Kenapa Doktor Anti Suplemen, Baca Dan Fahamkan


Tajuk ini mungkin agak kontroversi sila baca hingga habis supaya kita semua lebih faham tentang perbezaan ubat dan suplemen.


Penulisan ini dari Master Lyna, founder iReach Shaklee



Kenapa Doktor Anti Suplemen? 





Suplemen atau makanan tambahan, adalah sesuatu yg masih kabur dan kurang diterima oleh orang2 kita.

Kenapa?

(1) Anggap suplemen sebagai pengganti

Bukannya sikit yg beranggapan "Aku tak makan makanan seimbang, so aku kena makan suplemen".
Suplemen bukan nak ganti makanan. Ingat angkasawan ke? Eh angkasawan pun makan okey. Diorang siap bercucuk tanam dalam kapal angkasa sana.

Suplemen, atau makanan tambahan ni, fungsi dia macam Matematik Tambahan (Add Math). Korang boleh ambik SPM tp taknak ambik subjek lain, nak amik Add Math je?

"Saya dah ambik Add Math, tak payah dah la ambik subjek lain"
Atau, Add Math je A+ tp yg lain semua F, ada hati nak apply masuk UTP? 


(2) Cari suplemen bila dah sakit

Suplemen bukan ubat. Memanglah ada orang guna alternatif as natural remedy (ala sama la macam minum air asam jawa bila batuk, etc). Tapi tu kalau sakit2 manja. Masalahnya bila dah sakit kronik baru nak makan suplemen.

Hat ni lah datang macam2 'pemakanan penyembuh penyakit blablabla' 'teh kencing manis' dan macam2 
lagi.

Masalahnya bila ada yg tolak rawatan hospital sebab nak minum teh kencing manis,... tau2 makin teruk. Datang hospital, doktor pun takleh buat apa dah.

Bila doktor tanya "Kenapa pakcik tak datang hospital awal2?" jawapannya "Pakcik ikhtiar dgn teh kencing manis dulu..." Mau doktor tak naik angin?

Kalau dalam 10 orang pesakit, 6 yang macam tu, tak ke buat doktor2 terus pangkah je suplemen2 ni (benda2 yg dijual as mujarab utk macam2 penyakit tu categorized as suplemen if not on paper pun, bkn 

ubat berdaftar).

So ape nak buat?

1- Amalkan suplemen bukan sebab tak jaga makan. Tapi sebab dah jaga makan, aktiviti sihat, etc. Ingat Add Math?

2- Kalau sakit jumpa doktor, dapatkan rawatan... if nak cuba alternatif, tanya pendapat doktor dulu. Lagi2 kalau penyakit kronik. Nak makan suplemen pun, ubat jangan tak makan.

Nak makan suplemen jgn makan sebarangan, pilih betul2 yg ada kajian, terbukti berkesan (scientifically proven), jgn main ambik testimonial semata coz ramai je yg tipu testi.

Mudah-mudahan apa yg kita amalkan bg kebaikan kpd kita & org2 sekeliling kita.

Akacan,
iReach TravelPreneur

Perlu diingat ya suplemen bukan ubat, ia adalah makanan tambahan. Bukan dah sakit baru nak makan suplemen. Sebaiknya kita ambil dari awal terutama yang basic dari Shaklee seperti

Vitalea
B Complex
Vitamin C
ESP
Vivix

Kenapa kita ambil suplemen? Ianya sebagai usaha kita untuk elakkan penyakit yang kronik. Baiki sel-sel yang rosak dalam badan kita akibat dari pencemaran, makanan proses yang kita ambil, stress dan pelbagai faktor yang menyumbang kepada kerosakan sel dalam badan kita.




Jika anda inginkan suplemen yang ada clinical studies, terbukti berkesan dan selamat boleh hubungi kak Arni. InShaaAllah Kak Arni akan bantu :)

Promo Raya Dexandra 2017 - Dexandra Shah Alam



Ciri-ciri Dexandra yang perlu anda tahu


Dexandra perfumes adalah perfumes EDP yang TAHAN LEBIH LAMA setanding original. Ketahanan baunya melebihi 8 jam dan ke atas dan jika baunya serasi dengan pemakai ia tahan sehinggan 1 hari dan 2 hari pada pakaian.



Diinspirasikan dengan PERFUMES JENAMA ANTARABANGSA. Dengan pengalaman jualan perfumes ini, kami hanya membawa masuk perfumes-perfumes yang sangat TERKENAL & LARIS di Malaysia untuk memudahkan pengguna memilih.

@ Produk Bumiputra Halal
@ Tahan Lama (More than 8 hours)
@ Mudah di bawa ke mana-mana (ringan)
@ Pati original & Alkohol First Grade
@ Setanding produk Antarabangsa
@ Haruman terkenal (Top Perfume) - Inspirasi dari perfumes JENAMA ANTARABANGSA
@ Boleh dibawa solat
@ Menepati citarasa & Permintaan Rakyat Malaysia
@ 35ml, EDP

So tunggu apa lagi inilah masanya nak memborong perfumes untuk keluarga tersayang sempena Hari Raya yang bakal menjelang.

Nak jadi Dropship? Modal permulaan hanya RM150 dan anda boleh menjana pendapatan mengikut kesesuaian masa anda

Ubat Yang Membatalkan Puasa Dan Tidak Membatalkan Puasa


Ramai dikalangan kita yang keliru dengan ubatan yang diambil adakah ia membatalkan puasa atau tidak.


Terdapat pelbagai jenis ubatan yang diambil, yang pasti ubat yang dimakan dan ditelan membatalkan puasa bagaimana dengan suntikan, ubat sapuan, ubat titis mata atau telinga?


Semoga dengan poster berikut memberi petunjuk yang lebih jelas





Ubat Yang Tidak Membatalkan Puasa

1. Tablet Sublingual dengan syarat diletakkan bawah lidah dan tidak ditelan

2. Ubat suntikan

3. Ubat titis mata dan telinga (dengan syarat tidak sampai batas gegendang telinga

4. Ubat sapu

5, Ubat kumur

6. Ubat sembur hidung (dengan syarat tidak disedut


Ubat Yang Membatalkan Puasa

1. Ubat biji 

2. Ubat minum

3. Ubat sedut

4. Pesari (ubat yang dimasukkan ke dalam vagina)

5. Supsitori/Enema (ubat yang dimasukkan ke dalam dubur)


Islam adalah agama yang mudah. Ia bukannya memudaratkan. Jika kita sakit dan tidak dapat berpuasa kita boleh ganti puasa dan membayar fidyah.


Bagaimana pula aturan makan Vitamin Shaklee di bulan Ramadhan. Bagi customer kak Arni, Kak Arni akan guide cara makan vitamin di bulan Ramadhan.

Jadual Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Selangor Tahun 2017


Assalammualaikum Dan Selamat Pagi, Salam Jumaat yang barokah, InShaaAllah pada hari esok kita akan menyambut Ramadhan.


Kak Arni kongsikan jadual waktu Imsak dan Berbuka puasa negeri Selangor. Jadual ni penting untuk memudahkan kita menguruskan masa sepanjang Ramadhan. Semoga Ramadhan kali ini lebih baik dari yang sebelumnya.





Bagi yang mencari menu sahur boleh klik Menu Sahur Ringkas dan Mudah

Bagi yang mencari vitamin sepanjang Ramadhan boleh klik Vitamin Puasa

Bagi yang mencari vitamin ibu menyusu boleh klik Vitamin Ibu Menyusu

Tip Anak Mudah Bangun Waktu Sahur


Selain dari kesibukan kita menyediakan juadah untuk sahur, cabaran kita di pagi hari ialah mengejut anak-anak bangun bersahur.


Bagi mereka yang anak jenis mudah bangun tidur mungkin tidak menjadi masalah, panggil sekali terus melompat ke bilik air uruskan diri.





Yang menjadi cabaran ialah panggil berkali-kali tapi tak bangun-bangun haha yang kalau dibiarkan memang tak bersahur la jawabnya. Amat rugi kalau kita tidak bersahur.



Hadis Anas r.a katanya: Rasulullah s.a.w bersabda: Hendaklah kamu bersahur kerana di dalam bersahur itu ada keberkatannya.


Hadis Zaid bin Thabit r.a katanya:

Kami pernah bersahur bersama Rasulullah s.a.w. Setelah itu kami pun mendirikan sembahyang Subuh. Kemudian aku bertanya: Berapakah selang waktu di antara keduanya? Baginda menjawab: Kira-kira bacaan lima puluh ayat .

Bersahur hukumnya sunat. Walaupun sunat tetapi sangat besar manfaatnya.

1) Manfaat untuk diri sendiri. Mendapat tenaga untuk berpuasa.
2) Mendapat pahala dengan percuma kerana ia adalah sunat dan sunnah Nabi s.a.w. Jadi rugilah mereka yang meninggalkan sahur.

Ia juga salah satu amalan Nabi s.a.w.Mendapat pahala menghidupkan sunnah Nabi s.a.w. Dan waktu sahur ialah waktu yang penuh keberkatan. Puasa akan menjadi mudah.


Tip Anak Mudah Bangun Waktu Sahur


Ada banyak cara yang kita boleh lakukan agar anak-anak mudah untuk bangun sahur antaranya ialah


1. Galakkan anak-anak tidur sebelum jam 11pm, biasanya selepas Solat Terawih habis dalam 9.30pm mereka akan menjamah makanan ringan yang disediakan atau makan di rumah. Berehat seketika atau ulangkaji pelajaran.


2. Sebelum mereka tidur kita boleh mengingatkan mereka, esok pagi anak-anak semua kena bangun awal untuk bersahur seumpama kita dah tanamkan dalam minda mereka perlu bangun lebih awal. Baca niat puasa sebelum tidur.


3. Elakkan makan makanan yang berat atau sukar dihadam sebelum tidur, kurangkan minum air manis sebelum tidur.


4. Bercerita dengan mereka tentang menu semasa bersahur, kalau boleh menu kesukaan mereka. Supaya mereka berselera untuk makan.


5. Kejut mereka dalam selang masa 10 minit, selepas mereka bangun terus ke bilik air bersihkan diri. Andai kata pitching suara terlebih tinggi, sampai bergegar pintu rumah, maaf ya jiran-jiran


Waktu yang sesuai untuk mereka bersahur ialah jam 5am, seusai bersahur boleh menunggu masuk waktu Subuh. Kebetulan tahun ini bulan Ramadhan ialah cuti sekolah 2 minggu, anak-anak lebih relaks tidak perlu rushing ke sekolah. Ini lebih memudahkan ibubapa yang bekerja.


Bagi anak-anak yang sangat liat untuk bangun ada cara yang lebih ekstrim, biasanya kak Arni gunakan spray air :) InShaaAllah mereka lebih cepat sedar dan boleh bangun dengan cepat.





Semuanya terpulang kepada kita sebagai mak-mak yang tahu rutin anak-anak kita. Tapi yang paling penting kita mak-mak ni kena bangun lebih awal, jangan lupa set alarm clock. Tersedar sebab dengar azan Subuh, maka satu rumah tak bersahur :)


Bagi ibu-ibu yang mencari menu sahur yang mudah disediakan dan berkhasiat boleh klik Menu Sahur

Semoga ibu-ibu semua bersabar melayan karenah anak-anak sepanjang bulan Ramadhan.

10 Menu Sahur Yang Ringkas Dan Mudah Di Sediakan


Apa khabar semua hari ini? Semasa entri ini ditulis kita akan menyambut Ramadhan dalam sehari sahaja lagi.


Bagaimana persiapan kita menyambut Ramadhan, Kak Arni pasti para ibu sedang menyiapkan bekalan makanan untuk sahur dan berbuka, terutama ibu-ibu yang bekerja. Seperti yang kita sedia maklum setiap tahun sepanjang Ramadhan jalan akan sesak menjelang waktu petang terutama 2 minggu pertama puasa.


Setiba di rumah kita pasti sibuk menyediakan hidangan untuk berbuka dan dalam masa yang sama melayan anak-anak. Waktu malam pula dah ada kerja rumah menunggu. Waktu pagi dah sibuk menyediakan pula makanan untuk bersahur.


Memandangkan kita akan mula puasa pada hari Sabtu, ianya adalah waktu yang sesuai untuk kita menyediakan bahan-bahan mentah supaya mudah dimasak terutamanya waktu sahur. Walau ringkas ianya lebih mudah jika kita dah ada bahan-bahan seperti berikut.


Bawang merah dan putih yang sudah dikupas/dikisar
Ikan bilis yang dah di bersihkan perutnya
Telur ayam
Ayam yang dah siap dipotong dibahagikan mengikut hari
Ikan yang dah siap disiang dibahagikan mengikut hari
Sayur yang dah siap dipotong
Telur asin


Tambahan terutama waktu kecemasan

Serunding
Sambal hitam
Sambal bilis
Sardin
Roti

Paling penting BERAS dan minyak masak ada.


10 Menu Sahur Yang Mudah Dan Ringkas  


Bagi yang inginkan hidangan yang lebih ringkas dan mudah disediakan. Kita boleh buat minuman yang sedap dengan ESP, Cinch dan buah-buahan, minuman ini mengenyangkan, menyegarkan dan memberi tenaga untuk badan kita.














Nampak sedap dan menyelerakan, betul ke betul :) Cinch ada 3 perisa yang rasanya memang boombastic ada cafe late, chocolate dan vanilla.




Bagi yang ada anak-anak kecil baru belajar berpuasa, Kak Arni memang sangat rekomen set ini. Performance Drink, ESP dan Mealshakes manakala yang Cinch Tea tambahan untuk ibu ayah.

Menu sahur yang lain yang boleh kita follow KLIK.

Elakkan makanan pedas, bersantan semasa bersahur bagi menjaga perut kita. Berhati-hati juga semasa membeli juadah berbuka puasa di pasar Ramadhan.


 Selamat Menyambut Ramadhan Al Mubarak, bulan yang penuh keberkatan.

Cara Memeriksa Payudara Sendiri Di Rumah - Shaklee Shah Alam


Baru-baru ini berlangsungnya Health Carnival Shaklee di antara pemeriksaan kesihatan yang boleh dilakukan ialah BMI, Health Bone Check, Glucose check, Kolesterol dan Breast Health Check.


Semasa di kaunter Breast Health Check, menurut pegawai yang bertugas setiap 20 wanita ada 1 yang menghidapi kanser payudara. Dan ini adalah perkara yang sangat membimbangkan.


Mengikut 1 artikel dari majalah kesihatan iSihat, menjelang 2025 jumlah wanita yang menghidap penyakit kanser payudara di negara ini dijangka meningkat sebanyak 50 peratus. Ianya berpunca daripada rendahnya kesedaran di kalangan wanita untuk menjalani pemeriksaan awal kanser payudara.


Antara kaedah pengesanan awal yang boleh di lakukan ialah pemeriksaan sendiri di rumah. Info ni Kak Arni dapat dari flyers yang diberikan oleh Persatuan Kebajikan Kanser Payudara Malaysia semasa Health Carnival anjuran Shaklee.


Cara Memeriksa Payudara Sendiri Di Rumah





Kita bertanggungjawab terhadap kesihatan payudara kita. LIHAT dan PERIKSA.

Payudara berbeza dalam bentuk dan saiz. Rupa bentuk dan saiz tidak akan kekal sepanjang hayat. Perubahan bentuk dan dan saiz payudara berlaku disebabkan oleh kedatangan haid, kehamilan, peningkatan umur atau perubahan berat badan.


Kebanyakan perubahan ini tidak berbahaya. Walaubagaimana pun perubahan yang luar biasa perlu diperiksa oleh doktor.





1. LIHAT

Tanggalkan pakaian  anda hingga ke pinggang dan berdiri dihadapan cermin. Ini harus dlakukan dalam bilik yang terang.

Perhatikan perubahan saiz, bentuk, warna dan rasa permukaan kulit dan puting. Perhatikan juga kedudukan puting dan picit dengan perlahan untuk memastikan tiada sebarang cecair atau darah.


2. BARING DAN PERIKSA

Baring menelentang  dengan meletakkan lipatan tuala atau kain di bawah bahu kiri. Ini membolehkan payudara leper dan melebar.

Letak tangan kiri di bawah kepala. Gunakan tangan kanan untuk memeriksa payudara Kiri.

Periksa seluruh kawasan dari tulang selangka hingga ke garis kesan coli di bawah payudara dan dari bahagian tengah dada hingga paras ketiak di tepi.


3. PERIKSA PAYUDARA ANDA

Rapatkan jari kedua hingga keempat dan gunakan bahagian rata untuk memeriksa,

Gerakkan jari dalam bulatan kecil sebesar syiling 20 sen. Tekan dengan perlahan tetapi mantap untuk mengesan sebarang perubahan yang luar biasa.

Bayangkan payudara sebagai permukaan jam. Mulakan pemeriksaan di titik pukul 12 dan bergerak sekitar kawasan payudara sehingga sampai ke titik permulaan tadi.

Alihkan kedudukan jari ke bawah, jarak anggaran satu jari dan ulang pergerakan pemeriksaan dalam bentuk bulatan kecil (seperti langkah 3) hingga ke kawasan puting.

Tolak puting ke tepi dan periksa bahagian  bawah dan sekeliling puting. Anda akan merasa penebalan yang normal di bawah puting  payudara dan dibahagian garis kanan coli. Penebalan dibahagian garis coli ini menyokong payudara.


4. KETIAK

Alih lengan kiri anda dan luruskan ke bawah di sisi. Periksa payudara di kawasan ketiak.


5. PAYUDARA KANAN

Alih lipatan tuala atau kain ke bawah bahu kanan. Letak tangan kanan di belakang kepala. Gunakan tangan kiri untuk memeriksa payudara KANAN pula.

Ulang langkah-langkah seperti yang dilakukan untuk payudara KIRI tadi.


Proses mengenali payudara sendiri bukan terhad kepada wanita yang berkahwin sahaja malahan termasuk semua remaja, bujang, berkahwin, warga emas termasuk lelaki.


Biasakan diri dengan perubahan normal payudara

Sebulan sekali, pada hari 7 - 10 dari hari pertama haid

Jika sudah putus haid atau kitaran haid yang tidak tetap dan untuk lelaki pilih  hari yang sama setiap bulan

Juga semasa hamil


Pengesanan awal dan rawatan perubatan yang segera dapat menyelamatkan payudara anda dan juga nyawa anda


Dapatkan nasihat doktor jika anda mengesan

Perbezaan luar biasa pada saiz, bentuk, rasa permukaan kulit dan warna payudara.

Lekukan atau kedutan pada payudara

Perubahan kedudukan puting dan puting tenggelam

Lelehan yang keluar dari puting

Ketulan atau benjolan luar biasa di mana-mana bahagian payudara.


Baca kisah bagaimana kesan Resveratrol kepada pesakit breast cancer klik Resveratrol