Promosi Shaklee Bulan Oktober Yang Wajib Anda Tahu Dan Beli



Bulan Oktober ni memang "special" , sebab apa tau kalau uolls yang memang peminat Vitamin E dan sukakan kulit yang cantik , lebih-lebih lagi bakal pengantin, bulan ni Shaklee menawarkan beli 2 botol Vitamin E anda dapat diskaun 50%, best kan.


Harga Shaklee Murah


Selain dari melicinkan kulit dan menghilangkan parut, ia juga berfungsi mengurangkan masalah jeragat, meningkatkan fungsi sperma, menghangatkan hubungan seksual (bagi mereka yang berkahwin) , kaya dengan anti oksidan  dan membantu mencegah kanser.


Bacaan selanjutnya tentang Vitamin E Shaklee boleh klik sini.


Selain itu bagi mereka yang mengalami masalah hormon yang tidak menentu dan kadar kolesterol yang tidak terkawal. Shaklee menawarkan beli 6 percuma 1 dan beli 2 diskaun 5%, vitamin yang sentiasa mendapat permintaan iaitu GLA Shaklee dan Omega Guard Shaklee.


Harga Shaklee Murah

Harga Shaklee Murah



Dan ini adalah masa yang terbaik bagi anda yang mengalami masalah kesuburan, Vitamin E dan GLA boleh membantu anda yang juga dikenali sebagai Vitamin Kesuburan.


Bulan ini juga Shaklee menawarkan beli 3 percuma 1 iaitu Vitalea Kids yang dirumus khas untuk anak-anak anda yang comel :)

Harga Shaklee Murah



Hubungi saya SID Shaklee anda

Email : arnisyazila@gmail.com
Whatsapp/Telegram/SMS : 010-2995619

Kecil Kecil Cili Api ..... Apa Khasiatnya?



Khasiat cili api

Gambar ihsan Google


Setiap kali ke pasar, cili api mesti menjadi salah satu pilihan di gerai sayur. Maklumlah kan lidah melayu, nak buat sambal kicap, nak buat sambal belacan, nak masak daging lemak cili api , pendekata cili api ni boleh membangkitkan selera makan walaupun telinga dan lidah boleh berdesing, peluh meleleh-leleh hehe.


Biasanya cili ada pelbagai jenis, ada cili hijau, cili merah, cili padi kampung dan cili benggala. Saya akan kongsikan manfaat cili kepada kita tapi AWAS jangan terlebih silap-silap cirit birit kita dibuatnya.


Cili Hijau




Pada umumnya cili hijau kurang pedas berbanding cili merah

Cili hijau mengandungi asid askorbik. Ia adalah Vitamin C yang sinonim dengan buah oren

Kandungan antioksida yang terdapat dalam cili hijau ini mampu mengelak atau mengurangkan risiko sesetengah kanser dan selsema.

Menjaga sistem kekebalan tubuh.

Menyerap zat besi

Mempercepatkan penyembuhan luka

Membentuk tulang dan gigi


Cili Merah




Cili, cabai atau lada merupakan jenis sayuran yang amat popular di negara ini.

Cili dipanggil paprika atau pimiento di Hungary dan Sepanyol

Cili kaya dengan vitamin A, Vitamin B dan C kompleks serta komposisi lain seperti protein dan karotin.

Mengandungi capsaicin yang akan mempercepatkan metabolisma dan membakar kalori lebih cepat

Cili menyihatkan jantung  dengan cara mencegah pembekuan darah

Makanan pedas akan melancarkan peredaran darah


Cili Padi Kampung





Ia merupakan tumbuhan dari keluarga cili yang sangat pedas

Cili Padi bersifat anti bakteria, anti karsinogenik, analgesic dan juga anti diabetes.

Ia juga didapati beupaya untuk mengurangkan tahap kolesterol pada individu yang mengalami obesiti.

Mengandungi banyak mineral seperti kalium, mangan, besi dan magnesium.

Potassium merupakan satu komponen penting dalam sel dan cecair badan yang membantu mengawal kadar jantung dan tekanan darah.


Lada Benggala



Lada benggala atau dikenali juga sebagai "capsicum" memiliki banyak anti oksida dan vitamin lengkap yang boleh menjaga akar rambut dan ketegangan kulit.

Selain bertindak sebagai agen awet muda dan mencegah dari penuaan awal, lada benggala juga boleh menjadikan kulit bebas dari sebarang jerawat kerana sifatnya yang anti bakteria.

Oleh sebab sifatnya yang memiliki banyak Vitamin A khususnya bagi lada benggala yang berwarna kuning dan merah, ianya sangat baik dalam menjaga kesihatan mata.


Lada benggala juga mengandungi 4 karatenoid cryptoxanthin iaitu beta, beta karoten, lutein dan zeaxanthin yang dapat mencegah katarak dan beberapa penyakit mata yang lain.


Lada benggala juga mampu mencegah penyakit skuvi iaitu penyakit yang disebabkan oleh kekurangan Vitamin C di dalam badan yang mengakibatkan gusi menjadi gusi menjadi bengkak dan berdarah. Ia juga membantu merawat luka yang hampir sembuh boleh terbuka semula dan sebagainya.


Antara menu yang membuka selera menggunakan cili api ialah Sambal ikan tenggiri masin.

Aktiviti Bersama Si Kecil Semasa Cuti Sekolah


Memandangkan tak lama lagi cuti sekolah akan bermula, selain dari persiapan makanan yang mencukupi, ibu-ibu juga perlu kreatif melayan karenah anak-anak yang sedang membesar terutamanya yang berumur 4 hingga 10 tahun, bagi anak-anak yang meningkat remaja, lain pula caranya.




Semoga dengan aktiviti yang dilakukan bersama ini samada di luar atau di dalam rumah, dapat memupuk kasih sayang, keharmonian dan kesejahteraan yang erat antara ahli keluarga.


Memasak






Aktiviti memasak antara cara yang mudah untuk mengajak anak-anak masak bersama-sama seperti membantu mengeluarkan bahan makanan dari dalam peti ais, menyediakan pinggan mangkuk atau mungkin sekadar menemankan anda di dapur mendengar celoteh mereka. Cara ini boleh membantu mempermudahkan kerja anda. Dengan aktiviti ini membantu anak-anak mengenali perbezaan warna, rasa dan ukuran peralatan di dapur. Cuma pastikan segala peralatan tajam disimpan di tempat yang sepatutnya agar tidak membahayakan mereka.


Mengemas Almari Pakaian

Mengemas atau merapikan almari pakaian adalah salah satu aktiviti yang boleh dilakukan semasa cuti sekolah atau cuti hujung minggu. Kita boleh memberi gambaran kepada anak-anak tentang jenis pakaian yang harus disusun mengikut jenis. Contohnya t-shirt, kemeja, pakaian dalam atau seluar. Biarkan anak-anak memilih pakaian yang ingin mereka pakai sehari-hari. Lakukan bersama-sama dengan anak-anak.


Menonton Televisyen

Pilihlah rancangan yang menarik untuk ditonton seperti filem animasi atau rancangan pendidikan yang boleh meransang daya ingatan anak anda dalam mengenali gambar, angka dan huruf. Ibu juga boleh mengajak anak-anak mengenali benda disekeliling mereka contohnya meja, sofa atau lampu.


Membaca Buku Cerita




Sebelum membacakan buku cerita untuk anak-anak, kita perlu mengetahui minat mereka dan bacakan untuk mereka. Selesai membaca minta anak-anak menceritakan kembali. Teknik ini sangat baik untuk  mendorong dan melatih kemampuan mereka membaca, berbual dan daya ingatan mereka.


Melukis




Melukis adalah salah satu kegemaran anak-anak saya. Ia mendorong kreativiti seni anak-anak, lukislah apa sahaja samada pemandangan atau wajah ahli keluarga atau karekter kesukaan mereka. Hadiahkan mereka dengan pensel warna. Selepas itu sediakan satu tempat untuk menyimpan hasil kerja mereka. Sebagai contoh boleh ditampal dibilik mereka atau dimana sahaja ruang yang bersesuaian dalam rumah anda, supaya mereka rasa lebih dihargai.


Berkebun






Selain aktiviti di dalam rumah, apakata anda mengajak anak-anak beraktivti di luar rumah contohnya menanam pokok bunga atau menanam sayuran.


Berkelah

Berkelah adalah salah satu aktiviti yang menggembirakan anak-anak, tidak perlu terlalu jauh mungkin sekadar di taman yang berdekatan dengan rumah anda. Dan jangan lupa bawa bekalan makanan dan minuman.


Semoga aktiviti yang dicadangkan ini boleh membantu anda manfaatkan cuti sekolah anak-anak. Mungkin anda ada aktiviti lain yang boleh dicadangkan dan dapat membantu ibu-ibu lain.


Kalau anak-anak bersepah sana sini sikit-sikit, pejam sebelah mata je la ya. Sementara mereka membesar memang banyak cabarannya, apapun banyak bersabar ya ibu-ibu semua :)

Tip Dan Panduan Semasa Jerebu





Tip Dan Panduan Semasa Jerebu

Sumber KKM


Kebelakangan ini hampir setiap tahun Malaysia di landa jerebu terutama dibahagian barat. Memang rasa menyesakkan sebab pandangan kita rasa terhalang, rasa nak bernafas pun tak selesa. Dalam erti kata yang lain semuanya serba tak kena. 


Menurut laman web myhealth.gov.my ada menerangkan tentang maksud jerebu, punca jerebu, kesan jerebu, kumpulan yang berisiko akibat jerebu dan langkah-langkah pencegahan yang boleh diambil.


Apa Itu Jerebu?

Jerebu adalah keadaan dimana kualiti udara yang tidak baik dengan kehadiran partikel (opalescent) di atmosfera yang akan mengurangkan jarak penglihatan.

Ia disebabkan oleh percampuran konsentrasi bahan pencemar udara yang tinggi yang dilepaskan merata-rata dan menyerap sinaran matahari di atmosfera.


Apakah bahan pencemaran udara yang bertanggungjawab kepada kesan kesihatan semasa jerebu?


Bahan utama pencemar udara semasa jerebu termasuk


- Bahan partikel yang berukuran dari 10mm/m3 diameter
- Ozon
- Gas karbon monoksida
- Gas nitrogen dioksida
- Sulfur dioksida


Indeks Pencemaran Udara (IPU) dan Kesan Kesihatan


Apakah Indeks Pencemaran Udara?

IPU ialah indeks yang dibentuk berdasarkan kepada lima bahan pencemar udara seperti yang di atas untuk menunjukkan status kualiti udara dan hubungannya kepada kesihatan dalam pemahaman yang mudah untuk mengambil tindakan yang seterusnya.




Apakah Kemungkinan Kesan Jerebu Ke Atas Kesihatan

Kesan jerebu ke atas kesihatan dikaitkan dengan tahap keterukan status kualiti udara. Semakin tinggi IPU, semakin bertambah kesannya kepada kesihatan.

Faktor-faktor lain seperti jangka masa dan intensiti aktiviti luar, tabiat merokok, umur dan status kesihatan seseorang individu memainkan peranan penting dalam memberi kesan kepada kesihatan.

Kemungkinan kesan kesihatan termasuk 

- Kesukaran untuk bernafas
- Serangan jantung
- Gatal-gatal pada tekak
- Gatal-gatal pada mata
- Jangkitan pada bahagian atas saluran pernafasan
- Gatal-gatal pada kulit


Kumpulan Yang Berisiko Mendapat Kesan Kesihatan


Kebanyakan orang adalah beriko untuk mendapat kesan kesihatan. Walau bagaimanapun, sesetengah kumpulan adalah lebih tinggi risikonya untuk mendapat kesan kesihatan. Kumpulan ini termasuk 

- kanak-kanak
- warga emas
- pesakit yang mempunyai masalah pernafasan seperti asma dan radang pada saluran pernafasan (bronchitis)
- pesakit yang menghidapi penyakit jantung dan alahan
- perokok


Tip Kesihatan Untuk Mengurangkan Kesan Kesihatan Akibat Jerebu





Jika anda menghidapi asma atau penyakit jantung, sila pastikan anda

- Mempunyai bekalan ubat-ubatan yang cukup
- Mengambil ubat-ubatan seperti yang diarahkan
- Berjumpa doktor dengan segera jika keadaan semakin teruk


Bagaimana Nutriferon Shaklee Boleh Membantu Anda  Semasa Jerebu?

Tip Dan Panduan Semasa Jerebu

Manfaat Utama Nutriferon Shaklee ialah

Mengukuhkan sistem imun dalam masa 3 hari
Melawan sel kanser dan tumor
Melindungi dari influenza
Meringankan stres dan kelesuan
Melambatkan penuaan
Mengurangkan infeksi

Dalam musim berjerebu ini, Nutriferon boleh membantu kita menguatkan sistem imun dan pertahanan badan supaya kita tidak mudah terjejas dengan kualiti udara yang buruk.


Info lanjut tentang Nutriferon Shaklee : Tingkatkan Sistem Imun Anda Dengan Nutriferon Shaklee


Sila dapatkan vitamin Shaklee dari saya SID Shaklee anda

Email : arnisyazila@gmail.com
Whatsapp/Telegram/SMS : 010-2995619

Shaklee MLM ? Apa Itu MLM , Apa Sebenarnya MLM ?


Shaklee MLM ? Apa Itu MLM , Apa Sebenarnya MLM ?



MLM tu Meniaga Larut Malam? Eh bukanlah walaupun macam sama :) . MLM atau Multi Level Marleting atau Network Marketing merupakan antara 5 cara pemasaran yang boleh digunakan untuk menjual prroduk atau perkhidmatan kepada pelanggan akan tetapi ramai yang menyalahgunakan sistem ini dengan menindas orang lain yang menyebabkan ramai yang takut atau memandang sinis kepada mereka yang terlibat dengan MLM.


#korangtautak


Perbezaan antara MLM dan Sistem Piramid?


Bisnes MLM ialah Multi Level Marketing yang membawa maksud konsep perniagaan berteraskan pelan pemasaran berbilang tingkat, kita memasarkan produk dan dalam masa yang sama kita mengembangkan perniagaan kita sendiri






Manakala Sistem Piramid ialah berteraskan yuran peserta di atas peserta lain atau dengan konsep mudahnya , kita masuk bisnes dengan bayaran sekian-sekian dan kemudian kita mencari orang baru dan orang tu bayar yuran, kita dapat hasilnya atau bahasa mudahnya Head Hunting dari takde hutang sehingga ada yang terpaksa berhutang , . Adil Ke Tu!!? Sudah tentu tidak adil kan?


Kenapa saya memilih Shaklee walaupun ia adalah salah satu syarikat MLM?


Kerana Shaklee adalah syarikat yang adil yang mana setiap ahli Shaklee perlu berusaha dengan kuat dan rajin bukannya sekadar rekrut orang, beli pangkat, duduk goyang kaki dan anda dapat upah, ini tidak betul. Untuk makluman anda semua, harga untuk setiap ahli adalah sama bermula dari Distributor hinggalah ke pangkat tertinggi iaitu Master Coordinator. Dan saya mendaftar sebagai ahli Shaklee hanya RM65 (pada masa itu) bukannya sehingga perlu membayar yuran sampai beribu RM bersama lambakan produk dan terbiar macam itu sahaja.


Shaklee telah melaburkan keuntungan syarikat dalam RM250 juta setahun untuk kerja-kerja Research & Development (R&D) untuk menghasilkan produk terbaik untuk penggunanya, iaitu Selamat, Berkesan dan Mesra Alam, yang mana ciri-ciri MLM yang bagus ialah menghasilkan produk yang terbaik



Jika anda bekerja dengan kuat bersama-sama dengan team anda, peluang anda untuk merebut pelbagai tawaran dari Shaklee juga semakin tinggi dan bagi anda yang baru join, anda juga berpeluang naik rank atau menikmati bonus yang lebih tinggi dari upline anda, siapa yang usaha lebih dia dapat lebih, sebab itu plan MLM Shaklee adalah adil. Apakata Bill Gates?





Ini terbukti dengan pemilihan syarikat Shaklee diiktiraf sebagai BEST MLM BRAND dalam produk nutrisi oleh BrandLaureate pada tahun 2014/2015.


Selain itu yang menarik tentang team Shaklee kami  ialah kami sentiasa diajar  dan dibimbing dari produk, plan pemasaran, amalan kerohanian, motivasi secara offline (kelas) dan online, tiada istilah penat dari grup leader kami. Terlalu banyak peluang untuk kita capai dalam bisnes Shaklee ini, untuk menambaik dan meningkatkan kewangan keluarga kita, dalam masa yang sama dapat membantu meningkatkan taraf kesihatan keluarga kita dan orang lain.


Mulakan perniagaan pertama anda dengan Shaklee, modal yang rendah, produk yang berkualiti dan hasilnya sangat lumayan jika anda bekerja dengan bersungguh-sungguh.


Shaklee pilihan saya

#shaklee
#kittshaklee
#kelabbloggerjutawan


Hubungi saya SID Shaklee anda

Email : arnisyazila@gmail.com
Whatsapp/Telegram/SMS : 010-2995619

10 Panduan Untuk Calon UPSR





10 Panduan Untuk Calon UPSR





Semoga panduan yang saya kongsikan ini dapat membantu anak-anak dan permudahkan mereka untuk menjawab soalah peperiksaan. InshaaAllah. Semoga anak-anak kita semua berjaya dan cemerlang dunia dan akhirat.


Anda ingin tip dan amalan ibubapa semasa anak-anak menghadapi peperiksaan , sila klik sini