Kenapa Doktor Anti Suplemen, Baca Dan Fahamkan


Tajuk ini mungkin agak kontroversi sila baca hingga habis supaya kita semua lebih faham tentang perbezaan ubat dan suplemen.


Penulisan ini dari Master Lyna, founder iReach Shaklee



Kenapa Doktor Anti Suplemen? 





Suplemen atau makanan tambahan, adalah sesuatu yg masih kabur dan kurang diterima oleh orang2 kita.

Kenapa?

(1) Anggap suplemen sebagai pengganti

Bukannya sikit yg beranggapan "Aku tak makan makanan seimbang, so aku kena makan suplemen".
Suplemen bukan nak ganti makanan. Ingat angkasawan ke? Eh angkasawan pun makan okey. Diorang siap bercucuk tanam dalam kapal angkasa sana.

Suplemen, atau makanan tambahan ni, fungsi dia macam Matematik Tambahan (Add Math). Korang boleh ambik SPM tp taknak ambik subjek lain, nak amik Add Math je?

"Saya dah ambik Add Math, tak payah dah la ambik subjek lain"
Atau, Add Math je A+ tp yg lain semua F, ada hati nak apply masuk UTP? 


(2) Cari suplemen bila dah sakit

Suplemen bukan ubat. Memanglah ada orang guna alternatif as natural remedy (ala sama la macam minum air asam jawa bila batuk, etc). Tapi tu kalau sakit2 manja. Masalahnya bila dah sakit kronik baru nak makan suplemen.

Hat ni lah datang macam2 'pemakanan penyembuh penyakit blablabla' 'teh kencing manis' dan macam2 
lagi.

Masalahnya bila ada yg tolak rawatan hospital sebab nak minum teh kencing manis,... tau2 makin teruk. Datang hospital, doktor pun takleh buat apa dah.

Bila doktor tanya "Kenapa pakcik tak datang hospital awal2?" jawapannya "Pakcik ikhtiar dgn teh kencing manis dulu..." Mau doktor tak naik angin?

Kalau dalam 10 orang pesakit, 6 yang macam tu, tak ke buat doktor2 terus pangkah je suplemen2 ni (benda2 yg dijual as mujarab utk macam2 penyakit tu categorized as suplemen if not on paper pun, bkn 

ubat berdaftar).

So ape nak buat?

1- Amalkan suplemen bukan sebab tak jaga makan. Tapi sebab dah jaga makan, aktiviti sihat, etc. Ingat Add Math?

2- Kalau sakit jumpa doktor, dapatkan rawatan... if nak cuba alternatif, tanya pendapat doktor dulu. Lagi2 kalau penyakit kronik. Nak makan suplemen pun, ubat jangan tak makan.

Nak makan suplemen jgn makan sebarangan, pilih betul2 yg ada kajian, terbukti berkesan (scientifically proven), jgn main ambik testimonial semata coz ramai je yg tipu testi.

Mudah-mudahan apa yg kita amalkan bg kebaikan kpd kita & org2 sekeliling kita.

Akacan,
iReach TravelPreneur

Perlu diingat ya suplemen bukan ubat, ia adalah makanan tambahan. Bukan dah sakit baru nak makan suplemen. Sebaiknya kita ambil dari awal terutama yang basic dari Shaklee seperti

Vitalea
B Complex
Vitamin C
ESP
Vivix

Kenapa kita ambil suplemen? Ianya sebagai usaha kita untuk elakkan penyakit yang kronik. Baiki sel-sel yang rosak dalam badan kita akibat dari pencemaran, makanan proses yang kita ambil, stress dan pelbagai faktor yang menyumbang kepada kerosakan sel dalam badan kita.




Jika anda inginkan suplemen yang ada clinical studies, terbukti berkesan dan selamat boleh hubungi kak Arni. InShaaAllah Kak Arni akan bantu :)

Promo Raya Dexandra 2017 - Dexandra Shah Alam



Ciri-ciri Dexandra yang perlu anda tahu


Dexandra perfumes adalah perfumes EDP yang TAHAN LEBIH LAMA setanding original. Ketahanan baunya melebihi 8 jam dan ke atas dan jika baunya serasi dengan pemakai ia tahan sehinggan 1 hari dan 2 hari pada pakaian.



Diinspirasikan dengan PERFUMES JENAMA ANTARABANGSA. Dengan pengalaman jualan perfumes ini, kami hanya membawa masuk perfumes-perfumes yang sangat TERKENAL & LARIS di Malaysia untuk memudahkan pengguna memilih.

@ Produk Bumiputra Halal
@ Tahan Lama (More than 8 hours)
@ Mudah di bawa ke mana-mana (ringan)
@ Pati original & Alkohol First Grade
@ Setanding produk Antarabangsa
@ Haruman terkenal (Top Perfume) - Inspirasi dari perfumes JENAMA ANTARABANGSA
@ Boleh dibawa solat
@ Menepati citarasa & Permintaan Rakyat Malaysia
@ 35ml, EDP

So tunggu apa lagi inilah masanya nak memborong perfumes untuk keluarga tersayang sempena Hari Raya yang bakal menjelang.

Nak jadi Dropship? Modal permulaan hanya RM150 dan anda boleh menjana pendapatan mengikut kesesuaian masa anda

Ubat Yang Membatalkan Puasa Dan Tidak Membatalkan Puasa


Ramai dikalangan kita yang keliru dengan ubatan yang diambil adakah ia membatalkan puasa atau tidak.


Terdapat pelbagai jenis ubatan yang diambil, yang pasti ubat yang dimakan dan ditelan membatalkan puasa bagaimana dengan suntikan, ubat sapuan, ubat titis mata atau telinga?


Semoga dengan poster berikut memberi petunjuk yang lebih jelas





Ubat Yang Tidak Membatalkan Puasa

1. Tablet Sublingual dengan syarat diletakkan bawah lidah dan tidak ditelan

2. Ubat suntikan

3. Ubat titis mata dan telinga (dengan syarat tidak sampai batas gegendang telinga

4. Ubat sapu

5, Ubat kumur

6. Ubat sembur hidung (dengan syarat tidak disedut


Ubat Yang Membatalkan Puasa

1. Ubat biji 

2. Ubat minum

3. Ubat sedut

4. Pesari (ubat yang dimasukkan ke dalam vagina)

5. Supsitori/Enema (ubat yang dimasukkan ke dalam dubur)


Islam adalah agama yang mudah. Ia bukannya memudaratkan. Jika kita sakit dan tidak dapat berpuasa kita boleh ganti puasa dan membayar fidyah.


Bagaimana pula aturan makan Vitamin Shaklee di bulan Ramadhan. Bagi customer kak Arni, Kak Arni akan guide cara makan vitamin di bulan Ramadhan.

Jadual Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Selangor Tahun 2017


Assalammualaikum Dan Selamat Pagi, Salam Jumaat yang barokah, InShaaAllah pada hari esok kita akan menyambut Ramadhan.


Kak Arni kongsikan jadual waktu Imsak dan Berbuka puasa negeri Selangor. Jadual ni penting untuk memudahkan kita menguruskan masa sepanjang Ramadhan. Semoga Ramadhan kali ini lebih baik dari yang sebelumnya.





Bagi yang mencari menu sahur boleh klik Menu Sahur Ringkas dan Mudah

Bagi yang mencari vitamin sepanjang Ramadhan boleh klik Vitamin Puasa

Bagi yang mencari vitamin ibu menyusu boleh klik Vitamin Ibu Menyusu

Tip Anak Mudah Bangun Waktu Sahur


Selain dari kesibukan kita menyediakan juadah untuk sahur, cabaran kita di pagi hari ialah mengejut anak-anak bangun bersahur.


Bagi mereka yang anak jenis mudah bangun tidur mungkin tidak menjadi masalah, panggil sekali terus melompat ke bilik air uruskan diri.





Yang menjadi cabaran ialah panggil berkali-kali tapi tak bangun-bangun haha yang kalau dibiarkan memang tak bersahur la jawabnya. Amat rugi kalau kita tidak bersahur.



Hadis Anas r.a katanya: Rasulullah s.a.w bersabda: Hendaklah kamu bersahur kerana di dalam bersahur itu ada keberkatannya.


Hadis Zaid bin Thabit r.a katanya:

Kami pernah bersahur bersama Rasulullah s.a.w. Setelah itu kami pun mendirikan sembahyang Subuh. Kemudian aku bertanya: Berapakah selang waktu di antara keduanya? Baginda menjawab: Kira-kira bacaan lima puluh ayat .

Bersahur hukumnya sunat. Walaupun sunat tetapi sangat besar manfaatnya.

1) Manfaat untuk diri sendiri. Mendapat tenaga untuk berpuasa.
2) Mendapat pahala dengan percuma kerana ia adalah sunat dan sunnah Nabi s.a.w. Jadi rugilah mereka yang meninggalkan sahur.

Ia juga salah satu amalan Nabi s.a.w.Mendapat pahala menghidupkan sunnah Nabi s.a.w. Dan waktu sahur ialah waktu yang penuh keberkatan. Puasa akan menjadi mudah.


Tip Anak Mudah Bangun Waktu Sahur


Ada banyak cara yang kita boleh lakukan agar anak-anak mudah untuk bangun sahur antaranya ialah


1. Galakkan anak-anak tidur sebelum jam 11pm, biasanya selepas Solat Terawih habis dalam 9.30pm mereka akan menjamah makanan ringan yang disediakan atau makan di rumah. Berehat seketika atau ulangkaji pelajaran.


2. Sebelum mereka tidur kita boleh mengingatkan mereka, esok pagi anak-anak semua kena bangun awal untuk bersahur seumpama kita dah tanamkan dalam minda mereka perlu bangun lebih awal. Baca niat puasa sebelum tidur.


3. Elakkan makan makanan yang berat atau sukar dihadam sebelum tidur, kurangkan minum air manis sebelum tidur.


4. Bercerita dengan mereka tentang menu semasa bersahur, kalau boleh menu kesukaan mereka. Supaya mereka berselera untuk makan.


5. Kejut mereka dalam selang masa 10 minit, selepas mereka bangun terus ke bilik air bersihkan diri. Andai kata pitching suara terlebih tinggi, sampai bergegar pintu rumah, maaf ya jiran-jiran


Waktu yang sesuai untuk mereka bersahur ialah jam 5am, seusai bersahur boleh menunggu masuk waktu Subuh. Kebetulan tahun ini bulan Ramadhan ialah cuti sekolah 2 minggu, anak-anak lebih relaks tidak perlu rushing ke sekolah. Ini lebih memudahkan ibubapa yang bekerja.


Bagi anak-anak yang sangat liat untuk bangun ada cara yang lebih ekstrim, biasanya kak Arni gunakan spray air :) InShaaAllah mereka lebih cepat sedar dan boleh bangun dengan cepat.





Semuanya terpulang kepada kita sebagai mak-mak yang tahu rutin anak-anak kita. Tapi yang paling penting kita mak-mak ni kena bangun lebih awal, jangan lupa set alarm clock. Tersedar sebab dengar azan Subuh, maka satu rumah tak bersahur :)


Bagi ibu-ibu yang mencari menu sahur yang mudah disediakan dan berkhasiat boleh klik Menu Sahur

Semoga ibu-ibu semua bersabar melayan karenah anak-anak sepanjang bulan Ramadhan.

10 Menu Sahur Yang Ringkas Dan Mudah Di Sediakan


Apa khabar semua hari ini? Semasa entri ini ditulis kita akan menyambut Ramadhan dalam sehari sahaja lagi.


Bagaimana persiapan kita menyambut Ramadhan, Kak Arni pasti para ibu sedang menyiapkan bekalan makanan untuk sahur dan berbuka, terutama ibu-ibu yang bekerja. Seperti yang kita sedia maklum setiap tahun sepanjang Ramadhan jalan akan sesak menjelang waktu petang terutama 2 minggu pertama puasa.


Setiba di rumah kita pasti sibuk menyediakan hidangan untuk berbuka dan dalam masa yang sama melayan anak-anak. Waktu malam pula dah ada kerja rumah menunggu. Waktu pagi dah sibuk menyediakan pula makanan untuk bersahur.


Memandangkan kita akan mula puasa pada hari Sabtu, ianya adalah waktu yang sesuai untuk kita menyediakan bahan-bahan mentah supaya mudah dimasak terutamanya waktu sahur. Walau ringkas ianya lebih mudah jika kita dah ada bahan-bahan seperti berikut.


Bawang merah dan putih yang sudah dikupas/dikisar
Ikan bilis yang dah di bersihkan perutnya
Telur ayam
Ayam yang dah siap dipotong dibahagikan mengikut hari
Ikan yang dah siap disiang dibahagikan mengikut hari
Sayur yang dah siap dipotong
Telur asin


Tambahan terutama waktu kecemasan

Serunding
Sambal hitam
Sambal bilis
Sardin
Roti

Paling penting BERAS dan minyak masak ada.


10 Menu Sahur Yang Mudah Dan Ringkas  


Bagi yang inginkan hidangan yang lebih ringkas dan mudah disediakan. Kita boleh buat minuman yang sedap dengan ESP, Cinch dan buah-buahan, minuman ini mengenyangkan, menyegarkan dan memberi tenaga untuk badan kita.














Nampak sedap dan menyelerakan, betul ke betul :) Cinch ada 3 perisa yang rasanya memang boombastic ada cafe late, chocolate dan vanilla.




Bagi yang ada anak-anak kecil baru belajar berpuasa, Kak Arni memang sangat rekomen set ini. Performance Drink, ESP dan Mealshakes manakala yang Cinch Tea tambahan untuk ibu ayah.

Menu sahur yang lain yang boleh kita follow KLIK.

Elakkan makanan pedas, bersantan semasa bersahur bagi menjaga perut kita. Berhati-hati juga semasa membeli juadah berbuka puasa di pasar Ramadhan.


 Selamat Menyambut Ramadhan Al Mubarak, bulan yang penuh keberkatan.

Cara Memeriksa Payudara Sendiri Di Rumah - Shaklee Shah Alam


Baru-baru ini berlangsungnya Health Carnival Shaklee di antara pemeriksaan kesihatan yang boleh dilakukan ialah BMI, Health Bone Check, Glucose check, Kolesterol dan Breast Health Check.


Semasa di kaunter Breast Health Check, menurut pegawai yang bertugas setiap 20 wanita ada 1 yang menghidapi kanser payudara. Dan ini adalah perkara yang sangat membimbangkan.


Mengikut 1 artikel dari majalah kesihatan iSihat, menjelang 2025 jumlah wanita yang menghidap penyakit kanser payudara di negara ini dijangka meningkat sebanyak 50 peratus. Ianya berpunca daripada rendahnya kesedaran di kalangan wanita untuk menjalani pemeriksaan awal kanser payudara.


Antara kaedah pengesanan awal yang boleh di lakukan ialah pemeriksaan sendiri di rumah. Info ni Kak Arni dapat dari flyers yang diberikan oleh Persatuan Kebajikan Kanser Payudara Malaysia semasa Health Carnival anjuran Shaklee.


Cara Memeriksa Payudara Sendiri Di Rumah





Kita bertanggungjawab terhadap kesihatan payudara kita. LIHAT dan PERIKSA.

Payudara berbeza dalam bentuk dan saiz. Rupa bentuk dan saiz tidak akan kekal sepanjang hayat. Perubahan bentuk dan dan saiz payudara berlaku disebabkan oleh kedatangan haid, kehamilan, peningkatan umur atau perubahan berat badan.


Kebanyakan perubahan ini tidak berbahaya. Walaubagaimana pun perubahan yang luar biasa perlu diperiksa oleh doktor.





1. LIHAT

Tanggalkan pakaian  anda hingga ke pinggang dan berdiri dihadapan cermin. Ini harus dlakukan dalam bilik yang terang.

Perhatikan perubahan saiz, bentuk, warna dan rasa permukaan kulit dan puting. Perhatikan juga kedudukan puting dan picit dengan perlahan untuk memastikan tiada sebarang cecair atau darah.


2. BARING DAN PERIKSA

Baring menelentang  dengan meletakkan lipatan tuala atau kain di bawah bahu kiri. Ini membolehkan payudara leper dan melebar.

Letak tangan kiri di bawah kepala. Gunakan tangan kanan untuk memeriksa payudara Kiri.

Periksa seluruh kawasan dari tulang selangka hingga ke garis kesan coli di bawah payudara dan dari bahagian tengah dada hingga paras ketiak di tepi.


3. PERIKSA PAYUDARA ANDA

Rapatkan jari kedua hingga keempat dan gunakan bahagian rata untuk memeriksa,

Gerakkan jari dalam bulatan kecil sebesar syiling 20 sen. Tekan dengan perlahan tetapi mantap untuk mengesan sebarang perubahan yang luar biasa.

Bayangkan payudara sebagai permukaan jam. Mulakan pemeriksaan di titik pukul 12 dan bergerak sekitar kawasan payudara sehingga sampai ke titik permulaan tadi.

Alihkan kedudukan jari ke bawah, jarak anggaran satu jari dan ulang pergerakan pemeriksaan dalam bentuk bulatan kecil (seperti langkah 3) hingga ke kawasan puting.

Tolak puting ke tepi dan periksa bahagian  bawah dan sekeliling puting. Anda akan merasa penebalan yang normal di bawah puting  payudara dan dibahagian garis kanan coli. Penebalan dibahagian garis coli ini menyokong payudara.


4. KETIAK

Alih lengan kiri anda dan luruskan ke bawah di sisi. Periksa payudara di kawasan ketiak.


5. PAYUDARA KANAN

Alih lipatan tuala atau kain ke bawah bahu kanan. Letak tangan kanan di belakang kepala. Gunakan tangan kiri untuk memeriksa payudara KANAN pula.

Ulang langkah-langkah seperti yang dilakukan untuk payudara KIRI tadi.


Proses mengenali payudara sendiri bukan terhad kepada wanita yang berkahwin sahaja malahan termasuk semua remaja, bujang, berkahwin, warga emas termasuk lelaki.


Biasakan diri dengan perubahan normal payudara

Sebulan sekali, pada hari 7 - 10 dari hari pertama haid

Jika sudah putus haid atau kitaran haid yang tidak tetap dan untuk lelaki pilih  hari yang sama setiap bulan

Juga semasa hamil


Pengesanan awal dan rawatan perubatan yang segera dapat menyelamatkan payudara anda dan juga nyawa anda


Dapatkan nasihat doktor jika anda mengesan

Perbezaan luar biasa pada saiz, bentuk, rasa permukaan kulit dan warna payudara.

Lekukan atau kedutan pada payudara

Perubahan kedudukan puting dan puting tenggelam

Lelehan yang keluar dari puting

Ketulan atau benjolan luar biasa di mana-mana bahagian payudara.


Baca kisah bagaimana kesan Resveratrol kepada pesakit breast cancer klik Resveratrol


Kesan Resveratrol Kepada Pesakit Breast Cancer


Mengikut 1 artikel dari majalah kesihatan iSihat, menjelang 2025 jumlah wanita yang menghidap penyakit kanser payudara di negara ini dijangka meningkat sebanyak 50 peratus. Ianya berpunca daripada rendahnya kesedaran di kalangan wanita untuk menjalani pemeriksaan awal kanser payudara.

Pemeriksaan awal adalah lebih baik untuk menyelamatkan payudara dan juga nyawa.








Ikuti kisah pesakit breast cancer ,


Pada Oktober 2006, saya telah disahkan menghidap Kanser Payudara. Menjalani pembedahan membuang benjolan payudara sebanyak 2 kali dan telah menjalani kemoterapi, terapi biologi (herceptin), radiasi dan histerektomi.

Setelah selesai menjalani kemoterapi, saya mula mengambil Nutriferon Shaklee, Vitalea, Ostematrix dan Sustained Release Vita-C dan VIVIX bermula 6 bulan sebelum pemeriksaan susulan terakhir saya. Ketua Pakar Pembedahan Onkologi di Breast Department, Moffitt Cancer Center, Tampa Florida mengatakan hasil ujian darah saya sangat baik!

Saya bertanya jika saya ada kemungkinan untuk pulih sepenuhnya dari kanser payudara ini. Doktor kata ‘tidak’ namun terdapat satu bahan yang didapati untuk mengubati kanser payudara. Mereka berpendapat bahan ini akan mencegah berulangnya kanser payudara dan juga kanser prostat. Moffitt baru sahaja tersenarai sebagai penerima geran satu juta dolar bagi percubaan klinikal bahan ini.

Bila saya bertanya “Apakah bahan itu?”, doktor menjawab ia adalah RESVERATROL. Saya terus menjawab saya telah mengambil Shaklee Vivix (Resveratrol) selama 6 bulan. Doktor kelihatan sangat terkejut dan berkata “Awak adalah orang pertama yang saya lihat mempunyai kesan yang sangat bagus dengan resveratrol. Saya akan meminta awak untuk terlibat dalam ujikaji”.

Sekiranya geran diluluskan saya sangat teruja dapat membantu Susan B. Komen Foundation dalam kajian ini. Pengambilan VIVIX, Nutriferon dan suplemen lain telah menghilangkan ketakutan saya terhadap kanser dan mencegah berulangnya dari berlaku kanser.

Barbara W, Seminole, FL 9/17/2009



Bagaimanakah RESVERATROL dalam VIVIX membantu?





Resveratrol dapat menghalang sel kanser dari merebak dan menggalakkan proses membunuh sel-sel yang tidak normal dalam badan.

Resveratrol terbukti mampu mencegah penyakit kanser termasuk kanser payudara, kanser usus, kanser ovari, kanser paru-paru dan tiroid. .

Menurut kajian yang dibuat oleh Universiti of Missouri pada Oktober 2013, lebih banyak sel kanser yang mati jika pesakit dirawat menggunakan gabungan resveratrol (kandungan utama VIVIX) dan terapi berbanding dangan terapi sahaja.


Ramuan Vivix telah terbukti memberi kesan positif terhadap empat mekanisme utama penyebab penuaan. 4 mekanisme utama penuaan selular


Kerosakan DNA - Vivix memelihara dan memulihcara kerosakan DNA

Pengawal Genetik - Vivix memberi impak positif terhadap pengawal genetik dengan memperlahankan penuaan pada peringkat selular.

Penurunan Tenaga Selular - Mitochondria dalam sel tubuh kita menghasilkan tenaga (spark plug) Ramuan Vivix merangsang biogenesis mitochondrian.

Penimbunan Protein AGE (Advanced glycation end products) - Vivix 10 kali lebih berkuasa berbanding resveratrol sahaja dalam memperlahankan pembentukan Protein AGE.

Resveratrol merupakan salah satu kandungan dalam Vivix yang telah dirujuk lebih daripada 2000 penerbitan penyelidikan termasuk beberapa kajian yang dijalankan oleh Harvard University, National Institute of Aging, National  Cancer Institute dan banyak lagi.


CARA SOLAT TARAWIH DI RUMAH





Memandangkan lagi beberapa hari kita akan menyambut Ramadhan. Kak Arni nak kongsikan cara Solat Tarawih yang kita mak-mak yang ada anak kecil boleh lakukan di rumah.


Seperti kita yang sedia maklum, ramai di kalangan kita yang teringin nak solat  berjemaah di masjid atau surau akan tetapi bila ada anak kecil mungkin masa kita terbatas terutama yang ada anak-anak kecil yang ramai dan siangnya pula bekerja.



Jangan sedih ya ibu-ibu semoga panduan ini memberi manfaat. Panduan ini kak Arni terima melalui grup Whatsapp.


Cara Solat Tarawikh di rumah


Solat Tarawih bererti solat dengan rasa senang dan kelapangan hati selepas solat fardhu Isya'.

Mudahnya nak beribadah.. jangan sedih kalau tak dapat ikut buat terawih di masjid.
● Mungkin kita ada anak yang masih kecil, jadi agak sukar nak bawak si kecil bersama ke masjid.

● Mungkin kita ibu bekerja yg sudah seharian bekerja di pejabat dan pulang menyambung tanggungjawab di rumah pula.

● Solat Tarawih dikerjakan setelah mengerjakan sembahyang Isyak dan waktunya berpanjangan sehingga akhir malam. Jadi bolehlah ibu berehat atau menunggu si kecil tidur dahulu... sangat bersesuaian dengan diri mereka yang sudah keletihan menguruskan rumah dan keluarga.

Bagi yang baru nak berjinak solat tarawih dirumah, boleh ikut cara di bawah ye:

SOLAT SUNAT TERAWIH
~~~~~~~~~~~~~~~~~

● Niatnya  :
أ ُصـَــلـِّــى سـُــنـَّـَــة َ الــتـَّـَــرَاو ِيـْــح ِ رَكـْــعـَــتـَــيـْــن ِ لـِــلـَّـَـه تـَــعـَــالـَــى
“Sahaja aku solat sunat tarawih dua rakaat kerana Allah Ta’ala.”

● Bilangan rakaat buatlah yang termampu.  Paling ringkas buat 11 rakaat, 8 terawih dan 3 witir. Lakukan setiap 2 rakaat satu salam dan seterusnya.  Witir pula, 2 rakaat 1 salam dan witir 1 rakaat 1 salam.

● Apa yang wajib adalah surah al Fatihah, surah surah berikutnya adalah pilihan kita dan ia adalah sunat.

● Segala bacaan di luar solat, seperti salawat, doa dan periwayatan khalifah tidak termasuk amalan solat tarawih, tetapi hanya selingan antara solat. Tidak ada larangan untuk bersalawat atau berdoa, jika cara dan adab melakukannya baik. Dan ia tidak menjejaskan solat tarawih jika ditinggalkan.

SOLAT SUNAT WITIR
~~~~~~~~~~~~~~~

Solat Witir adalah salah satu solat sunat yang sangat dituntut untuk dikerjakan.
Hukum solat Witir adalah Sunnat Muakkad. Jumlah maksima solat witir itu ialah 11 rakaat (6 salam), sebaik-baiknya 3 rakaat (2 salam) dan sekurang-kurangnya satu rakaat sahaja.

Jika berniat hendak melakukan qiyamullail, boleh tangguhkan solat witir selepas selesai qiyamullail tersebut kerana solat witir adalah penutup kepada solat2 sunat yang lain.

● Niat Solat Sunat Witir Dua Rakaat
أصَلِّي سُنَّةَ الوِتْرِ رَكَعَتَيْنِ لِلهِ تَعالىَ
"Aku solat sunnat witir dua rakaat kerana Allah Taala"

● Niat Solat Sunat Witir Satu Rakaat
أصَلِّي سُنَّةَ الوِتْرِ رَكَعَةً لِلهِ تَعالىَ
"Aku solat sunnat witir satu rakaat kerana Allah Taala"

● Zikir Selepas Solat Witir
سُبْحَانَ اللَّهُ الْمَلِكِ الْقُدُّوسِ  [3x]

● Doa Solat Witir
"Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung dengan keredhaanMu daripada kemurkaanMu,dan aku berlindung dengan kemaafanMu daripada balasanMu,
dan aku berlindung denganMu seperti pujiMu sendiri ke atas diriMu.
Maka segala pujian dan sanjungan sehingga Engkau redhai..

Sangat lah mudah..tiada alasan untuk tidak dapat buat solat tarawih kerana tidak dapat ke masjid. Selepas anak-anak dah tidur dan selepas berehat, bolehlah kita mulakan. Jom sama-sama berubah kearah yang lebih baik..kalau tahun lepas langsung tak dapat buat solat tarawih, tahun ni kita usaha buat.

SEMOGA BERMANFAAT.

Bagi ibu-ibu yang menyusukan bayi dan ingin bertenaga semasa bulan puasa boleh klik Ibu Menyusu Bertenaga

Perkara Yang Suami Wajib Lakukan Ketika Isteri Mengandung


Setiap pasangan selepas berkahwin pasti inginkan cahayamata. Bagaimana pula  tanggungjawab seorang suami apabila mengetahui isteri mengandung.





Perlu diketahui emosi seorang wanita yang mengandung memang sensitif, mood berubah-ubah. Perkara ni suami memang kena banyak bersabar. Tidak mudah ya seorang wanita mengandung, mereka sendiri bergelut untuk adjust badan mereka dengan perubahan yang dialami bermula minggu pertama hingga minggu terakhir kehamilan.



Perkara Yang Suami Wajib Lakukan Ketika Isteri Mengandung


Sila ikut tips ni ya supaya rumahtangga lebih harmoni :)


1. Luangkan Masa Bersama Isteri

Mungkin sebelum ni suami selalu keluar, apakata sepanjang isteri mengandung lebihkan masa di rumah bersama isteri. Kerana pada waktu ini isteri sangat  memerlukan anda. Bagi yang berjauhan dengan isteri selalu lah hubungi isteri, mungkin boleh buat surprise gift. Bila mereka happy mereka lebih tenang dan lebih sihat.


2. Menjaga Pemakanan Isteri

Paling penting pastikan isteri makan vitamin kehamilan. Paling baik hadiahkan isteri Set Kehamilan Shaklee. Pujuk isteri elakkan makanan yang tidak berkhasiat, makanan yang tinggi kandungan gula, makanan proses, fast food. Selain tidak elok untuk kesihatan isteri ianya mungkin akan efek kepada bayi yang dikandung.

Mungkin masa ini isteri anda mengidam, teringin nak makan sesuatu. Cuba usahakan as long as makanan itu halal dan elok dimakan. Sediakan kudapan yang sihat untuk isteri contohnya buah-buahan, yogurt, kismis dan kekacang.


3. Mengiringi Isteri

Contohnya jika ke shopping complex, please ya Cik Abang jangan tinggalkan isteri tu. Berjalanlah beriringan, isteri terpaksa berjalan dengan perlahan kerana membawa perut yang besar, mungkin dengan berjalan laju mereka akan rasa sakit di bahagian peranakan atau pangkal peha. Carilah tempat duduk supaya isteri dapat berehat sebentar.

Katakuncinya  ialah BERSABAR


4. Menjadi suami ni, jangan menunggu berfikirlah dengan logik akal. Jangan menunggu isteri meminta tolong, buatlah kerja-kerja rumah seperti membasuh menyidai baju, kemas rumah kalau boleh memasak itu lebih baik. Unless anda ada pembantu rumah.


5. Belajar Memahami

Emosi wanita mengandung sentiasa berubah-ubah, tiba-tiba je mood swing, sensitif, merajuk, marah-marah.  Sebagai suami, anda kena belajar situasi, bukan anda sebagai suami yang naik angin tak tentu pasal. Istighfar banyak-banyak.. Isteri sedang mengandungkan anak anda. Pujuklah mereka, berikan segelas air dan minta dia berehat.


6. Membantu menjaga anak

Mungkin isteri sedang mengandungkan anak yang seterusnya dan anda ada anak kecil yang lain. Jagalah anak yang lain, mereka juga perlukan perhatian. Biar isteri berehat sementara untuk melegakan sakit pinggang dan kaki.


7. Teman Isteri Check Up

Seboleh-bolehnya temankan isteri setiap kali check up di klinik, Jika tidak dapat temankan atas urusan kerja , bertanyalah keadaan isteri dan baby selepas check up. Isteri akan rasa sangat dihargai dan disayangi.


Selain itu sebagai bakal bapa banyakkan lah solat sunat agar isteri dan baby yang dikandung sihat dan dipermudahkan urusan sepanjang mengandung dan bersalin. Banyakkan baca Al Quran ajak isteri sama-sama mengaji. Mudah-mudahan anak yang dilahirkan menjadi anak yang soleh. InShaaAllah.


Rawatan Bartholin Cyst Yang Berkesan Supaya Tidak Melarat Dengan Vivix





Pernah dengar tentang Bytholin Cyst? Kak Arni sendiri pun baru tahu tentang Bytholin Cyst ni. Penyakit ini bukan sesuatu yang remeh ya, ia perlu diberi perhatian serius jika kita mengalaminya.


Pembengkakan kelenjar bartholin atau lebih dikenali sebagai bartholin cyst ini kerap berlaku kepada wanita yang berada dalam lingkungan umur yang sedang subur iaitu 20-an. Pembengkakan yang berlaku ini biasanya berhampiran dengan permukaan vagina.


Kelenjar bartholin (bartholin gland duct) berperanan dalam membekalkan mukus dan kelembapan kepada kawasan vagina. Duktus yang menyambungkan kelenjar bartholin dengan bukaan vagina wanita berukuran 1 inci panjang dan jika ia tersumbat ia boleh menyebabkan pembengkakan pada kelenjar bartholin.


Dan ramai yang tidak menyedari mereka ada Bartholin Cyst sehingga mereka berasa sakit dan tidak selesa.


Tanda-Tanda Bartholin Cyst 


Tanda-tanda jangkitan dan pembengkakan kelenjar bartholin dapat dirasai apabila pesakit merasakan kesakitan pada bahagian vagina dan kebiasaannya penghidap bartholin cyst yang bernanah ini hanya boleh duduk di atas sebelah punggung sahaja.


Pesakit akan mengalami demam, bahagian vagina yang membengkak, kemerahan dan berasa sakit. Seumpama bisul bila semakin membengkak dan bernanah kita akan rasa sakit dan tidak selesa. Biasanya ramai yang tidak perasan dengan kehadiran cyst ini kecuali setelah membuat pemeriksaan dengan doktor.





Cyst yang membesar lebih daripada 1 inci diameter akan membuatkan pesakit tidak selesa, terutamanya ketika duduk, berjalan dan ketika melakukan hubungan seksual. Ini kerana kelenjar bartholin lah yang menyediakan cecair untuk peliciran semasa hubungan seksual, dan jika salur ini tersumbat, maka ia akan membesar dan dipenuhi lendir. 


Dan itulah yang dikenali sebagai cyst. Cyst itu boleh membesar daripada saiz kacang ke saiz bola golf malah lebih besar dari itu. Itu sebab penting untuk segera mendapatkan rawatan bartholin cyst.


Punca Berlaku Bartholin Cyst 


1. Hubungan kelamin Apabila melakukan hubungan kelamin, lebih banyak cecair yang akan dihasilkan atau keluar. Ini menyebabkan kekotoran dan perlu dibersihkan sebaiknya. Sebaik-baiknya selepas melakukan hubungan kelamin terus basuh jangan dibiarkan.


2. Kebersihan faraj Mungkin di saat bercukur, ada timbul bisul tanpa disedari. Jadi, pastikan faraj sentiasa dalam keadaan bersih dan kering, kerap membuang air kecil dan kerap menukar pantyliner. 


3. Faktor usia Wanita yang sudah menopause berkemungkinan boleh mengalami masalah bartholin cyst. Ia sering berlaku pada umur 60 ke atas.


Rawatan Untuk Mereka Yang Mengalami Bartholin Cyst


1. GLA Complex




Kebanyakan masalah cyst, ramai yang mengesyorkan untuk mengambil GLA Complex. GLA Shaklee dapat membantu masalah hormon sekaligus mengecutkan cyst.  GLA merupakan sejenis asid lemak Omega-6 yang digunakan oleh badan kita untuk membentuk prostaglandin – bahan berkesan berupa hormon yang membantu badan mengawalatur proses badan yang normal. Minyak benih bunga matahari adalah satu lagi sumber asid lemak Omega-6. Ia mengandungi vitamin E yang membantu melindungi dinding arteri dan menyokong sistem imun dengan memelihara integriti sel.


2. Vivix





Kuasa antioksidan 40x lebih tinggi daripada anggur biasa, mengandungi asid elagik membantu mengurangkan kesan oksidatif stress dan elak kanser, lebih berkesan melawan radikal bebas, mengandungi polifenol dan resveratrol yang merupakan antioksida yang sangat kuat. VIVIX sangat membantu untuk mengecutkan cyst dan pada masa yang sama membaiki sel yang rosak.

Kandungan Resveratrol yang tinggi dalam Vivix membantu merencatkan pertumbuhan abnormal sel.


3. Garlic Complex



Garlic Complex adalah antibiotik semulajadi. Ia berperanan untuk membunuh bakteria dan membantu mengawal jangkitan kuman yang berlaku pada bahagian faraj.


Sila whatsapp Kak Arni 010-2995619 untuk maklumat lanjut berkaitan vitamin Shaklee.

Penghidap Penyakit Alzheimer Pulih Dengan Vivix



Alzheimer adalah masalah kesihatan umum yang semakin serius dihadapi oleh golongan warga emas dan memerlukan penjagaan keluarga mereka.


“Alzheimer merupakan penyakit nyanyuk yang biasa menyerang warga emas. Mengikut statistik Asia Pasifik, penghidap penyakit ini telah mencecah 18 juta orang. Lebih kurang 60,000 orang di Malaysia merupakan penghidap Alzheimer. Dijangka pada tahun 2020, angka ini akan berganda kepada 120,000 orang"


Individu yang berisiko untuk mendapat penyakit ini ialah seseorang yang menghidap hipertensi apabila mencecah usia 40 tahun ke atas, penghidap diabetes, kurang melakukan senaman, paras kolesterol yang tinggi dan faktor keturunan iaitu mempunyai ahli keluarga yang menghidap penyakit ini pada usia lingkungan 50-an.


Antara simptom lain dementia ialah lupa perkara yang sering dilakukan, cepat penat, sukar membezakan masa, tempat dan orang, hilang daya logik, pelupa, tidak mampu melakukan kegiatan harian dan menyiapkan diri sendiri, tidak boleh menumpukan perhatian, susah mengingat perkataan ketika bercakap dan sukar menamakan objek.




Bagaimana Vivix bertindak dalam mengatasi masalah penyakit Alzheimer:


1. Melindungi sel ke tahap DNA.

2. Menambah tenaga sel.

3. Memperbaiki sel.

4. Tingkatkan prestasi sel.


Testimoni:

Kisah seorang ibu berusia 89 tahun, menghidap penyakit Alzheimer yang dikongsikan anaknya, Bill. Beliau diberikan ubat pelali agar dapat terus tidur.

Our Mom had become bed-ridden, wore diapers and seldom recognized family or
friends. We bathed, dressed, and fed her. She was diagonosed the beginning of he
worst stage of Alzheimers. Mom was prescribed Aricept and slept for those 7 months. Next they prescribed Exelon, another 3 months of sleeping. Were Alzheimer drugs just meant to keep patients sedated? Then came Namenda, Mom became violently ill, lay in bed in pain and lost 30 pounds in less than 30 days.

We decided to stop all prescription medications and get her on a Shaklee Supplement program to give her body the benefits of health. She took VitaLea Gold, Memory Optimizer, HerbLax, Energzing Soy Protein and Optiflora. Within a few weeks she started getting up on her own and showing improvements. Then Shaklee introduced a new product, Vivix.

Within a few weeks of adding Vivix Mom began recognizing family members, she
remembers all her children again. She can brush her teeth, wash and dress herself, and no longer wear diapers. She does the dishes and sweeps the patio. When we shop she has conversations with other people. She plays with her great grandchildren, many songs & rhymes she didn’t remember before. She now sings and recites to them. Her long term memory returned, though not perfect, and has selective short term memory. Today Mom is only stage 1-2 Alzheimers.

A few times when we forgot to give her the supplements or when the Vivix wasn’t
available she became listless and confused. Not only is that stressful for Mom, but it
makes it very difficult for us as her caregivers. We now see to it we have an ample
supply and it always travels with us.

Thankfully,
Judy, Sandy and Bill K



Ibu kami telah menjadi terlantar, memakai lampin dan jarang dapat mengecam keluarga atau rakan-rakan. Kami bantu ibu untuk mandi, berpakaian, dan makan. Ibu didiagnos pentakit Alzheimer di peringkat paling teruk. Ibu telah diberikan Aricept dan tidur selama 7 bulan. Seterusnya berikan Exelon, untuk tidur 3 bulan lagi. Adakah ubat Alzheimer hanya bertujuan untuk memberi ubat pelali kepada pesakit? Kemudian pula Namenda, sakit ibu menjadi lebih teruk, terlantar di atas katil dalam kesakitan dan kehilangan 30 pound dalam masa kurang dari 30 hari.

Kami mengambil keputusan untuk menghentikan semua ubat-ubatan preskripsi dan memasukkan ibu dalam program Supplement Shaklee untuk memberi ibu manfaat kesihatan. Ibu mengambil VitaLea Gold, Memory Optimizer, HerbLax, Energzing Soy Protein dan Optiflora. Dalam masa beberapa minggu ibu mula bangun dan menunjukkan perubahan. Shaklee kemudian telah memperkenalkan produk baru, iaitu Vivix.

Dalam masa beberapa minggu ibu mengambil Vivix, ibu mula mengenali ahli keluarga, dan ingat semua anaknya. Ibu boleh berus gigi, basuh dan berpakaian sendiri, dan tidak lagi memakai lampin. Ibu membasuh pinggan mangkuk dan menyapu. Apabila kami membeli-belah, ibu berbual dengan orang lain. Apabila ibu bermain dengan cicit, banyak lagu-lagu dan puisi yang ibu tidak ingat dahulu, beliau kini menyanyi dan membaca kepada mereka. Ingatan jangka panjang itu kembali, walaupun tidak sempurna, dan ingatan jangka pendek ibu terhad. Hari ini penyakit ibu adalah hanya di peringkat 1-2 Alzheimers.

Beberapa kali apabila kami terlupa untuk memberi makanan tambahan atau apabila Vivix tidak ada ibu menjadi tidak bermaya dan keliru. Bukan sahaja yang memberi tekanan kepada ibu, tetapi ia menjadikan sangat sukar buat kami sebagai penjaga beliau. Kami kini pastikan kami mempunyai bekalan yang mencukupi dan ia sentiasa ada dengan kami.

Syukurlah,
Judy, Sandy dan Bill  K


Bagaimana Vivix Membantu Pesakit Alzheimer



Alzheimer adalah masalah kesihatan umum yang semakin serius dihadapi oleh golongan warga emas dan memerlukan penjagaan keluarga mereka.


“Alzheimer merupakan penyakit nyanyuk yang biasa menyerang warga emas. Mengikut statistik Asia Pasifik, penghidap penyakit ini telah mencecah 18 juta orang. Lebih kurang 60,000 orang di Malaysia merupakan penghidap Alzheimer. Dijangka pada tahun 2020, angka ini akan berganda kepada 120,000 orang"


Individu yang berisiko untuk mendapat penyakit ini ialah seseorang yang menghidap hipertensi apabila mencecah usia 40 tahun ke atas, penghidap diabetes, kurang melakukan senaman, paras kolesterol yang tinggi dan faktor keturunan iaitu mempunyai ahli keluarga yang menghidap penyakit ini pada usia lingkungan 50-an.


Antara simptom lain dementia ialah lupa perkara yang sering dilakukan, cepat penat, sukar membezakan masa, tempat dan orang, hilang daya logik, pelupa, tidak mampu melakukan kegiatan harian dan menyiapkan diri sendiri, tidak boleh menumpukan perhatian, susah mengingat perkataan ketika bercakap dan sukar menamakan objek.


Entri kali ini akan fokus kepada Diabetes salah satu punca kepada Alzheimer, mengikut kajian yang dilakukan oleh Alpert Medical School, Brown University, Alzheimer adalah Diabetes Tahap 3.


Antara punca utama ialah GULA, sel otak menjadi "resistant" kepada insulin, ianya menjadi semakin lemah. Gula yang berlebihan ini menyebabkan memori semakin kabur, semakin lupa. Gula menyebabkan pembentukan plak di otak.







Bagaimana Vivix Shaklee Membantu Diabetes?






Ramuan Vivix yang terdiri daripada campuran botani yang kaya dengan resveratrol dan polifenol dapat memberi manfaat kepada pesakit diabetes dengan:


Memperlahankan atau mengurangkan Sindrom Resistansi Insulin (“metabolic syndrome”) 

Vivix adalah antioksidan yang berkuasa untuk membantu melindungi dan membaiki sel yang rosak.  Jadi, pengambilannya secara berterusan dapat memberi manfaat dalam mengurangkan Metabolic Syndrome yang mengarah kepada penyakit kardiovaskular dan kencing manis yang disebabkan oleh kerosakan gen.


Mengawal kepekatan gula dalam darah

Karbohidrat yang dicerna akan menghasilkan gula yang memberikan kita tenaga. Walau bagaimanapun, pengambilan karbohidrat yang tinggi seperti nasi akan menyebabkan kandungan gula dalam darah kita meningkat. Dengan Vivix, polifenol yang terkandung dalam anggur muscadine akan melambatkan pencernaan dan penyerapan karbohidrat dalam darah dan seterusnya mengelakkan pengumpulan gula yang tinggi yang menyebabkan kencing manis.


Mengelakkan kerosakan mata, menggalakkan penyembuhan luka dengan segera

Polifenol Anthocyanins yang terkandung di dalam Vivix membantu dalam membaiki penglihatan dan menyembuhkan luka dengan segera.


Mencegah pembentukan protein AGE

Protein AGE (advanced glycation end products) terhasil daripada protein dan gula berlebihan dalam badan. Ia boleh menyebabkan atherosclerotic, sel mati dan komplikasi penyakit kencing manis. Salah satu dari mekanisma anti-penuaan Vivix adalah dengan memperlahankan penbentukan protein AGE ini.



Mencegah itu lebih baik dari berubat. Jagalah kesihatan kita, jangan mendabik dada yang kita akan sihat selamanya . Berjumpalah dengan doktor jika kita ada tanda-tanda yang meragukan.



Kesan Pil Perancang Kepada Otak Kita



Pil Perancang atau pil pencegah kehamilan ialah ubat yang digunakan untuk mencegah kehamilan untuk wanita. Pil pencegah kehamilan ini mengandungi hormon wanita sama ada kombinasi estrogen dan progestogen atau kandungan progestogen.





Pil perancang mencegah kehamilan melalui kandungan hormon estrogen dan progestogen, dengan menghalang indung telur berovulasi atau melepaskan sel telur. Selain itu, pil perancang juga akan membuat sperma sukar untuk mencapai sel telur atau menghalangi sel telur menempel pada lapisan rahim.



Ada kajian mengatakan bahawa pengambilan pil perancang mengganggu otak kita. Pil perancang menghakis Vitamin B, Folic Asid, Vitamin C, Magnesium CoQ10. Ke semua bahan ini penting untuk otak kita.

Apabila kekurangan vitamin, ia menyebabkan otak menjadi semakin lesu dan kurang bermaya. Selera juga semakin bertambah.


Vitamin yang sesuai untuk mereka yang mengambil pil perancang ialah Vivix, B Complex, Vitamin C, GLA dan Vitamin E.



Antara kesan-kesan yang dialami oleh mereka yang mengambil pil perancang ialah




1. Pil perancang mungkin boleh menyebabkan loya, sakit dan tegang pada buah dada, pendarahan bertompok-tompok yang tidak teratur, pertambahan berat badan, muram dan sakit kepala.


2. Darah beku merupakan salah satu potensi risiko. 2/10,000 wanita akan mengalami darah beku berbanding 1/10,000 wanita untuk mereka yang tidak menggunakan pil perancang.


3. Anda tidak seharusnya menggunakan pil perancang jika anda mempunyai sejarah strok, sakit jantung, darah beku, penyakit hati, kanser payudara, lewat usia lebih daripada 35 tahun dan merokok.


4. Anda harus meminta nasihat daripada pakar sakit puan atau doktor anda mengenai pil perancang atau kaedah mencegah kehamilan yang lain jika anda mempunyai kencing manis, darah tinggi,kolestrol tinggi atau risiko kesihatan yang lain.


Sumber : Woman Online Magazine


Sila dapatkan nasihat dari pakar dalam menggunakan pil perancang yang mempunyai kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia


Stress Punca Sukar Menimang Cahayamata


Ramai dikalangan kita yang mengalami masalah stress samada ditempat kerja, rumah dan disekeliling kita. Stress jangan dibiarkan ia boleh mengundang pelbagai penyakit bagi mereka yang sukar untuk mendapat cahayamata, stress mungkin salah satu puncanya.


Tekanan yang tinggi dan berpanjangan akan menyebabkan hormon seperti Adrenalin, Kortisol dan Catecholamines dirember ke dalam darah.


Hormon tersebut akan mengganggu pengeluaran hormon Gonadotrophin Releasing (GnRh) yang berfungsi untuk merembeskan hormon Follicle Stimulating (FSH) dan hormon Luteinising (LH) yang merangsang ovari dan testis untuk mengeluarkan hormon estrogen dan androgen.


Kedua-dua hormon ini penting untuk fungsi sistem reproduktif yang baik. Ketidakseimbangan hormon tersebut boleh mengganggu ovulasi dan keghairahan seseorang. Mereka yang mengalami tekanan tinggi sering kali keletihan dan mempunyai gaya hidup yang tidak sihat.


Terdapat juga punca-punca lain seperti saluran peranakan tersumbat atau masalah sperma yang menjadi penyumbang kepada kekangan untuk menimang cahayamata. Wanita yang mengalami kesukaran untuk hamil perlulah berjumpa doktor untuk mengenal pasti masalah sebaik-baiknya suami isteri berjumpa doktor.


Kesan stress adalah berlainan bagi setiap individu. Terdapat sesetengah wanita yang mengalami masalah kitaran haid yang tidak normal atau teratur atau kurang nafsu untuk bersama.


Suplemen Shaklee Ikhtiar Untuk Hamil. 

GLA - Untuk stabilkan kitaran haid dan hormon, juga untuk hasilkan ovum yang sihat.


Alfalfa - Untuk mengatasi masalah keputihan yang boleh menyebabkan jangkitan kuman, ia juga punca  penyebab susah lekat. Alfalfa juga bertindak sebagai kacip Fatimah semasa bersama.


Vitalea - Ia multivitamin lengkap untuk memastikan badan kita cukup keperluan nutrisi dan bersedia untuk hamil.


B Complex - Mengandungi folic asid untuk perkembangan awal baby. B complex juga bertindak sebagai anti stress.


ESP - Untuk menguatkan otot rahim. Kadangkala ada yang lekat tetapi tidak kuta dan gugur semula sebagai haid. ESP bantu untuk perlekatan lebih kuat.


Vitamin E - Untuk kekerapan penghasilan air mani bagi suami


Vitalea juga penting untuk suami kerana ia mengandungi Zinc untuk banyakkan sperm count dan menghasilkan sperm yang lebih sihat dan aktif.


Selain vitamin yang disenaraikan , Vivix juga membantu mereka yang mengalami masalah kesuburan. Boleh klik VIVIX Untuk Kesuburan




Boleh hubungi kak Arni untuk consultation dan guide cara pemakanan suplemen yang betul.

Sebab-sebab Dikenakan Fidyah Dan Cara Membayar Fidyah



Memandangkan tak lama lagi nak berpuasa. Mungkin ada di kalangan kita yang tidak dapat menggantikan puasa dalam masa terdekat atas sebab tengah sakit, berpantang, tengah hamil atau sedang menyusukan bayi.


Semoga panduan ini  memberi manfaat



*FIDYAH*

Fidyah ialah denda ke atas seseorang Islam yang telah baligh kerana meninggalkan puasa wajib atas sebab-sebab tertentu atau pun sengaja melewatkan puasa ganti (qada’) bulan Ramadhan.

HUKUM FIDYAH

Hukum membayar fidyah adalah wajib. Ia wajib disempurnakan mengikut bilangan hari yang ditinggalkan. Ia juga menjadi satu tanggungan (hutang) kepada Allah SWT sekiranya tidak dilaksanakan.

PROSEDUR MEMBAYAR FIDYAH

Perkiraan dan bayaran fidyah boleh dibuat di Baitulmal Majlis Agama Islam Negeri-negeri.

Kadar bayaran fidyah berubah mengikut harga yang ditetapkan oleh pemerintah di sesuatu tempat. Pengiraan kadar fidyah berdasarkan kadar harga beras (makanan asasi penduduk). Beras fidyah tersebut hendaklah diagihkan kepada fakir atau miskin.


SEBAB-SEBAB DIKENAKAN FIDYAH


1.    Uzur menunaikan puasa wajib

Terdiri daripada golongan yang menghidapi sakit kuat dan tidak mempunyai harapan untuk sembuh, atau golongan tua yang tidak mampu berpuasa atau kedua-duanya sekali.

2.    Perempuan hamil

Dengan syarat dibimbangi akan keselamatan ke atas bayi yang dikandungnya seperti dikhuatiri berlaku keguguran. Golongan ini dikenakan membayar fidyah dan juga menggantikan (qada’) puasa yang ditinggalkan.

3.    Ibu yang menyusukan Anak

Dengan syarat ibu yang merasa bimbang akan memudharatkan bayi yang disusuinya seperti kurang air susu atau menjejaskan kesihatan bayinya itu. Maka baginya menggantikan puasa yang ditinggalkan serta membayar fidyah.

4.    Orang yang telah meninggal dunia

Hutang puasa bagi mereka yang telah meninggal dunia hendaklah disempurnakan bayaran fidyahnya oleh waris-warisnya mengikut bilangan hari yang ditinggalkan sebelum pembahagian pusaka dibuat.

5.    Melambatkan Ganti Puasa (Qada’)

Mereka yang melambatkan ganti puasanya hingga telah melangkah tahun yang berikutnya (bulan Ramadhan), dikenakan denda membayar fidyah dan juga wajib menggantikan (qada’) puasa yang ditinggalkan. Bayaran fidyah akan berganda mengikut jumlah tahun-tahun yang ditinggalkan.

TAKSIRAN FIDYAH

(Hari yang ditinggalkan) X (Tahun gandaan) X (1 Cupak) = FIDYAH

KADAR BAYARAN FIDYAH

Kadar bayaran fidyah bagi satu hari puasa yang ditinggalkan ialah satu cupak beras yang boleh dibuat zakat fitrah (1/4 gantang Baghdad).

Dalam bentuk nilaian, berdasarkan kepada kadar yang ditetapkan oleh Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan sehingga tahun 1435H, secupak beras bersamaan dengan 567.5 gram dinilai dengan kadar RM1.80.

Contoh:

Jika seseorang meninggalkan puasa selama 3 hari dan tidak menggantikan puasanya sehingga 3 kali bulan Ramadhan, maka kadar fidyahnya ialah:

RM1.80 (1 cupak) X 3 hari X 3 tahun =RM16.20

NOTA: Jumlah hari puasa yang wajib diqadha tetap 3 hari sahaja. Hanya bayaran fidyah sahaja digandakan.

Jika masih kurang faham bagaimana cara mengira fidyah sila rujuk Jabatan Agama Islam yang terdekat atau hubungi mereka yang arif.

Menu Sayur Dalam Pantang Yang Berkhasiat


Pemilihan sayur dalam pantang juga penting, jangan tersalah pilih dikhuatiri akan bentan. Seksa tau kalau bentan boleh jadi demam, turun darah. Sangat penting jaga kesihatan semasa dalam pantang.


Bila kita dah bersedia dengan menu lauk dalam pantang sekurang-kurangnya kita dah meringankan mereka yang membantu kita. Terutama bagi mereka yang berpantang sendiri bersama-sama anak-anak yang lain.


Menu Sayur Dalam Pantang Yang Berkhasiat


Lobak Putih Masak Air





Bahan-bahan

1/2 batang lobak putih bersaiz sederhana
1 sudu teh lada hitam (ikut keperluan)
4 ulas bawang putih
1 cawan air
Garam secukup rasa


Cara-caranya

1. Bersihkan lobak
2. Potong nipis-nipis agar mudah dimakan. Masukkan di dalam periuk dan masukkan air
3. Lada hitam dan bawang perlu ditumbuk dan digaulkan bersama lobak dan air
4. Masak di atas api yang sederhana dan masukkan garam secukup rasa sebelum diangkat.


Info :

Lobak putih terkenal sebagai sejenis sayur yang mampu menambahkan penghasilan susu ibu. Sesuai bagi ibu yang baru bersalin.


Sup Sawi Dan Lobak Merah





Bahan-bahan

1 pokok sawi
1.2 biji lobak merah
1 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 cawan air
Garam secukup rasa

Cara-caranya

1. Bersihkan lobak merah dan kupas kulitnya. Potong nipis-nipis agar senang empuk
2. Bersihkan sawi dan potong daun serta batangnya
3. Bawang merah dan bawang putih dikupas dan dimayang halus
4. Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan masak sehingga empuk.
5. Perisakan dengan garam


Tip

Jangan masak terlalu lama kerana dikhuatiri zat dan nutrien akan hilang.



PERIA MASAK LADA HITAM




Bahan-bahan:

300 ml air
2 batang serai – di ketuk
2 ulas bawang putih – di hiris
1 biji peria katak – dipotong nipis
100 gm ikan bilis – dibersihkan
10 gm kunyit – di tumbik halus
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu kecil lada sulah
Garam secukup rasa

Cara-caranya

1.      Didihkan semua bahan kecuali Peria. Kacau sekali sekala.
2.      Masukkan Peria.
3.      Masak hingga empuk dan kuahnya pekat.
4.      Angkat dan hidangkan.



PEGAGA MASAK LADA HITAM





Bahan-bahan

Sedikit santan pekat
Lada hitam (lebihkan)
Ikan bilis putih
Kunyit hidup
Halia
Garam

Cara-caranya

1.      Lada hitam, halia & kunyit hidup ditumbuk.
2.      Kemudian masukkan santan direneh bersama bahan tumbuk.
3.      Biar pekat.
4.      Kemudian masukkan pegaga dan ikan bilis serta bahan-bahan perasa.


Inginkan vitamin dalam berpantang yang selamat, berkesan dan semulajadi. Sila klik Vitamin Ibu Berpantang



Makanan Yang Tidak Boleh Diambil Semasa Haid


Tahu tak bila kita tak menjaga pemakanan semasa kita period atau datang haid, ianya juga penyumbang kepada senggugut.


Biasanya bila kita senggugut, kita akan rasa sakit pinggang, sakit perut, sakit kepala, rasa mual, rasa nak muntah, perut kembung pendekata serba tak selesa dibuatnya boleh hangin satu badan kalau silap cakap :)

Simptom ni  berlanjutan selama 2 - 3 hari sebelum dan semasa kedatangan haid.


Makanan Yang Tidak Boleh Diambil Semasa Haid


1. Daging Berlemak




Makanan seperti daging yang berlemak boleh menyebabkan kekejangan dan rasa sakit dibahagian rahim. Ia boleh menambahkan kesakitan kepada senggugut anda. Jika ingin makan daging sebaiknya makanlah daging ayam atau ikan.


2. Ais Krim




Produk tenusu mengandungi lemak. Ianya juga memberi kesan yang sama seperti makan daging yang berlemak. Tahan dulu perasaan nak makan ais krim tu ya :)

Ada petua lama, sebaiknya semasa kita period atau datang haid elakkan minum ais, tak kisahlah samada air batu, cendol atau ais kacang sedap memang sedap tapi kita nak rahim kita sihat untuk long term kan.



3. Snek dan Kerepek




Elakkan makan makanan merapu seperti jajan, snek, kerepek kerana ia mempunyai kandungn garam yang sangat tinggi. Kandungan sodium yang tinggi boleh menyebabkan perut kembung.

Badan membesar dengan jayanya pun ya juga :)


4. Coklat. Biskut dan kek




Makanan yang bergula dikatakan boleh meningkatkan mood seseorang tetapi ianya bertahan untuk sementara waktu sahaja. Kesan pengambilan gula dalam biskut atau kek boleh membuatkan senggugut menjadi lebih teruk.

Sekiranya inginkan sesuatu yang manis, tukarkan kepada buah-buahan seperti anggur, mangga, buah pic.


5. Kopi




Bagi peminat kopi, mungkin info ni mendukacitakan sedikit. Kafein salah satu penyebab senggugut.

Jika teringin sangat nak minuman berkafein mungkin boleh tukar kepada Cinch Latte, sedap dan menyelerakan.


6. Minuman Tenaga




Minuman tenaga juga mengandungi kafein selain itu ia juga mempunyai kandungan gula yang tinggi. Minuman bergas juga tidak digalakkan minum semasa period kerana kandungan gula yang tinggi dan bergas yang menyumbang kepada masalah kembung perut.


Nak minuman tenaga boleh ambil Performance Drink Shaklee, minuman elektrolit yang bebas gula.


Bagi uolls yang selalu mengalami masalah senggugut hingga berguling-guling, Kak Arni ada tip yang mungkin boleh mengurangkan atau menghilangkan masalah senggugut yang dialami bertahun-tahun walaupun selepas beranak pinak. Nak tahu sila klik Cara Atasi Masalah Senggugut.

Resepi Ikan Dalam Pantang Supaya Luka Cepat Sembuh


Bila tengah berpantang samada normal atau caeserean memang kena jaga makan, supaya luka cepat sembuh, ibu kembali bertenaga dan baby dapat menyusu hingga kenyang.


Pemilihan jenis ikan juga penting supaya luka cepat kering, tempat luka tidak gatal dan baby juga tidak mengalami kegatalan.


Kak Arni akan kongsikan 2 jenis resepi ikan dalam pantang. Mereka yang tengah diet pun boleh makan resepi ni :)


Salmon Panggang Berlada Hitam




Bahan-bahan

Sekeping salmon bersaiz sederhana
1 sudu teh lada hitam (buat permulaan guna sedikit sahaja)
1/2 inci halia
2 ulas bawang putih
Garam secukup rasa
Sekeping karajang timah untuk membalut ikan

* Selain salmon boleh guna ikan berdaging putih contohnya tenggiri, jenahak, ikan merah, kerisi


Cara-caranya

1. Bersihkan salmon
2. Tumbuk kasar lada hitam (lebih mudah beli yang serbuk) , halia dan bawang putih, lumurkan pada ikan tersebut  bersama garam.
3, Perapkan kira-kira satu jam sebelum dibungkus dalam kerajang timah, dipanggang dalam kuali hingga masak.


Info

Ikan salmon ikan laut sejuk ini mempunyai kandungan Omega 3 dan DHA yang tinggi yang menjadikan susu badan anda berkualiti disamping kaya dengan protein untuk membina semula tisu badan yang rosak ketika bersalin.

Bagi yang tidak suka makan ikan, boleh dapatkan Omega 3 dan DHA dari Omega Guard Shaklee dan Protein dari ESP Shaklee.


Ikan Singgang Halia

Bahan-bahan

Seekor ikan selar bersaiz sederhana
2 inci halia
4 ulas bawang putih
1 cawan air
Garam secukup rasa


Cara-caranya

1. Bersihkan ikan selar
2. Mayang halus halia dan bawang putih yang telah dibuang kulit
3. Kemudian masukkan ikan ke dalam periuk diikuti dengan halia, bawang putih, air dan garam secukup rasa.
4. Reneh kita-kira selama 30 minit dengan api yang perlahan sebelum dinikmati.


Info

Halia di dalam masakan akan bertindak membuang angin di dalam badan dan menjadikan anda berasa lebih segar dan cergas.

Selamat mencuba resepi dan ibu kembali sihat dan bertenaga.

Bagi yang mencari vitamin dalam pantang boleh klik SINI

Supleman Untuk Thyroid - Hypothroid atau Hyperthiroid


Thyroid ...  mungkin ada yang pernah dengar dan mungkin ada yang tak tahu tentang penyakit ni.





Thyroid ialah organ yang terletak di leher manusia. Fungsinya ialah mengeluarkan hormon.


Antara hormon yang terpenting ialah T3 (triidothyronine) dan T4 (thyroxine). Hormon-hormon ini mengawal metabolisma (pengeluaran tenaga manusia).


Sel-sel thyroid adalah satu-satunya sel dalam badan yang boleh menyerap iodin yang diambil dalam pemakanan kita. Iodin ini akan bergabung dengan asid amino tyrosine yang kemudiannya alan ditukar menjadi T3 dan T4.


Dalam keadaan normal, peratus pengeluaran T4 adalah 80% manakala T3 15%. Baki 5% adalah hormon-hormon lain seperti T2 dan sebagainya.


T3 dan T4 membantu sel menukar oksigen dan kalori kepada tenaga. T3 adalah lebih aktif daripada T4. T4 yang tidak aktif akan ditukar kepada T3 oleh enzim 5-deiodinase yang ada di dalam hati dan buah pinggang. Proses ini berlaku di organ-organ lain seperti hypothalamus yang berada di bahagian otak kita.


Hormon-hormon lain yang berkaitan dengan fungsi thyroid ialah TRH dan TSH . Hormon-hormon ini membentuk satu sistem yang kompleks.


TRH dikeluarkan oleh hypothalamus, ia menyebabkan pitutuiri mengelaurkan TSH. TSH pula akan menyebabkan thyroid mengeluarkan T3 dan T4. Mana-mana yang mencacatkan salah satu proses ini akan menyebabkan berlakunya masalah thyroid.


Siapakah yang berisiko mendapat penyakit Thyroid



Mempunyai sejarah keluarga (Genetik)
Mengidap sakit pituitari atau endokrin yang lain
Usia lebih dari 60 tahun, boleh juga berlaku pada orang yang lebih muda lewat 30-an
Orang yang kuat merokok.

Penyakit tiroid boleh membawa maut jika tidak dirawati apatah lagi kepada ibu mengandung dan anak di dalam kandungan iaitu boleh menyebabkan keguguran, kelahiran pra matang, janin kecil atau kecacatan mental. Justeru rawatilah segera.


Jenis Penyakit Thyroid

Terdapat 2 jenis penyakit Thyroid yang utama

1. Hyperthyroidism


Hormon tiroid T3 dan T4 didapati lebih tinggi daripada orang biasa.


Tanda-tanda mereka yang mengidap Hyperthyroidism

Bengkak di leher
Degupan jantung bertambah
Sentiasa berdebar-debar
Gementar dan gelisah
Terketar-ketar
Haid tidak teratur
Kesuburan turun
Mata menjadi besar



2. Hypothyriodism

Mereka pula tidak mempunyai hormon tiroid yang cukup.


Tanda-tanda mereka mengidap Hypothyriodism
Badan rasa lemah
Daya ingatan menurun
Kadar pengepaman jantung perlahan
Kulit jadi kuning lesu dan pucat
Kulit kering
Rasa mengantuk
Sembelit
Suara jadi serak


Suplemen Shaklee berikut yang boleh diambil.

1. Hipertiroid




Antara yang boleh diamalkan adalah:

Vivix: membantu meningkatkan tenaga, melindungi dan memperbaiki sel serta membantu memerangi radikal bebas. Kajian menunjukkan pesakit hipertiroid mempunyai tahap antioksidan yang rendah.

ESP: Membantu menghalang pengeluaran hormon tiroid, mengurangkan paras hormon tiroid

Ostematrix: hipertiroid dikaitkan dengan pengeluaran kalsium dan fosforus melalui air kencing / najis menyebabkan pesakit kehilangan mineral tulang. Pengambilan ostematrix membantu mengelakkan pesakit hipertiroid terdedah kepada masalah osteoporosis.

Vita C: menyokong sistem imun kepada pesakit hipertiroid.

Vita E: mengandungi selenium semulajadi yang membantu penukaran kepada T3. Salah satu penyebab hipertiroid adalah autoimun atau kehadiran antibodi dalam sel tiroid. Vita e membantu mengurangkan antibodi ini. Vita E juga membantu memerangi radikal bebas.

2. Hipotiroid





Bagi pesakit hipotiroid anda boleh amalkan suplemen berikut:

Vivix: membantu meningkatkan tenaga, melindungi dan memperbaiki sel serta membantu memerangi radikal bebas. Kajian menunjukkan pesakit hipotiroid mempunyai tahap antioksidan yang rendah.

Vitalea: membekalkan multivitamin lengkap kepada pesakit. Merupakan sumber iodin (punca hipotiroid dikaitkan dengan kekurangan iodin). Vitalea menambahkan keberkesanan T3 (hormon tiroid yang aktif), membantu penghasilan tiroksin T4 (hormon tiroid tidak aktif) dan proses penukaran T4 kepada T3

Vita E: mengandungi selenium semulajadi yang membantu penukaran kepada T3. Salah satu penyebab hipertiroid adalah autoimun atau kehadiran antibodi dalam sel tiroid. Vita e membantu mengurangkan antibodi ini. Vita E juga membantu memerangi radikal bebas.

Vita C: menyokong sistem imun kepada pesakit hipotiroid

Bcomplex:  berfungsi dalam penghasilan hormon tiroid


Testimoni Mereka Yang Mengambil Shaklee






Semoga info ini memberi manfaat.


Your Health and Beauty Shaklee

Arni
010-2995619