darat atau mabuk laut juga salah satu punca yang boleh mengganggu keseimbangan badan.

Bagi kes yang lebih serius seperti gangguan neurologi yang disebabkan oleh sklerosis, tumor otak atau tumor yang yang menyerang saraf. Sebaiknya perlu berjumpa doktor dengan segera.


Menghadapi Serangan Vertigo

Pengalaman diri sendiri yang pernah mengalami vertigo, Kak Arni akan berehat dulu, cari tempat yang selesa pejamkan mata untuk beberapa ketika sehingga reda. 

Bila bangun jangan terus bangkit dengan pantas kena slow and steady.

Jika rasa masih tak balance/tak seimbang kena baring semula dan pejamkan mata sebentar.

Jika simptom beterusan selama beberapa lama sebaiknya berjumpa doktor.


Tip Mencegah Vertigo Dari Berulang


Sebaiknya kita mencegah dari awal. Terutama jaga pemakanan harian kita, selain itu boleh amalkan Vivix Shaklee secara konsisten. Berikut adalah testimoni dari mereka yang kesihatan semakin pulih selepas mengambil Vivix.




Fungsi Vivix Shaklee ialah memulihkan kesihatan tubuh hingga ke peringkat sel. Hasil ujian makmal telah menunjukkan ramuan utama dalam Vivix melindungi dan membaikpulih sel-sel DNA.


Ramuan utama dalam Vivix melindungi tubuh dari tindakbalas keradangan yang berpunca dari pemakanan yang tidak sihat yang menyebabkan tubuh menjadi semakin tua dari usia sebenar.


Hasil dari ujian klinikal menunjukkan tindakbalas Vivix yang melambatkan pembentukan protein AGE yang merosakkan sel-sel badan

Vivix juga membantu  mempertingkatkan fungsi otak.


Aktiviti bersenam seperti berjalan pantas, jogging, zumba selama 30 minit setiap hari membantu menghindari vertigo malahan ia menyihatkan jantung dan paru-paru dan  juga melancarkan peredaran darah.


Selain itu stress juga menyumbangkan kepada masalah vertigo, uruskanlah stress kita. Apabila kita stress, peningkatan hormon kortisol dalam darah sehingga menyumbat dan mengganggu peredaran darah. Pengambilan Vivix secara konsisten boleh melindungi , membaiki sel dan mencegah tubuh kita dari diserang radikal bebas penyebab kanser. 


Jangan ambil ringan dengan simptom yang kita alami, mungkin itu adalah petunjuk dengan apa yang berlaku dalam badan kita. Mencegah adalah lebih baik dari berubat.


Hubungi Kak Arni untuk tempahan vitamin dan maklumat lanjut


Resepi Milkbooster Buat Ibu-Ibu Menyusu



Memandangkan tak lama lagi nak masuk bulan puasa sebagai ibu yang menyusukan mesti ada rasa bimbang kan takut susu drop, badan menjadi sangat lesu tak bermaya. Dalam entri kali ni kak Arni akan kongsikan resepi milkbooster yang sangat mudah disediakan bagu ibu-ibu yang menyusu even yang tengah pregnant pun boleh amalkan.






Resepi Milkbooster  Buat Ibu-Ibu Menyusu

Bahan-bahannya 

ESP 2 - 3 sudu besar
Beberapa biji kurma (direndam semalam)
Beberapa biji badam
Fresh Milk (terpulang nak pilih jenama yang mana satu)

Cara-caranya

Blendkan semua sekali bahan-bahan tersebut. Rasanya .... MasyaAllah sangat sedap lemak berkrim disukai ramai :)


Kenapa ESP Shaklee sentiasa menjadi pilihan?


ESP membantu ibu-ibu lebih bertenaga, kurang sakit-sakit badan dan tidak sembelit.

Bagi yang consume ESP dalam pantang, samada bersalin caeserean dan normal luka bersalin cepat sembuh. Takdelah uolls rasa terseksa dalam pantang sebab luka lambat sembuh dan boleh enjoy the moment dengan new baby.


ESP juga bagus untuk kesuburan, ia menguatkan otot rahim. Jadi perlekatan lebih kuat dan tak fragile.

ESP membantu ibu-ibu yang menyusukan anak. Ia bagus untuk milkbooster. Salah satu ikhtiarnya ialah  consume ESP. Dah terbukti ramai ibu-ibu yang dapat manfaatnya.


Semasa berpantang ramai yang mengambil ESP. Bonusnya berat badan mudah turun dan terkawal kerana ESP bagus untuk diet dan ianya minuman yang mengenyangkan. Kulit juga menjadi semakin cerah.

Actually banyak sangat khasiat ESP ni, berbaloi dengan pelaburan yang telah dilaburkan. Boleh klik link Khasiat ESP  . Uolls boleh baca manfaat ESP kepada setiap individu.

Dengan setiap 6 botol ESP anda dapat free membership dan cash rebate. Best ke best :)

Tunggu apa lagi . Hubungi Kak Arni 010-2995619