Protein Utk Kulit Tegang Dan Awet Muda

Apabila usia kita menjangkau 30an, kita pasti risau dgn kedut2 dah mula2 keluar, kulit dah tak tegang dan anjal, cik abang dah mula bersuara. Alamak mcm mana ni? Apa yg perlu kita buat, nak makan apa? Buat plastic surgery, kosnya telalu mahal...jgn risau saya boleh syorkan pemakanan yg boleh membuatkan kita kembali senyum. Sebelum tu saya akan terangkan apa itu protein...

Protein merupakan antara bahan yg banyak terkandung dalam tubuh manusia, Mengejutkan bukan? Komposisi protein menduduki separuh berat kering (berat tanpa unsur cairan) tubuh manusia. Protein ialah unsur utama sel termasuk sel otak, otot, kulit, rambut dan kuku.

Bagi wanita yg amat mementingkan kecantikkan kulit, protein berperanan penting dlm memastikan regenerasi sel kulit, agar tetap tegang dan awet muda, Protein juga sangat diperlukan untuk memperbaharui hormon, enzim dan dan membantu tugas2 sistem imunisasi tubuh. Pengambilan protein sgt penting bagi kesihatan tubuh.

Antara lain fungsi protein ialah sumber tenaga yang penting , juga merupakan komponen utama tulang, jaringan dan cairan tubuh termasuk darah. Selain itu berperanan dalam fungsi biologi tubuh spt membentuk struktur protein, memindah atau mengubah protein, membuat molekul enzim dan menjadi reseptor hormon.

Di Shaklee kami mempunyai produk "hot" kami iaitu Energizing Soy Protein (ESP), apa itu ESP?


  • Sbb Protein adalah makanan terpenting untuk badan kita. Tubuh badan kita terdiri daripada protein seperti tulang, kulit, rambut, otot-otot, organ-organ, plasma, antibody, enzim, hormone, haemoglobin dan sel-sel.Keseluruhan sel-sel (anggaran jumlahnya 60 trillion) yang membentuk tubuh badan, semua bergantung kepada protein untuk menjalankan fungsinya seperti Membina sel-sel baru, Menggantikan tisu-tisu badan yang lama@tua dengan tisu-tisu yang baru, Menggantikan tisu-tisu yang rosak @ cedera dengan tisu-tisu yang baru.
  • APA yg BEST tentang ESP ?merupakan Sumber “Protein Lengkap” dengan 9 amino asid penting yang tidak boleh dihasilkan oleh badan dan sukar diperolehi dari diet seharian, Berasakan tumbuhan (non-GMO soya) yang semulajadi rendah lemak dan bebas kolesterol Dan Terbukti secara klinikal dapat mengekalkan tenaga berjam-jam lamanya untuk kehidupan yg aktif, disamping Membantu mengekalkan kepejalan otot, pemulihan tisu badan dan fungsi enzim dan hormone yang sempurna. ESP juga Membantu mengekalkan paras gula yang normal dalam darah.Kandungan lemak dlm ESP sangat minum iaitu (1gm) Dan Tanpa laktosa di mana kadar penghadaman yang tinggi dan diserap terus ke dalam darah. Dan plg penting tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna dan pengawet, Mengandungi 5 vitamin B, 2 mineral dan 8 gram karbohidrat untuk tenaga
  • Kelebihan ESP Menjadikan kulit muka cantik, halus,gebu dan berseri, Bantu hilangkan parut jerawat di muka, Memberi tenaga berpanjangan menjadikan badan semakin sihat dan kurang letih, Menganjalkan kulit dan menganjalkan kembali payudara yang kendur, Cepat kenyang dan membantu dalam pengurusan berat badan.ESP juga Menyokong kesihatan imunisasi badan, mengawal paras kolesterol dan menyokong kesihatan jantung dan prostat.
  • ESP jika diambil bersama supplement2 lain akan bantu penyerapan yg lebih baik semua supplement yg kita ambik..cepat menyerap dan kesan yg lebih baik berbanding mereka yg tak ambil bersama ESP.
Kesimpulannya : ESP soya protin terbaik dgn membekalkan 9 asid amino penting utk pertumbuhan sel, bantu penyerapan lbh baik sume supplement,beri kesan yg optimum dan cepat berbanding yg xambil dan sgt sedapppp.. :)
Kredit Cery

Berpuasa dan Breastfeed

Salam mommies, memandangkan skrg dah bulan Rejab saya pasti ramai ibu2 yg sedang mengganti puasa atau puasa sunat utk mendapatkan keberkatan bulan Rejab dan ada juga yg masih ragu2 samada dpt ganti puasa atau tidak semasa masih menyusukan bayi anda. Mungkin kita blh share pengalaman masing2 dlm menjayakan penyusuan susu ibu dan berpuasa, Pengalaman saya sendiri masa tahun lepas, Alhamdullilah saya dapat berpuasa penuh dan menyusukan bayi saya yg pada masa itu berumur 9 bulan, selain dr makan kurma dan minum air yg secukupnya pada malam hari, ramai yg telah mendapat kebaikan dari










 

Energizing Soy Protein (ESP) & Performance Drink

Khusus utk ibu hamil/menyusu yg mahu berpuasa.

Kenapa Performance Drink? Ianya minuman berglukos yang mengandungi formula opticarb iaitu membantu badan kita cergas sepanjang hari walau berpuasa.Terbukti secara klinikal dalam memelihara paras gula dalam darah yang penting bagi tenaga, otot dan paras bendalir yang perlu bagi penghidratan yang wajar....Ia membantu si ibu tidak dahaga sepanjang seharian berpuasa.

ESP Protein dalam bentuk protein soya, yang mengandungi semua sembilan asid amino perlu dan rendah kolesterol lemak ia mampu kekal membekalkan tenaga kepada kita sepanjang hari berpuasa . Disamping pengambilan kurma. Yang paling penting ibu2 jgn stress ya.

Berikut adalah testimoni dari mereka yg berjaya


Tahun lepas Syamimi lahir pada 1 Ramadhan. Malam sebelum puasa tu, memang saya dah ada sikit2 contraction. Tapi saya buat bodoh je sebab saya pernah dapat false alarm masa week 24. Masa false alarm tu, siap keluar darah lagi. Siap warded kat Columbia Asia lagi 3 days. Masa tu Allah saja yang tahu. Doa doa doa je keje saya. Sebab saya tak mau bersalin awal. Aiman pon beza 7 bulan je dengan adik dia yang kat dalam perut masa tu. Saya tak ready lagi untuk baby kuar. Masa tu, saya tetapkan jugak lagi consume vitamin Shaklee for preggy mommies termasuk ESP. Memang saya tak tinggal. Dan alhamdulillah everything kembali normal...Memang saya sahur minum 2 sudu ESP dan semua vitamin Shaklee masa tu selain daripada makanan2 lain especially kurma. Alhamdulillah dengan izin Allah ia membantu saya kekal bertenaga. Masa kak hawa datang visit saya lepas bersalin pon..dia cakap saya bertenaga tak macam orang bersalin. Seronok! Dahla dapat baby girl. So anak saya sekarang dah sepasang.:)

Actually saya nak cerita pasal saya menggantikan puasa sebulan tahun ni sebab berpantang bermula 1 Ramadhan tahun lepas. Walau pon saya berpuasa, susu saya tetap maintain. Saya sangatlah suka. Sebab susu saya ni je yang saya bagi kat anak saya Syamimi yang berusia 11 bulan. Tak bagi susu formula lagi. Saya tekad untuk continue bagi susu ibu untuk syamimi sampai 2tahun. Ni dia susu saya untuk satu hari pump kat ofis masa puasa.
Susu ibu untuk anakanda syamimi:)
Saya amalkan Performance drink,ESP dan Shaklee breastfeeding set serta osteomatrixuntuk memastikan saya boleh menggantikan puasa sebaik mungkin tanpa terlalu penat. Performance drink boleh mengurangkan dehydration badan kita sewaktu berpuasa. ESP kekal memberikan tenaga kepada kita sepanjang hari. Osteomatrix adalah kalsium yang boleh memberikan 100% keperluan kalsium yang diperlukan untuk badan kita. Begitu juga dengan vitamin Shaklee set breastfeeding. Ia mengandungi B compleks, Vitamin C, Vitalea dan Alfafa sebagai milk booster. Syamimi minum sikit pon memang dah kenyang sbb saya amik ESP..dalam sehari sekarang ni dia cuma minum 9 oz. Tupon dalam 3-4 kali minum. Yelah kan..syamimi pon dah start makan dah


Kredit Cery dan Ira

Kepada yg berminat boleh PM atau email saya arnisyazila@gmail.com

Vitamin E

Sekilas Fakta: Vitamin E ialah salah satu antioksidan yang penting dalam pencegahan kanser dan penyakit kardiovaskular. Berdasarkan kajian,vitamin E telah menunjukkan kesan pencegahan kepada lebih kurang 80 jenis penyakit. Ianya larut lemak yang disimpan di dalam organ tubuh seperti hati, jantung, kelenjar pituitari, testis, uterus, darah dan otot. Namun, yang menariknya vitamin E ini ialah, 60-70% darinya akan disingkirkan dari tubuh setiap hari (tidak semua disimpan dalam badan) dan ia tidak menjadi toksik seperti vitamin A.Vitamin E dikira dalam unit IU (international units) yakni 1 IU bersamaan 1mg. Vitamin E terdiri dari 8 komponen dalam 2 kelas utama : tocopherols dan tocotrinols yang terdiri dari komponen2, alpha, beta, gamma dan delta. Vitamin E yang lengkap sepatutnya mengandungi kesemua 8 komponen tersebut. Alpha tocopherols adalah komponen yang paling aktif, malah IU dikira berdasarla alpha-tocopherols.
Satu kajian yang dijalankan oleh National Cancer Institute pada tahun 1998 mendapati bahawa pengambilan vitamin E dalam jangka masa panjang dapat mengurangkan risiko kanser prostat di kalangan penghisap rokok.

Khasiat Vitamin E :
·  
Menjadikan anda tampak lebih muda dengan membantutkan penuaan sel yang disebabkan oleh radikal bebas.

Memperbaiki peredaran darah,utk memperbaiki tisu, dan sangat berguna dalam rawatan "premenstrual syndrome" dan penyakit fibrocystic payudara

· Melindungi paru2 dari pencemaran udara.
· 
 Ia memelihara pembekuan darah yang normal dan penyembuhan, mengurangkan parut, mengurangkan tekanan darah, membantu dalam pencegahan penyakit katarak, meningkatkan prestasi atlit, dan mengendurkan otot kaki dari kekejangan.
·  
Mengekalkan kesihatan saraf dan otot dan di masa yang sama menguatkan dinding kapilari.
·  
Vitamin E menggalakkan kulit dan rambut menjadi sihat, dan membantu mencegah anemia dan "retrolental fibroplasia", sejenis gejala mata yang boleh menjangkiti bayi pramatang.

· Mengurangkan risiko Alzheimer (nyanyuk).
·  
Mengurangkan risiko keguguran bagi wanita hamil.

· Merendahkan kadar kolesterol.
· 
 Membantu mencegah kanser.
· 
 Vitamin E boleh meningkatkan pengeluaran air mani pada sesetengah lelaki.
·  
Vitamin E juga dikenali sebagai ‘vitamin cinta’ kerana ia boleh membantu dalam perhubungan suami isteri. Malah wanita hamil, menyusukan anak, mengambil sebarang pil hormon dan melalui fasa menopous memerlukan vitamin E.

Sumber makanan Vitamin E: minyak sayuran, sayuran berdaun hijau gelap, kacang, biji-bijian , dan semua bijirin. Beras perang, makanan daripada jagung, telur, rumpai laut, hati yang dikeringkan, susu, oat, daging organ , kacang soya, ubi kentang, selada air, dan gandum

Kekurangan vitamin E boleh menyebabkan: Mudah radang,penuaan kulit sebelum masa,rambut gugur,anemia

kredit cery

Lecithin

Lecithin antara produk paling popular di Shaklee, sejak makan lecithin badan saya terasa ringan. Apa itu lecithin? Lecithin dinamakan pengemulsi semualajadi kerana ia mempunyai kesan melekat kat lemak. Ringkasnya ia menyebabkan lemak itu terapung kat dalam darah dan seterusnya mencegah lemak melekat di dinding membrane. Lecithin tidak boleh dihasilkan oleh badan tapi amat diperlukan oleh badan. Lecithin Shaklee bersumberkan dari soybean. Berikut adalah kebaikan lecithin

1. Lecithin bertindak sebagai pelarut untuk kolesterol triglycerides dan lemak2 yang lain.Ia membantu mencegah penyakit seperti high blood pressure, stroke, heart disease, arteri yg mengeras.

2. Meteka yang ingin menurunkan berat badan amat suka dengan lecithin kerana ia bertindak mengemulsikan lemak. Lecithin mampu membakar lemak lebih cepat jika anda rajin bersenam.

3. Lecithin membantu mengurangkan atau mencegah penyakit yang berkaitan dengan hati

4. Lecithin membantu sistem imunisasi dengan membalut sel darah merah kita dan seterusnya memberi perlindungan dari serangan virus, germs dan bacteria. Struktur lecithin itu sendiri melindungi sel dari teroksida.

5. Lecithin juga dikenali sebagai makanan otak dan saraf. Ia membantu sel otak berkembang penting dalam transmisi saraf impluse dalam memainkan peranan dalam neuro transmitter (berkaitan short memory). Lecithin dipercayai mampu mengurangkan atau mencegah nyanyuk (sebagai org Islam kita disarankan selalu membaca Al-Quran utk mengelakkan jadi nyanyuk)

6. Lecithin juga dikatakan sumber hormon neurotransmitter dimana ia menggalakkan proses tidur. Kekurangan hormon ini dikatakan punca insomnia.

7. Lecithin adalah asid lemak perlu yang penting dalam penjagaan paru2 kerana kebolehannya mencairkan mukus dan mencegah iritasi. Dan sebab itula ianya berguna bagi mereka yg alergi seperti asma, bronkitis dan emphysema.

8. Lecithin bertindak sebagai pelincir bagi joint2 (sendi) dan membantu dalam penjagaan tisu buah pinggang aka sistem penghadaman.

9. Lecithin adalah zat untuk kecantikkan ianya perlu dalam menghasilkan rambut yg sihat cantik berkilat, kulit yg lembut gebu dan juga mencegah eczema.


The best testimoni is my husband yang sekarang berada di Kazakhstan mengikuti Kembara Bumi Suci dari Malaysia ke Mekah melalui jalan darat selama 63 hari dan melalui hampir 11 buah negara.

Shaklee lecithin yang sayang bagi tu telah menyelamatkan nyawa abang sewaktu berada di kawasan steppe di China. Seriously memang dangerous kat sana. the oxygen level is very low, the altitude is ridiculous and u get tired very easily. Get myself a minor buasir...but lucky the lecithin save me thank you sayang.

Beza Ostematrix Shaklee dengan kalsium lain

Ramai menganggap pil suplemen semua sama. Begitu juga apabila bercakap tentang sumber kalsium. Ramai yang menganggap semua kalsium adalah sama.

Jawapannya tidak. Kalsium, terutama pil kalsium adalah berbeza antara satu sama lain. Pil2 kalsium terdiri dari pelbagai jenis, antaranya calcium carbonate, calcium lactate, calcium citrate, calcium gluconate dan sebagainya.

Itupun, pil kalsium sahaja tidak cukup kerana ia memerlukan Vitamin D untuk penyerapan.

Apabila kalsium diambil bersama vitamin D, ya hasilnya tulang dan gigi yang kuat. Tapi tahukah anda itu tidak cukup?

Kerana tulang yang kuat perlu 'melekat' antara satu sama lain. Oleh itu ia memerlukan mangan, boron, copper dan sebagainya sebagai simen.

Kerana itu kita perlukan Ostematrix ;)







Jangan ambil mudah hal kalsium, kekurangan kalsium memberi kesan yang buruk kepada kesihatan.

Kredit Mommy Lyna

Hubungi saya untuk maklumat lanjut arnisyazila@gmail.com


Selamat Hari Ibu








Assalammualaikum,

Selamat Hari Ibu untuk rakan-rakan yang telah bergelar ibu.

Untuk mak saya, saya sangat sayang mak saya, terima kasih kerana telah membesarkan kami dengan penuh kasih sayang. Jasa dan pengorbananmu tidak terbalas.

Walaupun saya hanya mengenali ibu mertua saya selama 4 tahun, saya amat berterima kasih pada beliau krn melahirkan dan mendidik suami saya. AlFatihah utk ibu mertuaku semoga rohnya dicucuri rahmat.

Pemakanan Untuk Ibu Mengandung

Pengalaman mengandung 3 orang anak semasa berkerja dan bekerja dari rumah sangat berbeza, faktor utama adalah kepenatan, oleh itu setiap ibu yang mengandung sangat perlukan vitamin tambahan bagi memastikan anak yang dikandung sihat akal dan tubuh badannya. InsyaAllah.

Ketahui beberapa jenis zat terpenting yang sangat diperlukan semasa hamil.

1. Asid Folik 

 Asid Folik dianggap sebagai makanan otak, ia diperlukan untuk pengeluaran tenaga dan pembentukan sel darah merah, ia dapat menguatkan imuniti dengan membantu dalam pembentukkan yang sesuai dan fungsi sel darah putih. Oleh kerana ia berfungsi sebagai ko enzim dalam sintesis DNA dan RNA, ia penting untuk pecahan dan penyalinan sel yang sihat. Zat ini boleh membantu dalam depresi dan kegelisahan. Asid Folik sangat penting dalam kehamilan, ia membantu megatur pembentukkan sel saraf embrio dan janin yang amat penting untuk tumbesaran yang normal. Asid Folik sangat berkesan apabila digabungkan dengan Vitamin B dan Vitamin C. Pengambilan sebanyak 600mg sehari amat digalakkan untuk ibu hamil.

2. Asid Lemak Omega 3

   Omega 3 diketahui meransang otak. Omega 3 dan DHA sangat diperlukan pembentukkan sistem saraf pusat janin.Kajian menunjukkan bahawa genglosida berpengaruh pada struktur otak terutama fungsi belajar dan mengingat. Kajian menunjukkan bayi yang menjalani ujian perkembangan mental mendapat skor yang tinggi apabila ibunya makan telur yang mengandungi banyak omega 3 semasa kehamilan.
    Sumber ikan , minyak ikan, bijirin dan telur omega 3 serta susu yang diperkaya omega 3.

3. Protein

    Semasa hamil, badan anda bekerja keras untuk membentuk sel-sel otak bayi, jadi ia memerlukan tambahan protein. Anda memerlukan protein lebih banyak sewaktu hamil, berpantang dan menyusukan bayi. Hal ini penting untuk pertumbuhan jaringan pada janin.
     Sumber: Sumber haiwan seperti daging, ayam, ikan, telur dan produk tenusu. Manakala sumber lain ialah seperti kekacang, soya dan produk soya, biji-bijian dan sayuran hijau.

4. Zat Besi

    Zat besi memainkan peranan penting dalam pengangkutan oksigen daripada paru-paru ke tisu, Zat besi bergabung dengan oksigen di dalam paru-paru dan melepaskan oksigen dalam tisu-tisu yang memerlukan. Ia digunakan dalam pembuatan hemoglobin dan berperanan penting dalam fungsi normal imuniti. Sepanjang kehamilan penggunaan zat besi akan bertambah 2 kali ganda untuk memenuhi keperluan ibu dan bayi. Jika keperluannya tidak dapat dipenuhi, ibu akan cepat penat dan mudah mendapat jangkitan penyakit. Risiko melahirkan bayi tidak cukup bulan dan kurang berat turut berlaku.

5. Kalsium

Kalsium adalah mineral yang terbanyak yang terdapat dalam badan kita iaitu lebih daripada 90% bahan keras dalam tulang dan gigi. Ia diperlukan untuk pembentukkan dan bagi mengekalkan tulangyang kuat serta gigi yang sihat. Ia juga untuk pembekuan darah, penghantaran gerak balas saraf dan kontraks otot. Peranan penting kalsium ialah mencegah penyakit osteoporosis.
  Sewaktu hamil, janin akan mengambil sekitar 25mg-30mg sehari daripada ibunya. Pengambilan tertinggi ialah pada trimester ketiga kehamilan Jika bekalan kalsium tidak mencukupi janin akan mengambil kalsium daripada tulang ibu. Sebab itu, ibu perlu memastikan yang pengambilan sumber kalsiumnya mencukupi untuk menampung keperluannya sekitar 1000mg.

Jika anda ibu yang mengandung samada anak pertama, kedua atau seterusnya dan sangat sibuk saya ada menawarkan rangkaian vitamin Shaklee untuk anda, dengan harga mampu milik ianya selamat untuk anda dan bayi anda dan ramai yang telah mendapat kebaikan daripadanya.

Vitamin Shaklee untuk ibu yang mengandung ialah










Berikut adalah testimoni mereka yang telah mendapat kebaikan dari Vitamin Shaklee semasa mengandung


    • Siti Liyana Mohamad Yusuff saya skang guna set preg..rasa bertenaga..masih menyusu badan..baru ni p cameron highland..jaln2..naik2 tangga..kan berbukit sikit..mak pn ikut..mak ckp kuat tgk..

    • Dayana Batrisya Saya pun lg2 ostematrix lain btl kesannya bgn pg x liat b4 this kalau brg atas toto i punya punggung sakit mcm x leh angkat bila amik oste tu x dak pun rasa gtuh shaklee mmg best amik la x rugi pun i amik pil kalsium er klinik swasta x sama kesan nya oste jg yg best

    • Umi Adawiyah i amik oste + b.cmplex..n0w tgh buat cdangan nak amik vit.c lak..hihi mmg best guna oste ne kn m0mies?bdn mmg btenaga..but dh habis la =(
    • Dayana Batrisya Hbs top up la lagiiiii mmg lsin energy dia bau dia pun best kan mcm ala2 susu je hehe
       
      Dayana Batrisya Ada kwn kata my skin much better than masa sblm mengandung dulu.dulu adalah jerawat2 skit ni ok skit pas tu i punya hidung sometimes ada cecair jernih tau tp x la byk ni dah ok plak tp yg pasti mum i puji skin cantik kit i pun pasan gak i punya badan cerah than before ingatkan lg gelap masa2 ngandung nisbb ramai yg mcm tu kat celah2 ni kan biasa org ngandung ada yg gelap kan.tp esp is my peberet mm i pun suka antibodi pun ok even kst ofis org bersin batuk suma tu u know la tempat tertutup sng jangkit tp so far ok
       
      Eyna Sediey sy ambil full set eu four pack + esp....sbb dulu cr supliment just nak naikkan HB yg low giler...8.5 je mse 5 bln preggy....lpas ambil shaklee ni HB pn da normal bdan pn rse sihat je...semua org ckp "ko ni na....boyot2 pn rjin lg wat kek n kuih"...ngeeee....antibodi pun kuat...suami n ank sy demam + batuk..alhamdulilah sy x berjangkit pun...risau jga mula2....yg bonusnya sy bru prasan yg rmbut da x gugur sgt...time sikat je ade 2-3 hlai yg gugur...klu x sblm ni ni tdo pun pnuh kt bntal rmbut....2 yg pling sy suka...hehhehehe
    •  
    •  Lydzar Rusman ni saya tepek, kata2 customer saya tentang set mengandung :) hara2 membantu :) Noor Akma Mohd Razali
      Nak share tentang set ibu hamil yang sy amalkan semasa hamil. Sepanjang trimister pertama sy mengalami masalah lesu, letih, sensitif, asyik pening n tekanan darah yang x stabil. Oleh sebab itu saya mula terfikir nak ambil supplement. akhirnya lepas mendapat consult dari Lydzar Rusman, sy mencuba set ibu hamil yang mengandungi vitalea, B complex, Vitamin C dan ostematrix. Alhamdulillah..masalah lesu, letih, sensitif, pening2 hilang n tekanan darah kembali stabil.Yang penting masalah rambut gugur n gigi ngilu pon hilang. Sekarang sy meneruskan pengambilan suplement set berpantang shaklee
    •  
    Nur Na pengalaman saya, adalah perbezaan masa ngandung anak pertama dan anak kedua. anak pertama saya blm kenal shaklee. hanya mkn vitamin kkia bagi saja. badan mmg sentiasa rasa lemah, nak drive ke sekolah pun dah x boleh start masuk 7 bulan, balik sek je mesti baring atau tidur saja, nak bangun pagi rasa berat je badan, selalu krem kaki. anak kedua saya consume shaklee, alhamdulillah sentiasa bertenaga, nak2 lak dah ada sorg anak utk diuruskan, bgn pagi rasa ringan je badan, dah takde langsung gejala krem kaki, rasa happy walau byk masalah rumahtangga dan kerjaya. alhamdulillah syukur, mmg sgt byk perbezaannya. saya terus consume shaklee ms dlm pantang hingga sekarang. alfalfa membantu masalah resdung saya
  •  
  • Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit
  •  
Nak tahu option suplemen yg bersesuaian dgn budget dan masalah anda?Sila hubungi saya arnisyazila@gmailcom



Vitamin C Tingkatkan Kesuburan

Vitamin C sememangnya bagus untuk meningkatkan kesuburan. Ia memperbaiki cecair serviks anda. Cecair ini berfungsi mengangkut sperma ke dalam serviks dan ke rahim, di mana ia berjumpa dengan telur. Tanpanya sperma tidak mampu hidup lebih lama.

Vitamin C

Apakah yang membezakan Vitamin C Shaklee dengan jenama yang lain

Shaklee Sustained Release Vita-C™ 500mg berupaya memberikan perlindungan berkekalan, jam demi jam dengan menggunakan sistem perlepasan berkekalannya. Vitamin C merupakan bahan antioksida yang berkeupayaan tinggi yang juga turut dikenali sebagai nutrisi yang berupaya melakukan semua perkara. Sustained Release Vita-C mengandungi:
  • Kandungan Vitamin C yang tinggi.
  • Sistem perlepasan berkekalan dalam menyalurkan Vitamin C yang menyamai kandungan satu setengah biji buah oren untuk setiap jam selama lima jam.
  • Formulasi yang membantu mengekalkan pertahanan antioksida secara semulajadi, kekuatan sel, kesihatan mata, gigi, gusi, tulang, otot dan salur darah 
  • Sumber mamafaiz

Kebaikan dan Khasiat GLA Shaklee

Salam hari Ahad yang ceria, Alhamdullilah hari ni dah 6/5/2012, rasanya macam dah lama tak update blog, masa sangat mencemburui saya, busy sangat la tu :). Entry kali ini saya akan ceritakan tentang kebaikan dan khasiat GLA. Sebelum ini saya makan EPO akan tetapi setelah kenal GLA Shaklee saya teus jatuh cinta dan tak akan berpaling lagi. Terlalu banyak khasiat yang kita boleh dapat dari GLA Shaklee.



Membantu dan mengawal kitaran haid
Membantu meningkatkan kesuburan
Melegakan PMS (Sindrom Pre Haid)
Membantu dalam menangani monopaus
Menguatkan kuku dan rambut
Menjadikan kulit lebih sihat dan berseri-seri
Membantu menangani ekzema
Melegakan simpton akibat artritis reumatoid
Mengandungi Vitamin E untuk menguatkan dinding arteri
Menguatkan imuniti tubuh
Memperlahankan proses penuaan
Mengurangkan blood clot yang boleh menyebabkan serangan jantung
Mengawal kencing manis dan darah tinggi
Mengawal kolesterol
Untuk fungsi saraf


Siapa yang perlukan GLA 

Period tidak teratur
Mencantikkan kulit

Jadi jika anda mencari hadiah buat diri sendiri, atau buat yg tersayang -ibu, kakak,rakan, adik,isteri, Guru..atau siapa sahaja.. apa kata cuba GLA complex.. PAsti teruja dan tak menyesal..:-))

Sumber mamafaiz



Ransangan Untuk Si manja

Setiap ibu bapa mempunyai impian mendapat anak yang cergas, cerdik dan ceria. Pelbagai usaha dilakukan untuk mencapai impian murni itu termasuk melakukan ransangan sewaktu hamil. Berikut antara teknik-teknik ransangan.

Pertuturan

Bercakaplah dengan  bayi anda 5 - 10 minit setiap hari, seperti memberi Salam , memuji mereka, Cara ini dapat menjalin hubungan yang lebih erat. Dipercayai jika kerap dilakukan ia akan membuatkan bayi cenderung memiliki IQ yang tinggi berbanding yang tidak menerima ransangan.

Sentuhan

Semasa melakukan komunikasi lakukan sentuhan dengan membelai dan mengusap bahagian perut . Cara ini secara tidak langsung sejenis hormon akan dirembeskan. Hormon tersebut berperanan memberi kelegaan kepada rahim dan menimbulkan keselesaan dan kesenangan kepada bayi. Juga pastikan ibu mempunyai emosi yang tenang dan riang.

Bunyi

Bayi yang terdedah kepada bacaan Al-Quran serta zikir, irama muzik klasik secara berulang-ulang semasa dalam kandungan mampu meransang serta mengoptimakan fungsi-fungsi otak anak. Sehingga anak menjadi sihat, membesar secara optimal dan cerdas sehingga mengalami perkembangan dengan baik.

Pemakanan yang sihat

Pengambilan minyak ikan Omega 3 merupakan makanan terbaik untuk perkembangan otak bayi. Kandungan EPA dan DHA yang boleh ditemui dalam minyak ikan diperlukan untuk pengembangan yang sihat. Minyak ikan juga penting untuk ibu, Pada peringkat ketiga kehamilan, ibu akan memindahkan kebanyakkan simpanan DHA kepada janin yang diperlukan untuk pembentukan sistem saraf dan otak bayi. Begitu juga dengan pengambilan susu semasa hamil. Ibu hamil yang secara rutin mengambil susu akan melahirkan bayi yang memiliki kemampuan memori yang sangat baik.

Sumber Dr Norleen, Pakar O & G 

Bagi mereka yang ingin mendapatkan vitamin untuk ibu mengandung boleh rujuk di sini

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Vitamin Untuk Ibu Mengandung/Hamil

Pengalaman saya mengandung 3 orang anak mungkin berbeza daripada orang lain, setiap orang mengalami pengalaman yang berbeza dan pengalaman itu sangat indah, Alhamdullilah terima kasih pada Allah kerana bagi saya peluang untuk mengandung tanpa mengalami sebarang morning sickness atau keletihan yang melampau. Di sini saya nak share vitamin Shaklee khusus untuk ibu yang mengandung dan ramai yang telah mendapat kebaikannya.

Panduan Pemakanan Tambahan Buat Ibu Mengandung...
  • (1) B-Complex - 1 tab daily. Tak perlu ambil acid folic separately, because this B-Complex dah lengkap dgn 8 kumpulan B, termasuklah asid folik.
  • (2) Vita-Lea with Iron - 1 tab daily. Vita-Lea nie is a multivitamin. So, bila dah ambil nie tak perlu ambil Obimin ya.
  • (3) Vit-C - 1 tab daily. Improve your antibodi, natural antihistamine and collagen source, so will reduce stretch mark effect.
  • (4) OsteMatrix - 4 tab daily, will give you 1000mg calcium needed daily. Setiap satu tab ada 250mg Calcium. Ibu mengandung perlukan 1000mg-1300mg calcium sehari untuk pembentukan tulang yg kuat & gigi utk baby. Jika minum susu penuh kalsium segelas sehari, ambil 2 biji OsteMatrix sehari pon mencukupi.
Saya quote from babycenter, ya:
When you're pregnant, your developing baby needs calcium to build strong bones and teeth; to grow a healthy heart, nerves, and muscles; and to develop a normal heart rhythm and blood-clotting abilities. If you don't get enough calcium in your diet when you're pregnant, your baby will draw it from your bones, which may impair your own health later on. (Baby Center)
  • (5) Protein (ESP) - Bancuh satu sudu ESP ke dalam secawan air dan diminum. Sekali sehari ajer. Air tue boleh air kosong, mahupon juice seperti orange juice. ESP ini akan berikan tenaga berterusan, supaya mommy tak cepat letih, selain mencantikkan kulit. Kurang stretch-mark effect.
  • (6) OmegaGuard - 1 tab daily is enough.DHA dan EPA dari Omega nie penting untuk pembentukan brain & mata baby, ya. Buat mommy pula, ia akan kawal paras kolesterol dalam badan mommy.
Saya quote kepentingan Omega :
The benefits for baby are:
  • A better brain with higher intelligence
  • Good nervous system development
  • Better eyesight from retina formation
  • Fewer behavioral problems after birth
  • Better sleep patterns for a new born
Health benefits for mom include:
  • Less chance of developing pre-eclampsia
  • Protection against brain loss during pregnancy
  • Less chance of pre-term labor and cesarean
  • Much lower risk of postpartum depression
  • Greatly reduced incidence of breast cancer
DHA and EPA make up about 70% of a newborn baby’s brain, retina and nervous system. The only way a fetus can get these important omega 3 fatty acids is from mom. And the amount is dependent on how much she's getting in her pregnancy diet. (BellaOnline)
Untuk penyerapan vitamin yang lebih baik, better ambil vitamin di waktu malam. Namun kalau nak ambil semua serentak mesti sukar, kan?

Jadi, ini suggestion
(Jadual Pemakanan) :
  • (1) After breakfast : 1 biji Vita-Lea & 1bj Vita C (Elakkan ambil vitalea bersama2 susu atau kalsium kerana ia akan mengganggu penyerapan iron dari vitalea tu..)
  • (2) After lunch : B-Comp 1bj
  • (3) After Dinner : Omega 1 bj
  • Sebelum tidur- Minum segelas ESP bersama2 Ostematrix 4bj
Sebabnya, penyerapan kalsium bergantung kepada berapa kerap kita buang air kecil. Pada waktu malam, kita kurang ke toilet, so tubuh lebih mudah menyerap lebih banyak kalsium. Dan, bonusnya, kita akan dapati boleh bangun pagi keesokannya dengan lebih mudah, tiada cramp, badan rasa ringan gitu.

Ini sekadar cadangan, boleh juga tukar2 ikut keserasian dan keselesaan. Namun, yang OsteMatrix tue, sangat digalakkan ambil di waktu malam.
__________________________________________________
Bagi anda yang ingin mendapatkan maklumat lanjut utk mendapatkan set utk ibu2 hamilpada harga istimewa, boleh hubungi saya arnisyazila@gmail.com
 
These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Sumber mamafaiz


Pakej Budget Video Perkahwinan, Family Day Atau Korporat


Bagi bakal pasangan pengantin yang mencari Videograher untuk majlis perkahwinan , juga mereka yang nak anjurkan Family Day atau Korporat.


Sila hubungi saya dengan

Email: arnisyazila@gmail.com
Whatsapp : 010-2995619


Contoh Video perkahwinan yang kami telah shoot dan edit, sila klik


Video Perkahwinan


Antara Travelling Video yang telah dihasilkan


Travelling Video






6 sebab anda perlu belikan anak anda Meal Shakes

om baca 6 fakta tentang Mealshake ni..
  • Complete Nutrients - Provides 24 types of A to Z essential vitamins, minerals and trace minerals. Deficiency in trace minerals will affects the absorption of vitamins and causes inactive enzymes. It also contains soy lecithin that works hand-in-hand with fat soluble vitamins.
  • Supplies Key nutrient to cells - Rich in protein (contain no lactose) that helps in forming skin, nails, hair, organs, blood, immunised cells etc.
  • Aids in Growing Up - Contains folic acid, biotin, rich in calcium and magnesium that are needed for building bones and cells in the growing up process.
  • Anti-Oxidants - Contains vitamins A, C, E, zinc, selenium which are the anti-oxidant components for anti-ageing.
  • Restore skin complexion - Contains complete vitamin B-Complex, iron, copper to form healthy red blood cells, thus improves the skin colour complexion. Detoxification - Rich in soluble fibre that helps the (peristalsis of colon and stomach/bowel movement) to excrete excess fat and waste from the colon and stomach.
  • Great Taste for young and old - Delicious drink with natural fructose; quick replenishment of the necessary nutrients for the body; contain no artificial colouring and artificial sugar.
Itu dia 6 fakta.. 6 sebab utk anda belikan anak anda MealShake ni..Mealshake ni.. mmg sesuai utk semua peringkat umur.. saya berikan ke anak saya sejak umurnya 2 thn (time ni dah stop breastfeed..dan si Faiz ni plak tak mkn sayur buah.. agak cerewet..maka utk pastikan beliau memperoleh nutrisi yg cukup.. maka sy berikan MealShake ... Seminggu kasi 3-4x pun dah memadai..takyah hari2.. Alhamdulillah sy puas hati dgn pembesaran Faiz dan beliau jarang demam.. kulit pun cantikkk.. Mealshake ni bukan lah utk menambah selera mkn je... ianya sesuai gak utk kanak2 yg obese... Kerana mealshake ni lengkap dgn nutrien yg diperlukan badan.. secara tak lanngsung,apabila badan cukup dgn zat2 yg diperlukan.. takdela nak mkn merapu2.. Memangla suplemen tak bole menggantikan makanan harian.dah nama pun supplemen..ianya hanya makanan tambahan.menampung mana2 yg kurang je. :-)..nnt akan diulas lanjut dlm topik kanak2 obese yer.
 
Sumber mamafaiz

Menu Keperluan Pemakanan Anak-anak

Semasa membesar anak-anak memerlukan vitamin yang cukup untuk menampung keperluan mereka, anak-anak yang berumur 1- 6 tahun sangat aktif, cerewet dalam memilih makanan dan ada juga yang terlebih makan (boleh menjadi obes).

Berikut adalah antara menu cadangan untuk anak-anak

1. Khasiat pemakanan daripada sumber semulajadi

Setiap makanan yang berbeza membekalkan khasiat pemakanan yang yang berbeza. Memberi anak makanan pelbagai jenis dalam satu-satu masa mampu membekalkan kalori, lemak, vitamin dan mineral untuk tumbesaran anak seterusnya memastikan sentiasa sihat. Kanak-kanak memerlukan kalsium yang tinggi iaitu kira-kira 800mg sehari. Oleh yang demikian, mereka perlu makan makanan yang yang kaya kalsium seperti susu, keju dan dadih. Buah-buahan dan sayur-sayuran pula membekalkan vitamin A dan c. Untuk mendapatkan zat besi dan protein secukupnya anak anda mesti mengambil daging dan kekacang. Selain itu produk bijirin sarapan pagi juga menyumbang ke arah peningkatan bekalan zat besi dan folat yang diperlukan kanak-kanak.

2. Tambah saiz hidangan

Kuantiti makanan yang diperlukan kanak-kanak ialah di antara 1/4 hingga 1/3 saiz makanan orang dewasa. Selagi anak anda mendapat cukup kalori untuk perkembangan mereka, anda tidak perlu risau.

3. Pentingnya Vitamin

Bagi memastikan perkembangan serta tumbesaran anak berada pada tahap normal, anda perlu peka tentang vitamin dan mineral yang diambilnya.

4. Jangan sekat anak makan

Kanak-kanak perlukan lemak secukupnya supaya mereka dapat membesar dengan sihat dan mengekalkan tenaga pada tahap yang tinggi. Ketika memberi anak makan, tidak perlulah anda beri dia makanan yang rendah kalori. Misalnya susu. Berila anak minum susu penuh krim dan bukan yang rendah lemak, sebaik-baiknya untuk anak yang berumur 2 tahun ke bawah ialah susu ibu. Secara umumnya kanak-kanak perlukan 30% kalorinya daripada lemak.Pakar pemakanan juga menyarankan agar kanak-kanak mendapat 16gm atau lebih protein setiap hari. Walau bagaimana pun, keperluan ini boleh berubah sekiranya anak anda terlalu kurus atau terlebih berat badan.

5 Bahaya kurang khasiat pemakanan

Sekiranya anak anda tidak dapat memenuhi keperluan nutrisi hariannya, dia mungkin berhadapan dengan pelbagai masalah kesihatan. Kanak-kanak boleh mendapat anemia, sekiranya zat besi yang diambilnya tidak cukup. Kanak-kanak yang menghidapi anemia mudah rasa letih dan pucat. Selain itu jika seseorang kanak-kanak itu kekurangan zink, deria akan terganggu, Akibatnya mereka akan hilang selera makan. Sekiranya anak anda tidak makan dengan betul, perkembangan dan tumbesaran mereka turut terjejas

Sumber: Pa & Ma

Pada ibubapa yang perihatin dengan pemakanan anak-anak, boleh rujuk di sini