TONSIL DAN KANAK-KANAK

Apa itu Tonsil? Tonsil adalah agregasi tisu limfoid yang terdapat dalam rongga mulut dan tekak seseorang.
Jika anak-anak sering demam, salah satu puncanya adalah jangkitan tonsil atau "tonsilitis" adalah 
jangkitan virus dan bakteria. Terdapat pelbagai jenis virus dan bakteria yang boleh menjangkiti tonsil 
kanak-kanak dan selalunya akan dirawat dengan rawatan sokongan seperti rehat dan minum air yang secukupnya. Pengambilan antibiotik biasanya akan dicadangkan untuk merawat tonsil akan tetapi jika terlalu lama, badan pun dah imun.Kebanyakkan kanak-kanak mungkin mendapat jangkitan tonsil sebanyak tiga hingga empat kali setahun bergantung kepada usia kanak-kanak tersebut. Jika anak mengidap jangkitan tonsil setiap bulan dan setiap kali itu ia mendapat demam yang tinggi dan batuk/selsema/sakit tekak yang teruk ada kemungkinan tonsil anak mengalami bengkak yang kronik sebaiknya berjumpa lah dengan pakar telinga, hidung dan mulut (ENT).Pengalaman sendiri membesarkan anak-anak yang mempunyai masalah tonsil memang kadangkala menakutkan sebabnya ialah mereka akan mengalami demam yang tinggi, hilang selera makan minum, mengalami kesukaran untuk tidur malam. Alhamdullilah bila mereka semakin membesar masalah berkaitan tonsil semakin berkurangan.Walaupun kesakitan tonsil terkenal di kalangan kanak-kanak, orang dewasa pun mengalami juga masalah tonsil ni, bagi mereka yang sensitif tersalah makan pun trigger untuk tonsil sakit dan membengkak, seterusnya demam dan hilang selera makan.


Biasanya untuk orang dewasa saya akan cadangkan makan Nutriferon, Omega dan Garlic sebagai antibiotik semulajadi.


Untuk makluman bagi mereka yang tertanya-tanya bagaimana Vitamin Shaklee boleh membantu


Bayi Premature, boleh tengok video niMenyusu Anak Pramatang Memang Mencabar, Apa Yg Perlu BUAT? from iReach HD on Vimeo.


Anak Yang Kurus Keding, boleh tengok video niAnak Kurus Kering & Selalu Sakit Di Taska, Apa Nak BUAT? from iReach HD on Vimeo.


Ibu Yang Menyusu, boleh tengok video niDia Peer Counselor Laktasi, Tapi Masih Buat INI from iReach HD on Vimeo.

Labels: