Tips Menyusu Hingga Berjaya

Saya pasti setiap bakal ibu atau ibu yang  tidak dapat memberi anak susu ibu akan berusaha untuk menyusukan bayi mereka atau bayi yang seterusnya. Saya juga mempunyai pengalaman dengan anak pertama dan kedua, saya hanya dapat menyusukan mereka selama setahun sahaja, itupun telah dicampur dengan susu tepung., disebabkan kurangnya ilmu pada masa itu. Semasa mengandung anak yang ketiga saya berazam untuk menyusukan bayi saya sepenuhnya  dengan susu ibu. Alhamdullilah sehingga sekarang saya masih menyusukan dia dengan susu ibu dan sekarang umur dia 1 tahun 4 bulan.







Antara tip-tip yang boleh diamalkan ialah

1. Anda boleh timba ilmu melalui internet, bagi mereka yang celik IT tiada lagi alasan untuk tidak mencari ilmu tentang pemberian susu ibu pada bayi anda. Anda juga boleh belajar dari portal penyusuan susu ibu.

2. Bagi mereka yang bekerja, anda akan mengepam setiap 2-3 jam di opis, semasa mengepam anda di cadangkan untuk ingat wajah anak anda yang menanti susu dia, disamping itu amalan zikir juga boleh membantu untuk melancarkan penghasilan susu ibu.

3. Tanam nekad untuk menyusukan bayi anda semasa anda hamil.

4. Sokongan keluarga juga penting terutamanya dari suami, perlu diterangkan kebaikan susu ibu kepada orang di sekeliling anda.

5. Belajar dari kesilapan

Bagi ibu-ibu yang sering keletihan semasa menyusukan bayi anda, anda boleh rujuk di sini

Tips cegah risiko Asma secara semulajadi

Saya pasti ramai dikalangan kita yang mempunyai anak-anak dan kita sendiri  yang mengidap penyakit Asma, antara faktor-faktor yang boleh menyebabkan serangan Asma ialah

Bulu binatang
Debu atau habuk
Perubahan cuaca
Senaman
Merokok dan asap rokok
Debunga
Jangkitan saluran pernafasan
Makanan atau buah-buahan tertentu
Tekanan perasaan

Antara tip-tip yang boleh mencegah risiko Asma secara semulajadi ialah

1. Pastikan kadar habuk dalam rumah anda pada tahap yang paling rendah

2. Pastikan juga pengudaraan rumah anda dalam bersih

3. Kurangkan membela haiwan di dalam rumah jika anda mempunyai anak yang kecil

4. Jadikan pemeriksaan kesihatan sebagai agenda tahunan yang wajib

5. Pastikan anda mengajak anak anda bersenam bersama. Bantu anak anda mengekalkan brat badan yang   ideal

6. Jauhkan anak-anak anda dari mereka yang merokok
 
Menyusukan anak secara esklusif juga dapat membantu mengurangkan risiko anak anda mendapat Asma.

Bagi mereka yang mencari supplement boleh rujuk di sini

Asma

Pengalaman Lia bersama anaknya Irfan yang mengidap Asma sejak berusia 5 bulan..kini sudah berusia 5 tahun

Mari baca kisah kenalan alam maya saya, Puan Lia yang dah kini jadi salah seorang sahabat baik juga merangkap bisnes partner saya ni. ..dipetik dari blognya
_________________________________________________
"...Malam ni saya nak share pengalaman kami sendiri setelah anak kami, Irfan, sudah 5 bulan lebih mengambil Mealshake. Tak tahu nak mula kat mana sebab terlalu banyak ingin dikongsikan bersama..inshaALLAH, saya cuba yang terbaik..dan memang sebagai seorang ibu, saya mahu berikan yang terbaik untuk anak-anak (walaupun baru sorang je sekarang ni..hehe..). Anak saya telah di-diagnose as asthma since his 5 months old..awal bukan? Memang sejarah keluarga kami ada yang semput (ni kata org dulu2.., org moden cakap asma..hehe..), dan masa saya mengandungkan Irfan masa bulan ke-5 tu saya selalu semput..(banyaknya no 5..ade chemistry ni..hehe...) banyak kali ulang alik hospital untuk amik neb..after deliver, AlhamduLILLAH saya ok, tapi Irfan mula batuk2, nafas berbunyi dan seangkatannya..Kami bawa ke hospital (boleh dikatakan kerap jugak..) untuk bg neb kat Irfan..terus doctor referkan pada paedeatrician untuk tindakan selanjutnya..

Lalu bermulalah episode Irfan folo-up di hospital setiap 3 bulan sekali. Irfan terpaksa pakai inhaler kerana paru-parunya premature lagi kata paed..so, sejak umur 5 bulan tu start lar kemana-mana kami pergi mesti bawak inhaler Irfan..as if like nyawa Irfan kat situ..kami cubamacam-macam ikhtiar..tradisional, moden, islam..macam-macam supplement..oh ya! Kami bawa Irfan ke Darus Syifa’ dan ustaz disitu syorkan ke pakar kanak-kanak (masa ni mmg dah refer ke hospital putrajaya dah..) untuk sedut kahak2 dia yang clog kat paru2 dia..tapi, hospital tak galakkan buat camtu sebab boleh lukakan tekak dan paru2 dia .. boleh dikatakan kalau Irfan missed inhaler dia, minggu tu dia start batuk2 dan mulalah ulang alik hospital..sehingga last year 2010, 2 kali admitted di hospital sebab Irfan dapat pneumonia..cuti saya semua habis..semua unpaid leave..! tapi takpe, saya berkorban untuk Irfan..saya kena kuat semangat demi anak saya..!
Foto Saya
Kalau nak cerita bab supplement, macam2 kami dah cuba..in-fact saya rasa saya lagi terer dari doctor pakar tu bila cerita bab2 asthma, bronchitis, neb..bla..bla..bla..hehe..banyak saya baca thru emails, webs, akhbar..sampai kalau orang tanya siap bg jawapan..konfiden je..aiceh..! sehinggalah saya cuba produk Shaklee ni..sebab kat pasaran lain saya rasa agak susah nak jumpa supplement utk anak yang ada masalah macam Irfan ni..yess..there are lot of choices of vitamin c out there, but he is allergic to artificial colourings and preservatives..hhmm..susah kan?? So, saya dapati Shaklee Mealshake, bentuk serbuk, no colours, no preservatives, dan mudah nak bagi Irfan, bancuh dalam susu dia sahaja..So, I try..surprisingly he liked it..but after a week consume, Irfan demam 3 hari berturut2..risau saya, tapi teruskan jugak bagi mealshake tu .. AlhamduLILLAH, lepas 3 hari, dia active, kuat makan, main macam biasa..saya terkejut..! sebab selalunya kalau baru lepas baik demam, Irfan mesti tak lalu makan, letih dan lepak je taknak buat ape2 aktiviti..

Camne Irfan harini? Sangat aktif, makan banyak, susu pun banyak (6tin Isomil sebulan yea..kopak kak limah ni haa...hehe..tapi takpe demi anak jangan berkira, asalkan Irfan sihat..).. Kalau dulu trigger method Irfan which leads him to asthma attack is flu..sekarang ni tidak lagi..kena flu pun steady je occayy..hehe..dah kurang demam dan batuk..sihat dan cergas..disebabkan itu saya confident dengan produk2 Shaklee dan menambahkan supplemen Chewable Vitamin C untuk fights flu and colds dan Omega utk mengurangkan iritasi bila dia batuk asthma tu..kalau dengar bunyi batuk Irfan ibarat org kata macam bunyi mercun.! kesian bila dia batuk especially bila kena attack tu..tapi sebenarnya, saya tak bagi Irfan kesemuanya sekaligus, tapi saya selang2kan ..tak bagi hari2..Saya juga ada bertanyakan pada paed (fyi, Irfan still continue folo-up di HPJ 3 months once) tentang supplemen yang saya bagi ni, paed tu cakap, “bagus bagi dia supplement, sebab tak semua makanan yang dia makan akan diserap, kadang2 dia memilih makankan..jadinya supplemen adalah satu cara utk menampung mana yang kurang..kalau dia boleh makan supplemen tu u teruskan bagi ..” ini doctor pakar cakap yea, bukan saya..Lega saya dengarnya..dan saya terus beri rangkaian supplemen ni kepada Irfan sehingga hari ini..dan sekarang ni Irfan pakai 1 shj inhaler (sblm ni 2 inhaler) dan doctor nak tengok progress dia next 3 months..and hope that he will be free from inhaler usage later..

 
Ini rangkaian supplemen yang saya beri pada Irfan - Chewable Vit C, Mealshake dan Omega
_______________

Thanks Lia kerana berkongsi kisah awak dan Irfan.... Saya terharu baca kisah kecekalan awak.. itulah kan.. Kasih ibu ni sampai ke syurga.. pasti akan cuba buat yg terbaik utk anak.. InsyaAllah saya pasti Irfan anak yg kuatttt.. Mari kita sama2 doakan he will be fine.. Shaklee supplemen hanya sebagai usaha dan ikhtiar kita. Alhamdulillah Irfan serasi.
 
These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
 
Kredit mamafaiz

MealShakes

Vitamin A-Z, anak sihat cergas dan cerdas, cantik kulit, awet muda, lazat french vanilla. Semua ini dengan hanya 1 cawan MealShakes setiap pagi. 

Apa itu MealShake? Shaklee MealShake merupakan makanan segera yang rendah lemak dan rendah-glycemic. Rasanya juga enak. Ia mengandungi 19 vitamin utama dan mineral tambahan dan jika dihidang seperti yang disarankan ia kaya dengan sumber kalsium dan protein yang amat diperlukan kanak-kanak untuk membesar kuar dan sihat.

Setiap bancuhan MealShake memberikan satu pertiga daripada US RDA dengan 19 vitamin/galian yang diperlukan bersama dengan protein, galian dan 3gm serat. Tiada perasa tiruan atau pewarna tambahan.

Siapa yang perlukan MealShake?

Ia sesuai untuk semua kanak-kanak terutamanya yang kurang selera makan atau yang sembelit atau kanak-kanak obese. Juga sesuai untuk ibu mengandung, menyusu, pesakit dalam proses pemulihan selepas pembedahan, mereka yang inginkan kulit cantik, inginkan kulit sihat.

Testimoni Meal Shake

Dan ini pula testimoni dari blog Pn Lia.. JOm baca..
jom baca testimoni Kak Ayu (ofismate saya tentang anak sedaranya yang baru 3 minggu mencuba Shaklee Mealshake..)..
"Sebelum ni Alif kalo makan dia mesti tunjuk 4 jari dia..maksudnya, cukup 4 kali (4 suap) dah tak nak makan dah..bukan sebab dia ada cacing ke ape ke..tapi memang dia taknak makan .. pastu badan..alahai kurus kering je..umur 4 tahun..anak-anak orang lain umur 4 tahun semua berisi..dah ler makan 4 suap je, pastu takde ulang2 dah makan..haiii...risau dibuatnya..kang tak cukup zat lar..kang terbantut lar perkembangan otak ke ape ke.. tapi, AlhamduLILLAH, lepas 3 hari try Shaklee Mealshake, Alif dah mula menampakkan perubahan..dia dah mula mintak makan..dan makan pun takde ler tunjuk 4 jari dia tu dah..makan abes sampai dia betul2 kenyang..and takde dah makan benda2 merapu tu..dan dia mula nampak aktif, ceria dan sihat.. sekarang ni bila waktu makan, dia dulu duduk di meja makan..kalo dulu panggil makan dah duduk kat meja makan pun tengok makanan je..masaklar sedap macamane pun dia cam takde selera nak makan..sekarang ni makan nak, siap kadang2 tu mintak makan walaupun baru few hours lepas makan..AlhamduLILLAH..

Kredit mamafaiz

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Senarai Keperluan Ibu Sewaktu Berpantang

Sebagai ibu baru kita pasti teruja untuk menimang cahaya mata yang kita kandung selama 9 bulan 10 hari secara umumnya (ada juga yang tak cukup bulan atau terlebih hari) samada anak pertama, kedua hatta anak yg ke enam dan seterusnya, selain dari persiapan untuk kelengkapan bayi yang dilahirkan kita juga perlu menyediakan kelengkapan untuk ibu semasa dalam pantang, yang juga penting untuk memastikan  ibu sihat dari segi mental dan fizikal dan seterusnya menjayakan penyusuan susu ibu.

Berikut adalah keperluan-keperluan yang para ibu perlu sebagai persediaan dalam pantang

1. Makanan kesihatan/Tambahan

Corak pemakanan semasa berpantang agak terhad kepada ibu-ibu yang baru melahirkan ianya terhad kepada makanan-makanan yang tertentu sahaja, Ini dikhuatiri akan menyebabkan ibu kekurangan zat semasa dalam berpantang. Kekurangan bekalan vitamin dan mineral mungkin boleh mengganggu peyusuan susu ibu. Dengan mengamalkan supplemen dapat memberi anda tenaga tambahan.

Pn Emma anatara testimoni yang mendapat hasil positif  pemakanan supplemen semasa dalam pantang selepas melahirkan anak yang k 5

Ok sangat2, especially yang Vitamin B Complex, memang takde stress dan nak menyusukan anak pun senang . Kalu tak susah nak bangun malam nak susukan baby.


Sila refer di sini

2. Pakaian

Baju Menyusu

Selain dari tshirt yang selalu dipakai, apa kata tukar kepada baju menyusu kerana ia sangat praktikal dan mempunyai ruang khas untuk menyusu. Terdapat pelbagai design baju menyusu di pasaran. Baju menyusu juga boleh dipakai semasa anda bersiar-siar di luar selepas habis pantang ya kecuali ke hospital. Pastikan fabrik yang digunakan adalah dari kain kapas yang boleh menyerap peluh.

Selain itu kain batik juga diperlukan di awal-awal minggu tempoh berpantang nak cover perut yang masih belum susut, tuala wanita juga perlu disediakan yang saiznya lebih besar dan lembut kerana darah nifas biasanya lebih banyak dari darah haid. Stokin juga perlu dipakai semasa dalam tmpoh berpantang dengan tujuan untuk menghangatkan tubuh sebelum memakai stokin disarankan menyapu minyak panas di tapak kaki.
Pemakaian bengkung juga digalakkan bagi yang bersalin secara ceaserian, bengkung khas ada dijual, bengkung ini tidak terasa sakit semasa memakainya. Tujuan bengkung ialah membantu menguatkan otot yang regang dan lemah akibat proses mengandung dan bersalin.

3. Penyusuan susu ibu

Antara keperluannya ialah coli menyusu, bantal menyusu, pad payu dara dan pam payu dara. Saya faham ada ibu-ibu yang kurang berkemampuan  untuk membeli pam payu dara yang harganya agak mahal di pasaran, akan tetapi terdapat juga ibu-ibu yang menjual pam mereka secara terpakai di atas talian. Bagi yang tidak bekerja atau bekerja di rumah ibu-ibu boleh memberi  susu ibu secara direct feed. Kita akan membincangkan kebaikan susu ibu di entry yang lain.


4. Lain-lain

Bidan atau tukang urut

Dalam tempoh 3 hari pertama selepas di benarkan pulang ke rumah, anda perlu mengurut keseluruhan badan kecuali mereka yang bersalin secara ceaserian at least  selepas 2 minggu baru badan boleh diurut kecuali bahagian perut. Tujuan berurut ialah untuk memulihkan kesegaran badan. melancarkan peredaran darah, membuang angin, membetulkan urat dan mempercepatkan pengeluaran darah nifas serta kekotoran lain. Bagi mereka yang berkemampuan anda boleh mengupah confinement lady untuk jangkamasa yang tetentu.

Batu Tungku

Amalan bertungku penting kerana ia dapat menghangatkan tubuh , membuang angin , mengecutkan urat yang kembang selepas bersalin disampig memperbetulkan serta melancarkan perjalanan darah. Biasanya darah nifas berupaya untuk mengalir dengan lebih lancar selepas anda bertungku.

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Set Berpantang/Set Bersalin

Vitamin Yang Selamat Untuk Berpantang (Murah Dan Berkualiti Tinggi) 



Alhamdulillah...dgn rezeki yg Allah berikan baik utk hari ini atau hari yang sudah2... Minggu ni antara vitamin yang sangat2 hot adalah order dari ibu2 yang sedang berpantang... Apa yer yang sering saya suggestkan jika ibu2 yang mencari vitamin yang sesuai? Yer.. Jawapannya ini dia yang sy suggestkan: MULTIVITAMIN, B COMPLEX, VITAMIN C, ZINC,,,dang sangat bagus jika diambil bersama ESP, Ostematrix dan alfalfa.
Saya dulu bersalin secara normal..takde pengalaman bersalin secara ceaser.. Apa kata kita baca pengalaman Kak N..kedua2 anak beliau dilahirkan secara ceaser, sekarang anak beliau dah pun besar, yang bongsu tu umur dlm 4 thn...memang beliau recover cepat, fully breastfeed, dan maintain slim..Ini dia komen dan pengalaman beliau sendiri tentang vitamin2 yg beliau mkn sepanjang tempoh berpantang..,pengamal supplemen tegar selama 11tahun...
___________________________________________________________________


VITALEA - Multivitamin lengkap dengan formula zat besi-Zat besi sangat penting untuk pembinaan sel darah merah. Tanpa cukup zat besi si ibu akan kelihatan mudah pucat lesi, tak bermaya dan paling teruk mudah pengsan atau pitam. Pengambilan multivitamin dengan zat besi sangat perlu demi memastikan tubuh mendapat semua vitamin yang diperlukan yang adakala tidak dapat diperolehi dari pengambilan makanan harian kita.

Vitamin B complex -Membantu menstabilkan hormon maka si ibu tak mudah rasa stress dan tidak mudah meroyan. Ia juga membantu dalam proses pembinaan sel darah merah dan ianya sangat bagus untuk proses pemulihan bagi si ibu yang baru melahirkan anak.

Vitamin C - Ia bagus dalam membentuk dan meningkatkan antibodi badan kita. Ianya juga penting dalam pembentukan kolagen. Kolagen penting untuk menyatukan setiap sel dalam tubuh.


Zinc -Ianya banyak terdapat dalam ikan haruan dan makanan laut. Ia membantu mempercepatkan proses baik luka. Zinc antara vitamin yang penting untuk pertumbuhan. Pengambilan zinc dapat dilihat kesannya pada pertumbuhan dan pembesaran bayi, rambut ibu tak mudah gugur dan luka bersalin cepat baik.

ESP (soy Protein) - Ada sesetengah orang memang tak amik endah tentang keperluan protien dengan mengandaikan sudah memadai makan ikan , daging , telur serta minum air soya yang dibuat sendiri. Namun berapa ramai yang tahu dan ingin ambil tahu bahawa protin hanya bertahan pada suhu yang tidak lebih 36*c. So bila kita goreng dan masak susah tentu suhu melebihi 36*c. Ini akan mengganggu kandungan asid amino dalam protien itu tadi. sebab itu protien yang kita dapat dari makanan yang di masak adalah bersifat ala kadar dan atas dasar janji ada dalam menu. Ramai yang tidak tahu, pengambilan protien yang mencukupi dengan aisd amino yang lengkap membantu dalam penghasilan kulit yang cantik, rambut yang sihat, kuku yang elok serta penghasilan susuibu dengan kadar lebih cepat provided sesi perahan yang konsisten. Malah lebih ketara apabila anak yang menyusu mudah kenyang walaupun ini dinafikan oleh mereka yang tidak pro vitamin. Selama 11 tahun saya mengamalkan ESP Shaklee, saya sangat berpuashati. Walaupun ada suara sumbang yang mengatakan kononnya pengambilan protien boleh menyebabkan gout, untuk pengetahuan kalian, bapa mertua saya yang mempunyai gout mengamalkan pengambilan ESP dalam proses penyembuhan beliau. Ini kerana kandungan asid amino dalam ESP Shaklee adalah lengkap dan selamat diambil.

Selain ini, apa yang saya amalkan?
Saya turut amalkan vitamin E untuk pastikan jahitan luar dalam saya baik dan cantik. Doktor yang manyambut anak saya mengakui jahitan dalaman rahim saya sangat cantik dan beliau akui semasa nak keluarkan anak kedua saya dimana saya separuh sedar masa itu. Selain itu ia juga membuatkan perut saya bersih dari kesan balar yang kebanyakan ibu lalui apabila melahirkan anak. Alfalfa saya teruskan untuk memastikan susuibu saya dibuat dengan cepat dan efisein. Disamping pengambilan kalsium untuk menggantikan kalsium dalam badan saya yang digunakan untuk membuat tulang dan saraf anak yang dikandung dan keperluan utama penyusuan adalah kalsium agar anak dapat membesar dengan sihat dan tulang yang kuat.

_________________________________________________________

Jadi jika anda nak hadiahkan buat yg tersayang... jom cuba hari ini..
Jika anda inginkan jadual mkn dan pilihan suplemen utk berpantang yg bersesuaian dgn budget anda, sila emel saya di arnisyazila@gmail.com
Akhir kata.. ini vitamin2 yg bagus diamalkan ketika berpantang (Vitalea, B-Complex, Vitamin C, Zinc) dan boleh add on ESP, Ostematrix, Vitamin E.. utk hasil lebih optimum..

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Kredit mamafaiz 

Energizing Soy Protein






Shaklee ESP.... Energizing Soy Protin.. Ianya salah satu favorite saya....Dulu2, 5-6tahun yg dulu, 2thn pertama sepanjang penyusuan si Faiz, mmg saya tak skip..setia bersama.. tapi selepas tu, bila dah habis tempoh breastfeeding... saya selalu2 gak skip..biasalah.. datang penyakit malas.. Tapi yg sy notice bila sy skip utk tempoh yg panjang.. mmg rasa kulit kusam, bukan tu sahaja tapi segala mcm rasa yg tak best...
Makanya, saya kene pastikan dlm sehari kene minum sekali ESP ni .Kalau malas nak minum hari2 pun, seminggu minum 3-4x..
 Ianya rahsia awet muda... cuma kene mulakan dari harini lah ya jika nak awet muda 10tahun akan datang.. kerana apa jua pun perlukan kesabaran .. bukan hasil dtg dalam satu mlm... 
Pagi ni mari kita luangkan masa.. baca kembali tentang protin, tentang kelebihan ESP.. semuanya di extract dari entry lama2 saya.. saja2 nak refresh... sbb kita ni mudah luupa.. jadi bila ingat kembali kelebihan dan kepentingan protin dlm diet harian.. InsyaAllah.. kita akan jadikan rutin minuman harian.. wajib.. :-)
Jom baca...
__________________

"Protein hakikatnya boleh didapati dalam makanan harian kita seperti ikan, ayam, daging, kekacang dan banyak lagi. Namun protein ini mudah musnah apabila berada dalam suhu masakan yang tinggi.
Pentingkah Protein?
Badan kita perlukan protin utk tumbesaran yg sihat. Stuktur asas badan manusia adalah sel. Dari sel membentuk tisu. Dari tisu membentuk organ. Dari organ membentuk sistem
. Dan yg penting, protin merupakan makanan kepada sel. Jika sel mendapat cukup protein (yang berkualiti), sel yang sihat akan mudah terbentuk demi menggantikan sel2 lama
Segala penyakit pada zaman moden ini disebabkan oleh pengumpulan sel-sel yang lemah dan kurang sihat.
Keperluan protein yang mencukupi dikatakan kunci kesihatan yang optimum –protein diperlukan untuk menghasilkan hormones, enzymes, antibodies and neurotransmitter. 25% daripada badan kita berasal (diperbuat?) daripada Protein. – kuku, rambut, kulit, otot-otot adalah protein. Malah Dr. Bruce Miller dalam bukunya mengatakan kita adalah protein.

Tahukah anda?
Shaklee adalah syarikat pertama yang mewujudkan suplemen protein berasaskan kacang soya.
 Sebenarnya, pengasingan soya pertama yang pernah dihasilkan adalah dicipta oleh Dr. Forest C. Shaklee pada tahun 1970an. Selang beberapa tahun kemudian, beberapa ujian klinikal telah membuktikan apa yang ditemui oleh Dr. Shaklee sebelumnya iaitu protein soya merupakan sebuah blok binaan utama bagi membina kesihatan jangka panjang.

Risiko kekurangan protin
  • Anemia (kurang darah atau kurang oksigen dalam darah)
  • Kidney disease (penyakit buah pinggang)
  • Liver (penyakit hati)
  • High Cholesterol (kolesterol tinggi)
  • Low blood pressure (tekanan darah rendah)
  • Low blood sugar (kandungan gula darah rendah)
  • Nerve instability (Fungsi saraf tak stabil)
  • Peptic ulcer (Ulser perut + usus)
  • Poor wound healing (Luka ambat sembuh)
  • Poor blood circulation (Pengaliran darah yang tidak lancar)
  • Poor vision (Penglihatan kurang baik)
  • Irritability (Badan menggeletar)
  • Fatigue (Letih lesu)
  • Weakness (Lemah)
  • Water retention (Tinggi kandungan air dalam tisu badan)
  • Prolonged period of time mental retardation (Terancat akal)
  • Lack of resistance to infection (Ketahanan badan rendah terhadap jangkitan)
Kelebihan Shaklee ESP
  • membantu membina dan perbaiki tisu-tisu badan
  • Ia memberi tenaga yang berpanjangan dan membaikpulih sel-sel dan tisu-tisu yang rosak.
  • menyediakan 14gram protein kacang soya dalam setiap hidangan untuk kesihatan jantung
  • Diproses dengan air (bukan dengan bahan kimia) bagi mengekalkan sumber semula jadi isoflavones seperti genistein dan daidzein.
  • setiap hidangan membekalkan 50% daripada Nilai Harian kalsium untuk menyokong tulang yang kuat
  • kandungan fitoestrogen untuk kesihatan prostat,payudara dan menepous
  • indeks glisemik yang rendah untuk membantu mengekalkan paras gula dalam darah
  • Shaklee hanya menggunakan protein soya yang tidak diubahsuai genetiknya, iaitu Non-GMO (Non-Genetically Modified Organism), dimana ia disahkan melalui Identity Preservation Program. Program ini memastikan soya yang digunakan dipantau dengan ketat dan dikawal sejak mula ditanam, dituai hinggalah diproses.
  • tidak mengandungi kolesterol dan laktosa.
  • Ia mengandungi semua asid-asid amino yang diperlukan oleh tubuh anda bagi mengekal tisu-tisu yang sihat, termasuk 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh dengan sendirinya.
  • Tidak mengandungi perisa tiruan, pemanis, pewarna dan bahan pengawet.
Apa yang anda akan dapat setelah minum ESP ni?
  • Pelajar dan pekerja atau individu dewasa : As energy booster (kalau minum pagi2 tu. terasa energetic dan tak rasa lapar sangat.. so bonuslah for weight management)
  • Lelaki : melindungi dari sebarang penyakit kronik
  • Ibu mengandung : for a healthier pregnancy – well-grown fetus
  • Wanita : keanjalan kulit… (protein penting kepada mereka yang ingin kulit yang cantik dan ton warna yang sekata. Mereka yang mempunyai bekas jerawat yang berwarna hitam adalah disebabkan kekurangan protien untuk membina sel baru dan menyingkirkan sel mati yang berwarna hitam tersebut).
Bagaimana cara bancuhan yang betul untuk ESP?

Bancuhkan 1 sudu besar ESP bersama air masak (sejuk atau air suam2 kuku) ataupun bancuh bersama milo, susu atau jus atau ape2 air favorite anda cuma jgn bancuh dgn air yang terlalu panas kerana kandungan zat protein mudah musnah pada suhu yang tinggi..




These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


Credit to mamafaiz

Tips Kecantikkan Rambut

5 tip mengekalkan rambut sihat ketika hamil dan selepas melahirkan

1. Pastikan diet anda kaya dengan buah-buahan dan sayur-sayuran. Makanan jenis ini mengandungi agen perlindungan dan menggalakkan pertumbuhan rambut.

2. Urus rambut dengan lembut ketika basah. Elakkan penggunaan sikat bergigi rapat ketika menyikatnya sewaktu basah.

3. Elakkan daripada menggunakan pengering rambut menggunakan angin panas dan apa jua jenis peralatan yang boleh menghangatkan rambut.

4. Jika rambut kering dan bercabang di hujungnya, cuci menggunakan syampu lembut. Tidak ketinggalan, gunakan bersama perapi rambut.

5. Oleh kerana keadaan rambut semasa hamil sukar diduga, elakkan daripada mewarna dan mengerintingkan rambut sepanjang tempoh kehamilan.

Saya pasti ramai dikalangan ibu2 yang mengalami masalah keguguran rambut selepas beberapa bulan melahirkan bayi anda, org kata kalau bayi kita dah pandai menyembur habisla rambut maknya bertaburan di atas lantai rumah, saya juga mengalaminya. Antara set vitamin Shaklee yang boleh membantu mengatasi masalah keguguran rambut yang kronik ialah Zinc, ESP (Energizing Soy Protein), Vitamin B Complex dan Vitamin C.
















 These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Kids Stuff




Age 18-24 Months 

RM20 included postage




PRE-LOVED ORIGINAL OSH KOSH




Gambar pertama 2 helai Oshkosh

Size 24 Months

RM60 included postage

Gambar kedua
 Size 6 years

RM35 included postage

Gambar ketiga
Size 12 Months

RM35 included postage

  
Muqaddam - Bergambar


Kadang - kadang susah nak ajak anak belajar mengaji. Bosan katanya bila mengadap iqra'. Lagi best baca komik atau main game.

Kini anda tidak perlu rungsing lagi!

Cuba baca muqaddam bergambar bersama anak anda. Anak kecil suka kepada warna yang terang, dan gambar yang comel. Anda baca muqaaddam sambil dilihatkan kepada anak. Pasti anak tak sabar utk membaca muqaddam dengan lancar!
...
Muqaddam bergambar ini mengandungi 30 surah juz amma.

Mulakan dengan membaca muqaddam bersama anak anda.

Ini akan mencetuskan rasa di dalam diri anak utk belajar asas iqra'.

Bila anak nampak, kalau cepat belajar iqra', boleh lah baca muqaddam bergambar. Anak pasti akan berusaha bersungguh- sungguh belajar iqra'!

Jadikan muqaddam bergambar sebagai motivasi utk anak anda belajar mengaji :) Mengaji kini bukan lagi perkara yang memberi tekanan. Kini ia pasti menjadi aktiviti yang di tunggu-tunggu :)

Harga RM21 termasuk postage


Jualan Lelong RM10 sahaja harga tidak termasuk postage. Baju baru bukan pre-loved


Oshkosh 3y

Guess 4y



Koala Baby 2y


Koala Baby 18m & 2y

3/4 Levis 5y & 6y
Guess 4y, 6y, 8y


Carter 2 y


Next 6-9m


Old Navy 4y

 Carter 2y



Pumpkin Patch 6-12m & 18-24m

Pumpkin Patch New Born & 3-6M


Pumpkin Patch New Born
Pumpkin Patch 6-12m, 12m




Oshkosh 3y

GAP 18-24M




Baju-baju di bawah setiap satu berharga RM20, beli 3 set free poslaju

 Dora size 5 & 6 years

Butterfly Jumper size 6-12months


Cinderella size 4 & 5 years


Frog Jumper 6-12 months

Mermaid 18-24 months


Minnie Mouse 5 years


Superman 18-24 months

Set Kecantikkan Kulit

Set Kecantikkan Kulit Untuk Mengatasi Masalah Kulit Berminyak , Jerawat Dan Jeragat

Sebagai seorang wanita naluri kita ialah untuk kelihatan cantik, segar dan bertenaga. Set ini boleh membantu mencantikkan kulit wajah  dengan pengambilan yang konsisten. Kulit berminyak akan mengundang jerawat. Antara faktor-faktor yang menyebabkan kulit berminyak ialah keturunan, bakteria, stress dan cuaca.

Untuk mencegah kulit berminyak...

* Kurangkan makanan berminyak
* Minum air sekurang2nya 2-3 liter sehari
* Sentiasa cuci muka tapi Awas bukan semasa muka sedang berpeluh ini boleh menyebabkan iritasi    pada
   kulit muka.
* Pastikan bersihkan muka atau solekan setiap hari atau sebelum tidur

Kebaikan set supplement untuk kecantikkan kulit

Vitamin B Complex

Kekurangan Vitamin B Comp boleh menyebabkan anda stress, moody, cepat letih dan cepat marah. Apabila hormon tidak stabil, jerawat akan muncul

Vitamin C


Penting untuk pembentukkan kolagen. Walaupun terdapat pelbagai kolagen di pasaran. Vitamin C Shaklee tetap menjadi pilihan

Vitamin E

Lebih dikenali sebagai vitamin awet muda. Membantu mengurangkan masalah jerawat dan jeragat juga membantu mereka yang mempunyai masalah kulit berminyak.





COACH - EXCLUSIVELY FROM USA ON SALE 2 DAYS ONLY

Kindly LIKE fanpage http://www.facebook.com/coachblossom for updates every week

All the following items are

1. 100% authentic (original from Coach factory)
2. New with tag