Tip Elak Muntah Dan Loya Semasa Kehamilan - Penyebab Morning Sickness



Orang kata biasalah awal-awal pregnant rasa nak muntah, tengok semua benda rasa mual. Pendekata semua serba tak kenalah. Hinggakan bau badan suami pun tak suka. Nak buat macam mana kan bukan kita mengada-ngada tapi itulah yang sebenarnya terjadi, bukan dalam kawalan kita. Cuma kita boleh kurangkan rasa mual dan muntah tu dengan beberapa cara. Antaranya boleh klik SINI
Entri kali ini saya akan kongsikan penyebab morning sickness.





Penyebab Morning Sickness Yang Perlu Kita Tahu

Hormon Progesteron

Peningkatan hormon progesteron mempengaruhi sistem penghadaman anda. Hormon ini menggugat kesemua fungsi metabolisme termasuklah sistem penghadaman. Akibatnya proses penghadaman makanan memerlukan tempoh yang lebih lama sehingga menimbulkan rasa mual.


Hormon hCG

Hormon kehamilan iaitu hCG sering dianggap sebagai salah satu penyebab morning sickness. Pelepasan hormon ini ke dalam aliran darah boleh menyebabkan rasa loya.


Makanan

Makan makanan yang berminyak dan pedas boleh menyebabkan morning sickness. Fungsi sistem penghadaman yang telah menurun akibat gangguan hormon akan bertambah buruk apabila anda terlalu banyak mengambil makan berminyak dan pedas.

Peningkatan sensiviti terhadap bau dan rasa

Sensiviti bau dan rasa adalah penyebab lain terjadinya morning sickness. Bau yang dahulunya biasa, boleh mencetuskan rasa mual dan muntah di kalangan wanita hamil.


Petua lain hilangkan loya dan muntah

Makan nasi yang lembut dengan kuah yang direbus seperti singgang  mengandungi serai atau salad bersos daun pudina. Jenis makanan seumpama ini berupaya membantu mengurangkan rasa loya disamping menjauhi penyakit gastrik.

Memamah sedikit gula, asam atau garam yang digaul seperti asam boi atau jeruk halia muda. Jeruk halia juga dapat melawaskan pembuangan angin.


Disebabkan masalah morning sickness ramai yang takut nak makan sedangkan badan kita memerlukan zat, nutrien, mineral sepanjang tempoh kehamilan, trimester pertama merupakan tempoh yang penting dalam perkembangan bayi.

Pengambilan vitamin kehamilan dapat membantu menampung mana-mana kekurangan dalam badan. Set Kehamilan Shaklee sangat membantu agar ibu dan bayi berada dalam keadaan yang sihat.




Antara suplemen yang boleh diamalkan semasa kehamilan ialah

Vita-Lea @Iron Formula

Membantu ibu menambah zat besi kerana kebiasaannya ibu mengandung kekurangan zat besi.
Kekurangan zat besi boleh menyebabkan ibu mudah pitam, lesu, kurang daya ingatan dan kurang konsentrasi.

Sustained Release Vita-C

Sebagai anti-oksidan, membantu meningkatkan sistem imunisasi badan ibu dan bayi serta menjadikan kulit lebih cantik.

Membantu penyerapan iron yang lebih berkesan - kalau tak cukup Vitamin C, makanlah iron sekapal pun takkan diserap oleh badan.

B Complex

Lengkap dengan 8 kumpulan Vitamin B yang diperlukan oleh tubuh badan demi membantu tubuh badan bertenaga, otak lebih fokus, emosi lebih stabil dan wajah lebih berseri

Mengatasi masalah kencing manis

Mengurangkan sakit kepala/migrain

ESP

Memberikan tenaga berkekalan, tahan selama berjam-jam

Membantu ibu memperolehi kesan  yang optimum untuk pengambilan vitamin-vitamin lain.

Kulit juga menjadi lebih licin, gebu dan anjal

Baby lebih cerah dan gebu

Ostematrix

Baby menyerap hampir 90% kalsium ibu

Jika si ibu tidak menggantikan semula kalsium ini maka si ibu tadi akan mengalami risiko osteoperosis, rasa sengal kaki dan tulang belakang, sakit pinggang, kebas pada kaki/simpul biawak, mudah letih dan lesu serta muka menampakkan garisan tua.

Tambahan, OMEGA GUARD boleh diambil selepas masuk Trimester kedua. InshaaAllah pengambilan Omega dapat membantu dalam PERKEMBANGAN MINDA BAYI supaya lebih aktif dan cepat belajar. Omega Guard juga membantu MENGAWAL KENAIKAN BERAT BADAN secara mendadak semasa hamil.

Disebabkan OMEGA GUARD tengah PROMO SEPANJANG BULAN ini, SET HAMIL ni pun ada special price ya. Harga lebih jimat dari biasa.

Untuk order dan pertanyaan lanjut, boleh hubungi akak terus menerusi Whatsapp 010-2995619, InshaaAllah special untuk customer akak, akak akan provide special tips ya okay :)



Tip Elak Muntah Dan Loya Semasa Kehamilan


Ramai yang mengalami masalah alahan semasa trimester pertama kehamilan seperti loya, muntah, pening kepala. Situasi ini biasanya berlaku apabila bangun dari tidur pada awal pagi. Ada juga yang mengalaminya pada waktu petang dan ada juga sesetengah ibu yang mengalami alahan sehingga bersalin.




Jika alahan yang dialami terlalu teruk sehingga apa yang dimakan dimuntahkan semula, bayi berkemungkinan kurang mendapat zat pemakanan yang tentu sahaja sangat diperlukan untuk perkembangannya. Ibu yang mengalami alahan berkemungkinan akan mengalami dehidrasi yang biasanya menyebabkan rasa pening, dahaga dan membuang air kecil dalam jumlah yang sedikit.

Amat penting seorang ibu yang mengandung memilih makanan yang sihat kerana bayi memerlukan zat makanan sepanjang tempoh kehamilan. Sebaiknya ibu yang mengandung mengambil jumlah makanan yang sedikit sebanyak enam kali sehari berbanding 3 kali sehari dengan jumlah yang banyak.

Makanan berkhasiat juga perlu mengandungi serat yang tinggi. Ia membantu memberi rasa kenyang yang lebih lama. Tapi jangan mengambil makanan yang mengandungi serat secara berlebihan kerana ia menyebabkan masalah kembung dan lebihan angin dalam badan.

Pelbagaikan pengambilan makanan seharian bagi memperolehi semua keperluan zat makanan yang diperlukan oleh ibu dan bayi.


Makanan yang perlu dimakan sepanjang tempoh kehamilan ialah 

1. Buah-buahan dan sayur-sayuran
Sebaiknya makan lima hidangan sehari termasuklah menjadikannya sebagai snek, jus ataupun salad

2. Makanan berkanji seperti roti, nasi, pasta dan ubi kentang. Disamping itu perbanyakkan juga mengambil bijirin penuh seperti gandum penuh.

3. Makanan berprotein tinggi seperi daging, ayam, ikan, telur dan kekacang. Ibu yang hamil juga digalakkan makan ikan sekurang-kurangnya dua kali seminggu.

4. Makanan berkalsium tinggi seperti susu, yogurt dan keju.

5. Makanan berserat tinggi seperti sayur-sayuran, buah-buahan, bijirin dan kekacang sebagai makanan kegemaran kerana ia juga mengelakkan masalah sembelit yang sering dialami oleh ibu yang mengandung.


Tip Elak Muntah Dan Loya Semasa Kehamilan





1. Sebaik sahaja bangun dari tidur , makan biskut tawar (cracker) ia akan membantu menyerap asid perut dan menyimpan tahap gula dalam darah daripada menjadi terlalu rendah. Selepas itu berehat sebentar dalam 15 minit sebelum bangun dari katil.


2. Cuba amalkan makan dengan hidangan atau kuantiti yang sikit setiap 2 jam, untuk mengelakkan perut kosong dari terisi dengan asid yang boleh mencetuskan loya.

3. Sentiasa mengambil snek yang berkhasiat seperti buah-buahan segar, buah-buahan kering, biskut, yogurt dan lain-lain diantara sela waktu makan utama.

4. Cuba elakkan dari mengambil makanan pedas, berlemak dan bergoreng dalam jumlah yang baik. Bak kata orang tua-tua, rasa sikit jangan sampai kempunan :)

5. Elakkan makan makanan yang tengah panas kerana makanan yang panas mengundang bau yang boleh menyebabkan anda loya.

6. Elakkan mengambil minuman yang mengandungi kafein secara berlebihan dan merokok.

7. Minum air kosong sekurang-kurangnya 2 liter sehari untuk menggantikan bendalir yang hilang. Nak mudah sediakan air kosong dalam botol yang ada penanda aras.

8. Elakkan minum air yang banyak semasa makan, sebelum makan dan selepas makan.

9. Legakan perut dengan makanan yang mengandungi halia untuk mengurangkan rasa mual.

10. Minuman berperisa masam yang mengandungi lemon atau limau boleh diminum jika anda tidak berselera untuk minum air kosong.

11. Jangan tidur dalam keadaan yang lapar kerana apabila anda terjaga diwaktu malam ia mengundang rasa loya atau muntah.

12. Ambil vitamin pra-kehamilan anda selepas makan atau sebelum tidur. Set Kehamilan Shaklee adalah yang terbaik kerana ia adalah selamat, berkesan dan semulajadi.



Ingin maklumat lanjut Set Kehamilan Shaklee sila klik HAMIL.

GLA Complex Vitamin Untuk Kulit Cantik


Biasanya Set Kecantikan Shaklee yang di cari ialah yang paling hot ESP of coz, selain itu B Complex, Vitamin C dan Vitamin E. Jom kita berkenalan pula dengan GLA Complex.




GLA atau Gamma-Linolenic Asid. Kelebihan GLA Shaklee ialah ia mengandungi Vitamin E yang asli.


Fungsi GLA Complex yang perlu anda tahu ialah


Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid
Membantu meningkatkan kesuburan
Mengatasi masalah keputihan
Melegakan PMS (sindrom pra-haid)
Membantu dalam menangani Menopause
Menguatkan kuku dan rambut
Menjadikan kulit lebih cantik, sihat dan berseri-seri
Membantu menangani ekzema
Melegakan simptom akibat arthritis reumotid
Mengandungi Vitamin E untuk menguatkan dinding arteri
Menguatkan imuniti tubuh
Memperlahankan proses penuaan
Mengurangkangkan blood cot yang boleh menyebabkan serangan penyakit jantung
Mengawal kencing manis dan darah tinggi
Mengawal kolesterol
Untuk fungsi saraf

Perbezaan Shaklee

Kebanyakkan GLA (gamma-linolenic asid) tersedia di pasaran dihasilkan dari Evening Primrose Oil (EPO) manakala GLA Shaklee diekstrak dari borage yang mengandungi lebih dari 2 kali ganda GLA dalam EPO.

Borage juga adalah 3 kali lebih dari segi biovailability dan 3 kali lebih berkesan dari EPO.

Shaklee mengekstrak GLA dari borage yang ditanam secara organik dikawasan Saskatchewan.

Setiap kapsul mengandungi lebih 300mg GLA yang mana ianya adalah sumber terbaik Omega-6.

Ianya digabungkan dengan minyak sunflower dan Vitamin E untuk meningkatkan keberkesanan dan kestabilannya.

Kesegaran dan keberkesannya terpelihara oleh ShakleeGuard, anti oksidan semulajadi yang dipatenkan.

Biovailabilitinya dibuktikan secara klinikal dimana ia mampu menyerap dan mengadun keadaan sel dan tisu.


Sebagai wanita yang menjadi tulang belakang dalam keluarga, marilah kita sama-sama menjaga kesihatan diri kita dan keluarga kita. 

Kepentingan DHA dan EPA Kepada Anak-anak Kita


Sering kita terdengar atau terbaca tentang DHA dan EPA, sel-sel otak tengah berhubung. Tapi tahukah anda apa maksud DHA dan EPA ni.

Akak akan terangkan tentang DHA dan EPA ni dan kepentingannya kepada anak-anak kita yang tengah membesar.

DHA (Asid Dokosaheksaenoat) dan EPA (Asid Elkosapentaenoat) atau lebih  kita kenali sebagai Omega 3 manakala AA (Asid Arakhidonat) dikenali juga sebagai Omega 6. Ke semua asid ini DHA, EPA dan AA sangat diperlukan oleh bayi dalam perkembangan otak (minda) mereka seawal dari dalam kandungan ibu.

Disaat baru dilahirkan otak bayi hanya 25% dari otak orang dewasa sedangkan pada usia 2 tahun otaknya mencapai  75% dari otak orang dewasa. Jangkamasa antara 0-2 tahun ini dikenali dengan "golden period" iaitu masa emas pertumbuhan otak anak.


Mengapa DHA, EPA dan AA sangat penting bagi bayi?



Ini adalah kerana EPA, DHA dan AA merupakan bahan utama dalam pembentukan serabut saraf dan prostaglandin yang diperlukan untuk kekebalan tubuh dan pembekuan darah. Daripada penelitian ini  menunjukkan kombinasi EPA, DHA dan AA dapat meningkatkan fungsi kognitif dan kemampuan visual pada bayi.

Bayi yang menerima suplemen DHA, EPA dan AA ini berkemungkinan besar lebih cenderung memiliki IQ yang lebih tinggi daripada bayi yang tidak menerima suplemen DHA, EPA dan AA.


Kesan Pengambilan EPA dan DHA Kepada Bayi Dalam Kandungan

Wanita hamil perlu mengambil 1500mg DHA dan 800mg EPA sehari untuk menampung keperluan dirinya dan kandungan. DHA adalah nutrien penting untuk mengoptimumkan fungsi otak -  keupayaan mental untuk menyedari dan memahami sesuatu dan keupayaan retina - mengoptimakan penglihatan untuk proses berfikir dan melihat.

Kanak-kanak yang mendapat keperluan DHA dan EPA yang lebih tinggi juga mempunyai kualiti tidur yang lebih baik, immuniti yang lebih baik serta kurang risiko alergi.


Kepentingan Omega 3 DHA dan EPA Kepada Kanak-kanak




Di awal usia kanak-kanak memerlukan pelbagai jenis sumber makanan antaranya karbohidrat, lemak, protein, fiber, mineral dan vitamin. Terdapat beberapa jenis lemak yang perlu diambil oleh kanak-kanak demi pembentukan minda dan fizikal yang optimum. Untuk kesihatan yang lebih baik, kanak-kanak memerlukan kandungan lemak seperti linolenik asid dan alpha.


Linolenik asid yang juga dikenali sebagai asid lemak perlu. Asid lemak perlu adalah sejenis lemak yang perlu diambil dari makanan, Ini adalah kerana badan manusia tidak boleh menghasilkannya. Kedua-dua kandungan ini boleh didapati daripada lemak sayuran serta produk tenusu seperti susu.

Kesimpulannya untuk perkembangan minda anak-anak , kita sebagai ibubapa menggalakkan mereka mengambil makanan dari pelbagai sumber makanan untuk mendapatkan khasiat yang seimbang. Contoh makanan yang kaya dengan Omega 3 ialah ikan jenis laut dalam, minyak ikan, telur ayam, kekacang dan sebagainya.

Sudah tentu pilihan saya adalah Omega Guard untuk kami sekeluarga



Keistimewaan Omega Guard Shaklee


Ultratulen dan Bergred Farmaseutikal
Omega Guard dihasilkan melalui satu proses penyulingan proprietari tiga molekul yang memekatkan asid lemak omega-3 yang bermanfaat dan semulajadi sementara menyingkirkan bahan-bahan berbahaya seperti merkuri dan plumbum yang terdapat di dalam kebanyakan jenis ikan


Minyak Ikan Terbaik Dunia

Mengandungi satu rangkaian penuh 7 jenis asid lemak Omega 3 semulajadi iaitu EPA, DHA dan AA dan lain-lain lagi. EPA menyihatkan jantung dan sendi manakala DHA pula penting bagi perkembangan dan fungsi otak.

Promo bulan ini beli Omega 2 botol diskaun 5% atau beli 6 botol percuma 1 + Free membership + Cash back bonus.

Hubungi

Arni Syazila
Your SID
010-2995619

Set Jerawat Budget Untuk Remaja




Biasanya umur remaja ni hormonnya tengah bercelaru maklumlah tengah membesar, ada yang muka berjerawat, ada yang mengalami masalah berat badan, ada yang mengalami masalah mengawal emosi. Entri kali ini akak akan kongsikan masalah jerawat dikalangan remaja. Kita taknak lah jerawat yang ada tu berparut seumur hidup walau dah guna pelbagai jenama di pasaran. Sebaiknya kita rawat jerawat tu dulu dari dalam. Biasanya yang mencari produk kulit muka ni ialah perempuan, betul tak?


Tip Untuk Hilangkan Jerawat Bagi Remaja

1. Kawal hormon

Biasanya di usia remaja ni hormon mereka masih belum stabil. Hormon menyebabkan kilang minyak terlalu aktif. Minyak yang banyak akan berkumpul dan menggelembung, bakteria pula akan masuk dari bukaan liang roma dan seterusnya kulit menjadi merah.


2. Kuatkan Daya Tahan Kulit

Mungkin kita merasakan kita masih muda, maka kita menganggap kulit luar kita mampu mengawal dan melawan bakteria. Sedangkan pengambilan makanan harian kita mungkin tak mampu memberi nutrien yang secukupnya kepada kulit kita. 

Pengambilan Vitamin C amat penting untuk kulit kita kerana Vitamin C tolong kulit hasilkan kolagen. Bila kolagen dah cukup, kulit akan jadi sihat dan kuat. Selain daripada itu kulit yang merah, lebam, luka dan parut akan sembuh dengan cepat.


Set Jerawat Budget Untuk Remaja Hilangkan Jerawat

Akak akan cadangkan pengambilan GLA dan Vitamin C untuk mengatasi masalah jerawat.

GLA Complex






GLA Complex berfungsi untuk membantu mengawal hormon. GLA akan menstabilkan hormon dan halang jerawat dari tumbuh.

Kesan pengambilan GLA Complex, kulit wajah muka akan kurang berminyak dan jerawat akan semakin kecut. GLA berbentuk softgel, tanpa bau dan sangat mudah di telan.

Antara kesan GLA Complex ialah

Mengandungi Vitamin E yang akan mencerah kulit jerawat
Mengurangkan rasa gatal dan sakit pada jerawat
Meningkatkan kadar pemulihan luka pada jerawat
Menegangkan kulit muka


Vitamin C Sustained Release





Vitamin C yang semulajadi ni berfungsi untuk naikkan paras kolagen dalam kulit

Gabungan teknologi modennya memastikan Vitamin C ini kekal dalam darah untuk tempoh 5 jam selepas diambil

Antara fungsi Vitamin C ialah 

Mengecutkan jerawat dengan cepat
Mencerahkan kulit jerawat
Memudarkan parut jerawat
Menguatkan daya tahan kulit pada radikal bebas
Membanu mengatasi masalah sendi


TESTIMONI





Alkisah masalah kulit yg beliau alami: kulit jenis berminyak dan sering ditumbuhi jerawat dan kadang2 jerawat bernanah juga. Masalah makin teruk lepas beliau menggunakan make up pelbagai jenis sbb memenuhi satu tugasan yg diberikan pensyarah.

Selepas daripada tu, beliau mencuba bermacam2 produk utk menghilangkan jerawat di muka. Sehinggalah kakaknya menyarankan beliau menggunakan vit c Shaklee.

Amazingly! Selepas 3 mingggu konsisten, dgn mengambil 2bj pagi dan 2 bj malam, kulit wajah beliau dah mengalami perubahan ketara. Kawan2 dan pensyarah juga menegur perubahan yg beliau alami..

Beliau sendiri ingin kongsikan testimoni ini dgn semua..


Pertanyaan / Order

Sila whatsapp 010-2995619


Tip Muka Berjerawat Kembali Cantik - Shaklee Shah Alam


Ramai yang mencari tip untuk penjagaan kulit wajah tapi berapa ramai yang ikut dan konsisten untuk menjaga kulit wajah ? Terutamanya bagi anda yang dihantui masalah jerawat.

Akak nak kongsikan dalam entri kali ini bagaimana Carotomax membantu mengatasi masalah jerawat yang anda sedang hadapi.



Carotomax adalah campuran unik alpha-carotene, astaxanthin, beta-carotene, lutein, lycopene dan zeaxanthin yang menghasilkan carotenoid yang lengkap.



Apakah carotenoid?

Carotenoid adalah pigmen yang membentuk warna sayur-sayuran. Ia memberi warna oren kepada carrot, tomato dan sebagainya.

Apakah fungsi dan kebaikan carotenoid?

1. Melindungi sel daripada kesan pemusnahan oleh radikal bebas
2. Sumber Vitamin A yang terbaik
3. Meningkatkan sistem imunisasi
4. Membentulkan fungsi organ tubuh

Sumber yang mengandungi caretonoid adalah lobak, bayam, tomato dan lain-lain sayuran. cara yang terbaik untuk mengekalkan kandungan carotenoid ialah dengan mengambil sayuran ini tanpa dimasak. Ramai yang susah nak makan sayur dimasak apatah lagi yang mentah terutamanya anak-anak remaja dan ramai juga yang lansung tak nak makan sayur.


Antara fungsi lain caretonoid ialah


- Mencegah kanser
- Penting untuk pertumbuhan tisu ephithelial seperti kulit, membran di dalam saluran penghadaman serta pernafasan. Tisu ini bertindak sebagai penghalang utama kepada jangkitan penyakit.
- Diperlukan semasa selsema, batuk dan gangguan-gangguan  penyakit yang ringan.
- Terlibat dslam penghasilan sperma dan ovum
- Penting untuk pertumbuhan tulang yang kuat
- Meningkatkan sistem kekebalan dengan memperbaiki fungsi sel darah putih
- Membina semula sel-sel yang rosak
- Melindungi dari rabun malam
- Menjaga kesihatan mata
- Merangsang pertumbuhan tulang yang kuat, gigi, gusi serta kulit dan rambut yang sihat 
- Digunakan dalam rawatan jerawat, ulser dan bisul


Tanda-tanda kekurangan Caretonoid dalam badan

Masalah jerawat
Hilang lembapan pada kulit, mulut dan rambut
Tumbesaran terencat
Masalah tidur dan insomnia
Kulit yang menebal pada telapak tangan dan kaki
Masalah rabun malam


Akak sendiri mengamalkan Carotomax ni setiap hari, lebih-lebih lagi bila umur dah memasuki 40an ni kita akan mengalami masalah rabun. Sebelum penglihatan menjadi lebih kurang jelas kita mencegah dulu la ya :)

Berminat nak order carotomax atau Set Kecantikan Shaklee yang lain, boleh whatsapp akak ya 010-2995619







Tip Cara Mudah Dan Jimat Jadi Ahli Shaklee - Shaklee Shah Alam


Bulan ni istimewa sikit sebab Shaklee dengan bermurah hati nak berikan sesuatu yang istimewa kepada peminat tegar Shaklee. Apa yang specialnya tu? Entri ni khusus untuk anda yang belum mendaftar sebagai ahli Shaklee lagi. Offer ni jauh lebih jimat dan menguntungkan anda, jika anda mendaftar sebagai ahli sebelum 31 October 2016.


Sebelum tu akak nak share kelebihan menjadi ahli Shaklee, apa yang bestnya menjadi ahli Shaklee. Antara kelebihan mendaftar sebagai ahli.


Pertama sekali, sudah semestinya anda berpeluang untuk menikmati HARGA AHLI untuk setiap pembelian produk. Setiap bulan juga Shaklee ada promo untuk produk yang berbeza-beza, anda juga layak untuk menikmati harga HARGA PROMO bagi produk tertentu setiap bulan.


Kedua, untuk setiap pembelian RM480 dalam 1 bulan, anda bepeluang menikmati bonus dalam bentuk cash yang akan dikreditkan terus ke akaun bank anda. Bonus bermula dengan 5% hingga 21%, bergantung kepada jumlah pembelian anda setiap bulan.


Ketiga, anda berpeluang menyertai team akak jika anda serius berbisnes. InshaaAllah akak akan guide anda sebaik mungkin.



Shaklee bukan MLM biasa yang head hunting untuk dapatkan bonus besar. Kekuatan Shaklee adalah kepada produk yang dihasilkan yang mana produknya adalah SELAMAT, BERKESAN dan SEMULAJADI.


Peluang untuk mendapatkan 1 botol FREE gift LECITHIN atau 1 botol larga ALFALFA

Caranya

Pertama, sekiranya anda mendaftar sebagai ahli dan anda membuat pembelian produk melebihi RM350 atau 100uv (point) anda layak untuk mendapat 1 botol Lecithin secara percuma. Bagi anda yang belum tahu, Lecithin berfungsi untuk PECAHKAN LEMAK dan juga MENGUATKAN DAYA INGATAN.

Kedua, sekiranya anda mendaftar sebagai ahli dan anda membuat pembelian produk melebihi RM670, anda layak mendapat FREE MEMBERSHIP + FREE 1 BOTOL ALFALFA LARGE + CASH BACK BONUS +- RM40

Untungkan? :)




Vivix Shaklee Untuk Pesakit Diabetes - Shaklee Shah Alam








Cuaca hari ni sejuk je, dari pagi dah hujan lebat. Mata pun lip lap lip lap. Okay hari ni akak nak bercerita tentang khasiat dan manfaat Vivix ni. 

Ya walaupun harga Vivix lebih tinggi dari vitamin Shaklee yang lain tapi khasiatnya sangat banyak. Apa kelebihan #Vivix ni yang rasanya masam-masam manis hmm sedapnya

Vivix ialah sejenis minuman campuran botani, merupakan revolusi terbaru di dalam pemakanan polifenol. Polifenol adalah kumpulan fitokimia yang terdiri daripada sebatian tanaman yang mengandungi khasiat antioksidan dan sel anti-penuaan semulajadi. Vivix mengandungi campuran unik botani Polygonum Cupspidatum, Anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan polifenol.

Vivix juga mengandungi Resveratrol. Malah Vivix terbukti 10 kali lebih bertenaga daripada Resveratrol, disamping tidak mengandungi alkohol, sebaliknya hanya menggunakan bahan semulajadi, tanpa pewarna tiruan serta perasa tambahan dan HALAL.

Antara khasiat Vivix yang perlu anda tahu

- Menggalakkan penuaan yang sihat - awet muda dan anti penuaan
- Membantu mengelakkan kanser - merencat sel kanser dari menjadi     semakin serius
- Mengurangkan risiko penyakit jantung - melindungi jantung
- Mengurangkan kompilasi diabetes/kencing manis
- Meningkatkan kesihatan arthritis dan menyokong kesihatan sendi - melindungi saraf
- Mengurangkan insiden penyakit nyanyuk - merawat alzheimer
- Membantu merawat penyakit parkinson
- Membantu memulihkan penyakit strok - angin ahmar
- Meningkatkan kesihatan imun badan
- Menggalakkan kesihatan keseluruhan

Yang penting ingat TAGLINE ni!

ANTI AGING
ANTI DIABETIC
ANTI CANCER

Kata nak awet muda dan sihat kan :)

Whatsapp 010-2995619

#bisnesdarirumah #shakleeshahalam #shakleeseksyen13 #shakleebukitjelutong #sayajual #sayajualmurah #shakleemalaysia #shakleemurah #setberpantangshaklee #pengedarshakleeshahalam #pengedarshaklee #pengedarshakleedenaialam #pengedarshakleebukitjelutong #setberpantangbersalin #pengedarshakleeseksyenU10 #belishaklee #ubatkencingmanis #ubatdiabetes  #vivixshaklee #vivixshakleemurah #vivixshakleemurah0102995619 #shakleesingapore #shakleebrunei #omegashaklee #landmarkstudy


Tip Nutrisi Untuk Ibu Mengandung - Shaklee Shah Alam


Sebagai seorang ibu kita mesti nak berikan yang terbaik untuk anak-anak kita bermula dari kita disahkan mengandung. Bagi ibu-ibu yang baru pertama kali mengandung atau mengandung anak yang seterusnya, akak nasihatkan carilah vitamin yang semulajadi, selamat dan berkesan. Sudah tentu pilihan yang tepat ialah Shaklee.





Ramai customer yang mencari akak bertanyakan set ibu hamil ni. Pengambilan nutrisi yang lengkap dan berkhasiat sepanjang kehamilan adalah kunci utama kepada

1. Perkembangan otak dan minda bayi yang sempurna
2. Perkembangan fizikal bayi yang sempurna
3. Pencegahan baby dari jaundix

Okay sekarang akak nak kongsikan suplemen yang boleh diamalkan sepanjang tempoh kehamilan yang mana dah ramai ibu-ibu mendapat khasiat dan manfaat dari set ibu hamil ni.

Antara suplemen yang boleh diamalkan semasa kehamilan ialah

Vita-Lea @Iron Formula

Membantu ibu menambah zat besi kerana kebiasaannya ibu mengandung kekurangan zat besi.
Kekurangan zat besi boleh menyebabkan ibu mudah pitam, lesu, kurang daya ingatan dan kurang konsentrasi.

Sustained Release Vita-C

Sebagai anti-oksidan, membantu meningkatkan sistem imunisasi badan ibu dan bayi serta menjadikan kulit lebih cantik.

Membantu penyerapan iron yang lebih berkesan - kalau tak cukup Vitamin C, makanlah iron sekapal pun takkan diserap oleh badan.

B Complex

Lengkap dengan 8 kumpulan Vitamin B yang diperlukan oleh tubuh badan demi membantu tubuh badan bertenaga, otak lebih fokus, emosi lebih stabil dan wajah lebih berseri

Mengatasi masalah kencing manis

Mengurangkan sakit kepala/migrain

ESP

Memberikan tenaga berkekalan, tahan selama berjam-jam

Membantu ibu memperolehi kesan  yang optimum untuk pengambilan vitamin-vitamin lain.

Kulit juga menjadi lebih licin, gebu dan anjal

Baby lebih cerah dan gebu

Ostematrix

Baby menyerap hampir 90% kalsium ibu

Jika si ibu tidak menggantikan semula kalsium ini maka si ibu tadi akan mengalami risiko osteoperosis, rasa sengal kaki dan tulang belakang, sakit pinggang, kebas pada kaki/simpul biawak, mudah letih dan lesu serta muka menampakkan garisan tua.

Tambahan, OMEGA GUARD boleh diambil selepas masuk Trimester kedua. InshaaAllah pengambilan Omega dapat membantu dalam PERKEMBANGAN MINDA BAYI supaya lebih aktif dan cepat belajar. Omega Guard juga membantu MENGAWAL KENAIKAN BERAT BADAN secara mendadak semasa hamil.

Disebabkan OMEGA GUARD tengah PROMO SEPANJANG BULAN ini, SET HAMIL ni pun ada special price ya. Harga lebih jimat dari biasa.

Untuk order dan pertanyaan lanjut, boleh hubungi akak terus menerusi Whatsapp 010-2995619, InshaaAllah special untuk customer akak, akak akan provide special tips ya okay :)

Kisah Pesakit Diabetes Dengan Vivix Shaklee - Shaklee Shah Alam






Vivix ialah sejenis sirap semulajadi yang bersifat antioksida. Antioksida ialah sejenis molekul-molekul yang berfungsi untuk melawan atau melambatkan proses pengoksidaan di dalam tubuh. Meskipun proses pengoksidaan ini merupakan sebahagian proses kehidupan yang biasa berlaku dalam tubuh, namun proses pengoksidaan yang terlalu banyak akan menyebabkan kerosakan dan kecacatan DNA di peringkat sel.


Vivix bertindak untuk memastikan punca-punca kencing manis diatasi dengan selamat.


1. Vivix Tingkatkan Insulin

Vivix bersifat antioksida yang menghalang sistem imun kita merosakkan "Beta Cell" yang berfungsi untuk hasilkan insulin. Kesan dari genetik yang sihat, fungsi sistem imun akan lebih fokus kepada mengatasi toksik dan radikal yang masuk ke dalam tubuh.


2. Vivix Atasi Insulin Resistance

Masalah "Insulin Resistance" ini banyak dipengaruhi oleh kadar gula dalam darah. Bila anda ambil makanan yang tinggi gula (budaya orang kita) maka tubuh akan hasilkan lebih banyak insulin untuk menukarkannya menjadi tenaga.

Jadi, Vivix menghalang proses ini dengan mengawal kepekatan gula dalam darah

Malah Vivix juga akan meningkatkan fungsi insulin untuk menukar gula kepada tenaga.


3. Vivix Perbaiki Genetik

Genetik kencing manis yang diwarisi dari ayah atau ibu akan cenderung untuk melakukan proses yang sama, Vivix membantu melindungi dan memperbaiki kerosakan pada genetik atau DNA untuk menghalang atau mengawal risiko kencing manis.


4. Vivix Melambatkan Pembentukan Protein AGE

AGE (Advance Glycation Products) ialah sejenis protein rosak yang dihasilkan oleh tubuh yang menyokong proses penuaan dan penyakit kritika seperti kencing manis dan masalah jantung.

Oleh itu anti oksidan dari Vivix akan melambatkan penghasilan sel ini.


5. Vivix Membantu Menyembuhkan Luka

Resveratrol dalam Vivix membantu mengatasi masalah luka pesakit kencing manis. Antioksidan ni membantu melawan serangan ke atas luka yng menjadi luka pesakit kencing manis jadi lebih teruk.

Kesannya, pengamal Vivix mendapati luka lebih cepat sembuh dan tidak buruk.

Setiap pembelian dengan saya akan menerima konsultasi percuma, Whatsapp 010-2995619





Mengapa Bayi Baru Lahir Berbau Wangi - Shaklee Shah Alam


Selalu kan kita dengar, wanginya bau baby, sedapnya bau dia, rindunya nak bau baby. Nak tau kenapa baby wangi?

Bayi yang baru lahir bukan sahaja comel dan menawan tapi juga memiliki bau wangi yang sangat enak sehingga kita ingin selalu berada di sisinya. Menurut pakar, salah satu faktor ialah yang membuat wangi bayi baru lahir sangat enak adalah kerana cecair amniotik atau air ketuban.


Selain cairan ketuban, vernix caseosa zat berwarna putih yang sering menempel di kulit bayi saat mereka lahir juga meninggalkan bau yang khas pada kulit dan rambut.

Dalam sebuah penelitian tahun 2013 diketahui, wangi bayi ini memliki manfaat dalam meningkatkan hubungan antara ibu dan bayi. Aroma khas itu akan membuat kawasan tertentu pada otak ibu menjadi aktif. Hal ini dapat membuat seorang ibu baru lebih bersemangat mendampingi bayinya.




Bagi wanita hamil yang ingin mendapatkan keperluan vitamin yang mencukupi semasa mengandung, saya cadangkan pengambilan set mengandung Shaklee. 




Protein (Energy Soy Protein)

Ianya sangat penting untuk membina dan memperbaharui sel-sel tisu, hormon dan enzim di dalam tubuh. Sangat diperlukan oleh wanita yang hamil dan menyusukan anak, penting untuk pembentukan kuku, rambut dan kulit. ESP juga memberikan ibu tenaga dimana bagi mereka yang mengalami morning sickness yang agak teruk. Ia juga memelihara dan mengelakkan janin menjadi cacat. Selain itu protein juga membantu membekalkan asid amino yang bertindak membentuk otot dan organ  bayi. Keperluan protein sewaktu mengandung perlulah mencukupi bagi membantu pertumbuhan plasenta, uterus, penghasilan susu dan untuk membantu aliran darah ibu yang bertambah. Keperluan protein ini semakin penting ketika kehamilan memasuki trimester ke 3.


Multivitamin (Vita-lea)

Mengandungi 12 vitamin dan 7 galian dan ianya lengkap dengan iron formula. Iron formula penting bagi ibu yang mengandung dan menyusukan anak. Kekurangan iron boleh membuatkan si ibu lemah, mudah nak pitam atau pengsan, HB rendah dan sentiasa kelihatan pucat lesi.


B Complex

Lengkap dengan 8B iaitu keperluan tubuh yang sempurna ke atas vitamin B. Suplemen B Complex Shaklee mengandungi Folic Asid, Biotin yang sangat penting untuk pembentukan darah dan kestabilan hormon. Vitamin B dikatakan sangat penting untuk pembentukan tulang tengkorak anak di dalam kandungan.


Vitamin C (Sustained Release Vita-C) 

Sebiji vitamin C Shaklee bersamaan 7 setengah biji oren dan memenuhi keperluan Vitamin C minima tubuh kita iaitu 500mg. Ia sangat unik kerana tidak mempunyai pewarna malah pengawet tambahan. Ianya untuk sustained release dan akan digunakan secara beransur-ansur mengikut keperluan badan kita.


Omega 3 (Omega Guard)

Ianya sangat penting dalam membantu pembentukan otak bayi dari peringkat awal pembentukan. Mengandungi DHA yang sangat penting untuk otak. Ianya juga membantu memecahkan lemak di dalam tubuh kita, Jadi ia membantu ibu mengawal berat badan ketika mengandung.


Kalsium (Ostematrix)

Kalsium sangat penting untuk pembinaan sel dan pembentukan tulang bayi. Tidak mengandungi lemak berbanding ibu yang hanya bergantung dengan produk tenusu. Kalsium penting untuk darah membeku dengan sempurna, membaiki rangsangan urat saraf, mengelakkan kekejangan otot, sakit pinggang, lenguh-lenguh dan kebas kaki/tangan terutama bagi ibu mengandung serta kalsium juga penting menstabilkan denyutan jantung dan tekanan darah tinggi.


Ke semua vitamin ini boleh di teruskan makan semasa berpantang. Jika uolls ada kekangan dengan budget kita boleh bincang dan saya akan cadangkan set yang sesuai dengan budget uolls.

Hubungi saya whatsapp/Telegram/SMS : 010-2995619

Vivix Tonik Kencing Manis Semulajadi Berkesan - Shaklee Shah Alam




Bagaimana penyakit terjadi? Ianya bermula daripada kerosakan DNA dalam sel-sel tertentu. Kerosakan DNA ini jika tidak dirawat ia akan menghasilkan sel-sel yang rosak dan cacat dalam organ dan mungkin akan menyebabkan sesuatu penyakit.

Penyakit diabetes berlaku apabila DNA sel-sel dalm organ pankreas mengalami kerosakan dan kecacatan. Sel-sel yang rosak dan cacat ini tidak menghasilkan hormon insulin yang mencukupi. Hormon insulin yang dihasilkan juga mungkin tidak berkesan untuk mengurangkan kandungan gula dalam darah. Ini menyebabkan kandungan gula kekal tinggi dan pesakit mengalami diabetes.

Selain itu faktor genetik keturunan yang diwarisi oleh anak akan turut membawa gen yang menyimpan arahan kepada sel tubuh. Ia akan memberi arahan kepada tubuh untuk hasilkan protein HLA yang meningkatkan potensi kencing manis jenis ini. Sebab tu biasa kita dengar mereka yang ada keturunan kencing manis biasanya mak atau bapa mereka juga mengalami penyakit yang sama.

Mereka yang obesiti juga mempunyai risiko yang tinggi untuk mendapat penyakit kencing manis.


Vivix bantu Atasi Punca Kencing Manis




Vivix ialah sejenis sirap semulajadi yang bersifat antioksida. Antioksida ialah sejenis molekul-molekul yang berfungsi untuk melawan atau melambatkan proses pengoksidaan di dalam tubuh. Meskipun proses pengoksidaan ini merupakan sebahagian proses kehidupan yang biasa berlaku dalam tubuh, namun proses pengoksidaan yang terlalu banyak akan menyebabkan kerosakan dan kecacatan DNA di peringkat sel.


Vivix bertindak untuk memastikan punca-punca kencing manis diatasi dengan selamat.


1. Vivix Tingkatkan Insulin

Vivix bersifat antioksida yang menghalang sistem imun kita merosakkan "Beta Cell" yang berfungsi untuk hasilkan insulin. Kesan dari genetik yang sihat, fungsi sistem imun akan lebih fokus kepada mengatasi toksik dan radikal yang masuk ke dalam tubuh.


2. Vivix Atasi Insulin Resistance

Masalah "Insulin Resistance" ini banyak dipengaruhi oleh kadar gula dalam darah. Bila anda ambil makanan yang tinggi gula (budaya orang kita) maka tubuh akan hasilkan lebih banyak insulin untuk menukarkannya menjadi tenaga.

Jadi, Vivix menghalang proses ini dengan mengawal kepekatan gula dalam darah

Malah Vivix juga akan meningkatkan fungsi insulin untuk menukar gula kepada tenaga.


3. Vivix Perbaiki Genetik

Genetik kencing manis yang diwarisi dari ayah atau ibu akan cenderung untuk melakukan proses yang sama, Vivix membantu melindungi dan memperbaiki kerosakan pada genetik atau DNA untuk menghalang atau mengawal risiko kencing manis.


4. Vivix Melambatkan Pembentukan Protein AGE

AGE (Advance Glycation Products) ialah sejenis protein rosak yang dihasilkan oleh tubuh yang menyokong proses penuaan dan penyakit kritika seperti kencing manis dan masalah jantung.

Oleh itu anti oksidan dari Vivix akan melambatkan penghasilan sel ini.


5. Vivix Membantu Menyembuhkan Luka

Resveratrol dalam Vivix membantu mengatasi masalah luka pesakit kencing manis. Antioksidan ni membantu melawan serangan ke atas luka yng menjadi luka pesakit kencing manis jadi lebih teruk.

Kesannya, pengamal Vivix mendapati luka lebih cepat sembuh dan tidak buruk.


Testimoni Vivix Pada Kencing Manis









Bagi anda yang berminat boleh taip Vivix dan whatsapp ke 010-2995619. Saya akan membimbing anda secara PERCUMA.


Resepi Tuna Wrap Yang Mudah Dan Ringkas




Resepi Tuna wrap yang ringkas dan mudah disediakan ni sesuai sangat dimakan waktu sarapan, minum petang, makan malam atau waktu kita berkelah. Sesuai juga dibuat bekalan ke sekolah atau ke tempat kerja. Minuman pulak Performance Drink atau Cinch Tea hmm sedapnya dan menyegarkan :)

Biasanya waktu pagi sebelum anak-anak ke sekolah adalah waktu yang paling kritikal, kalau boleh kita mak-mak ni tak nak anak-anak kelaparan sebelum ke sekolah, seboleh mungkin makanan tu biarlah berkhasiat dan mengenyangkan.

Hidangan ni sesuai dimakan untuk 2 orang, kalau nak buat banyak lebihkan bahan-bahannya ya.

Bahan-bahan

185gm kepingan tuna dalam minyak zaitun, tos tetapi simpan minyak
200gm jagung manis
50gm lobak merah, parut nipis
4 tomato ceri, dipotong dadu
4 daun salad
50gm timun, dihiris nipis
garam dan lada
2 keping tortilla wrap wholemeal
cuka balsam atau sos cili atau mayonis


Cara-cara


1. Campurkan tuna dengan dengan sedikit minyak zaitun dari tin di dalam mangkuk

2. Tambah jagung, lobak parut dan tomato yang telah dipotong dadu dalam campuran tersebut.

3. Perasakan dengan garam dan lada secukup rasa

4. Dalam kuali "non-stick" panaskan tortilla dan ketepikan

5. Letakkan tortilla  di atas permukaan yang rata, letakkan salad di tengah-tengah

6. Letakkan 1 hingga 2 sudu besar campuran tuna ke atas daun salad.

7. Tambahkan timun dan lobak merah. Kemudian gulung balutan wrap tersebut dengan perlahan-lahan. Hiris separuh

8. Ulangi dengan tortilla wrap yang kedua dan hidang bersama salad.


Tip Hidangan


Sebelum menggulung balutan wrap tambah sedikit cuka balsam atau sos cili atau mayonis secukup rasa terpulang pada selera masing-masing

Kalau uolls nak tengok resepi yang sedap dan mudah boleh klik Sate Kebab Akmal


Perkongsian Pn Ernayanee Founder Dexandra, Jatuh Bangun Dalam Bisnes - Dexandra Shah Alam




Pn Ernayanee merupakan founder wangian Dexandra yang semakin dikenali ramai dan minyak wangi yang sentiasa mendapat permintaan yang tinggi. Semoga perkongsian ini memberi semangat untuk kita yang sedang melakukan bisnes.




Jawapan :

1. Dari soalan pertama

Bermula selepas kejatuhan memang mulakan dari 0, dari hutang keliling pinggang. TERPAKSA BERNIAGA dari rumah dari 2010. Ambil order berdasarkan orang order. So tak perlu duit. Kalo zaman sekarang disebut DROPSHIP.


Meniaga secara online selama 2 tahun. Alhamdullilah selesa tak perlu g jumpa customer duk rumah jer kayan order. Customer dah banyak n repeated customer buat diri selesa ... Takder tanggungan.


Selepas kahwin, kahwin dengan orang business. So en suami pesan .. Kalo nak berniaga betul2 ... Kena ader stock ,, kena buka kedai ... waktu tu dengar jer. Tapi berdegil sebb ramai jer orang berniaga online jadi jutawan & takde kedai ... plus rasa takut n trauma. Dulu keluar modal banyak tapi sampai berhutang n blacklist.


Tapi biasalah di basuh minda ni supaya ader komitment untuk berkembang & terus ke hadapan .. lama juga utk setuju.

2012 bukalah kedai kecil sebenarnya hanya untuk simpan stok .. still operasi online ..Selama setahun dengan 3 orang team, my sister n staff yang bungkus sorang .. memang bz dan semakin bz


2013 pindah kedai bawah lebih besar n lebih banyak stok sebb customer makin bertambah sejak ader stock .. Ghairah nak abiskan stok .. Alhamdullilah

2015 bulan June kedai ketiga paling besar terus ambik 3 tingkat .. Sebb dah tahu kedai lama walaupun dah dibesarkan tak cukup dah ruangan .. Nak tambah staff baru pun tempat semakin mengecil ... 
Alhamdullilah


Kesimpulan, start ader kedai selepas 2 tahun online dan selepas di desak & di tukar mindset n cara pikir tentang berniaga. Dan kedai2 seterusnya sebb kedai yang ada tidak sesuai untuk berkembang.


2. Dari soalan kedua

Untuk berkembang dalam perniagaan SELESAIKAN setiap masalah MASALAH. Masalah datang untuk diselesaikan bukan untuk dirungut. Pernah tak dengar orang cakap

"Dugaan! semakin nak berkembang perniagaan semakin banyak masalah! "

Alhamdullilah memang itulah yang kita cari. Bila selesai jer masalah terus RM masuk dengan cepat


Contoh masalah yang saya selesaikan

1) Masa awal-awal berniaga ramai orang nak meniaga tapi takder duit. Saya selesaikan dengan WIJUD PROGRAM DROPSHIP (Masa ni ramai tak tahu dropship tu aper)

2) Banyak sangat FAQ yang sama dari customer. Saya wujudkan blog

3) Order dah tak dapat nak layan guna whatsapp & ramai nak list product available ... Asyik kena update ... saya wujudkan website ecommerce

4) Agen pun nak buat website tapi susah link sebab kebanyakkannya dropship saya wujudkan sistem website dropshoppy

5) Sales dah stagnent tak boleh berkembang & banyak pasal business saya tak tahu ..saya pergi seminar-seminar

6) Stock tak dapat kawal ikut permintaan, buat product sendiri. Sendiri kawal tapi sekarang pun masih sedang perbaiki stock yang asyik tak cukup. Dan kami sedang selesaikan dengan invest semua saving untuk order jumlah yang kami tak pernah order.

7) Dulu banyak kes pecah, 3 kali kami terus tukar cara packaging

8) Agen lemau n tak serius. Saya buat seminar .. (mereka bukan tak serius .. sebab mereka pun banyak tak tahu tentang perniagaan so seminar sebagai jawapan)

9) kerja makin banyak. Tambah staff secepatnya

10) tak tahu .. saya ambik tahu

Dan banyak lagi lah benda yang datang kita selesaikan termasuk yang remeh temeh .. For me takder benda yang tak mustahil .. semuanya boleh dibuat dengan izinnya.

Dan setakat ni semua masalah datang saya selesaikan secepatnya dan Alhamdullilah peningkatan sales berlipat kali naik

Seterusnya nak berkembang jangan berhenti marketing .. kalo saya selalu jangan berhenti berfikir .. hehe

Jangan berhenti jumpa orang baru & bernetworking ... manusia macam-macam peluang ada. So jangan duduk bawah tempurung

Reminder : Perniagaan bukan semata-mata buat sales

_______________________________________________________________________________

Amacam dah baca kisah Puan Erna, InshaaAllah kita pun pasti berjaya dengan mentor hebat seperti beliau. 

Bagi uolls yang masih tercari-cari perniagaan yang boleh dilakukan secara online, apakata sertai team kami untuk kita sama membina impian dan menjana pendapatan.

Boleh klik link berikut bagaimana nak jadi dropship Dexandra

DOA NABI ISA A.S. MINTA REZEKI DARI ALLAH



Al-Maidah : Ayat 114





Doa ini sangat power

Dalam Islam, hari raya itu adalah HADIAH nikmat yang sangat BESAR dari Allah kepada kita selepas berjihad (puasa dan haji)

Dan dalam doa ini pula kita minta

1. Satu hidangan dari langit

2. Untuk menjadi hari raya bagi kami

3. Iaitu bagi kami yang ada hari ini

4. Dan bagi orang-orang kami yang datang kemudian

DOA ini bukan ciptaan manusia. Tapi doa ini ada dalam Al-Quran surah Al-Maidah : Ayat 114

Sangat besar manfaat doa ini. Amalkan lah. Lebih baik dibaca pada waktu-waktu mustaja berdoa. Sampaikanlah kepada orang lain ilmu Allah ini. Supaya sama-sama kita menjadi jutawan yang beriman dan bertakwa. Aamiin.

TAPI INGAT

Doa sahaja tak cukup

Kena ada DUIT

D - Doa
U - Usaha
I - Ikhtiar
T - Tawakal

Semoga perkongsian ini memberi manfaat buat kita semua